Senaste uppdateringen (2022-01-11):

Oneplus 10 Pro lanserad i Kina

Kinesiska Oneplus har lanserat sin nya toppmobil i hemlandet. Det rör sig om Oneplus 10 Pro, som ska komma till västvärlden “senare under 2022”. De stora nyheterna antyddes redan förra veckan; nämligen en ny och toksnabb Snapdragon 8 Gen 1-processor tillsammans med upp till 12 GB snabbt lpddr5-minne.

Batteristorleken, 5 000 mAh, är nytt rekord för Oneplus, som också skryter med att det kan laddas från 0 till fullt på 32 minuter. Här finns också stöd för trådlös laddning om 50W.

På fotosidan har Oneplus 10 Pro uppdaterats med andra generationens mobilkamera från anrika Hasselblad, där ännu bättre stöd för naturlig färgkalibrering hör till nyheterna. Samtliga tre baksideskameror (huvud-, tele- och ultravid) kan plåta i full 10-bitarsfärg och på filmfronten stöds 12-bits raw-format. Under själva inspelningarna blir det nu också möjligt att ändra saker som iso-tal, slutartid och vitbalans.

Oneplus 10 Pro
Oneplus 10 Pro i utförandet Emerald Forest.

Anpassningsbar uppdateringsfrekvens på mobilskärmar har varit hett i ett par år nu. Det innebär konkret att telefonen justerar frekvensen utifrån vad som visas på skärmen för tillfället. Detta för att spara batteri - den som sitter och mejlar eller slösurfar behöver exempelvis knappast nyttja de maximala 120 bildrutorna per sekund som Oneplus 10 Pro stödjer. Justeringarna kan göras ända ner till 1 Hz.

Oneplus har haft stöd för den flexibla tekniken redan tidigare, men denna ska ha förfinats i den senaste modellen och justeringarna sker nu snabbare för ännu mer batteribesparning. Skärmen är för övrigt en 6.7-tumshistoria som för första gången stödjer dubbel färgkalibrering för att kunna återge naturliga förhållanden på såväl hög som låg ljusstyrka.

När Oneplus 10 Pro väl kommer till Europa kommer mobilen som brukligt att köra egenutvecklade Oxygen OS ovanpå Android. Denna gång rör det sig om den senaste versionen, Android 12, som i bästa fall fortfarande håller på att rullas ut till existerande mobiler av andra tillverkare.

Vi har tyvärr inga uppgifter om vare sig svenskt pris eller släppdatum. I Kina ser mobilen ut att släppas i tre olika konfigurationer med priser om motsvarande 6 730 - 7 540 kronor, men frågan är om dessa siffror ens är att betrakta som ledstjärna med dagens marknadsläge.


Tidigare:

Oneplus 10 Pro är på väg

Knappt har 2022 hunnit starta innan årets första smartphone är här. Den här gången rör det sig om ett nytt flaggskepp från Oneplus, skriver bland annat Engadget.

Nu har Oneplus för första gången erkänt att telefonen existerar efter många läckor som cirkulerat, men fortfarande är man väldigt återhållsamma med information. Telefonen tros, enligt ryktena, ha en 6,7 tum stor skärm med hög uppdateringsfrekvens.

På insidan sitter troligen en processor av senaste snitt, Snapdragon 8 Gen 1. På utsidan sitter ett kamerasystem med Hasselblads namn på, bestående av tre kamerasensorer, samt ett fjärde element som vi i dagsläget inte riktigt kan utskönja vad det är. En text på sensorn lyder P2D 50T, men vad exakt det betyder får vi återkomma om.

Tidigare uppgifter har talat om att kameran kan få en huvudkamera på 48 megapixel, en vidvinkelkamera på 50 megapixel, samt en telekamera med 3,3 gångers optisk zoom.

Något bekräftat släppdatum finns inte, men uppgifter har pekat mot den 11 januari.