När hdmi-standarden kom var det som en skänk från ovan – en kabel som äntligen gör att vi slipper en massa olika standarder och kan ansluta nästan vad som helst till nästan vilken skärm som helst.

Så fort de första uppgraderingarna av standarden kom blev det mer komplicerat, och tyvärr har det bara fortsatt. Hdmi 1.4 var först ut med stöd för 4k, men följdes kort efter av 2.0 med ”äkta” 4k (60 hertz och 24-bitarsfärg). Den senaste versionen är 2.1 som har en massa trevliga nyheter, bland annat stöd för variabel uppdateringsfrekvens och 8k.

Ett av problemen är att alla nya funktioner är frivilliga, och tillverkare kan sälja prylar med ”hdmi 2.1” som trots det inte har stöd för de här nyheterna.

Nu har organisationen bakom hdmi-standarden presenterat ytterligare en uppdatering, version 2.1a, rapporterar The Verge. Den har exakt en stor nyhet: källbaserad tonmappning (sbtm). Det innebär att videokällan, till exempel en spelkonsol, själv kan ta hand om att anpassa hdr-innehåll till den anslutna skärmens specifikationer. Men precis som de andra nyheterna i 2.1 är det alltså inget krav på att tillverkare lägger till stöd för sbtm för att kunna kalla sina hdmi-portar ”2.1a”.