Testad produkt: Oneplus 10 Pro
Pris: Från 8 490 kronor via Prisjakt (8/128) eller 10 518 kronor hos ComputerSalg (12/256)

Det som omedelbart sticker ut med Oneplus 10 Pro är den slående nya designen. Visuellt är det den matta baksidan med en stor, silverglänsande kamerapanel som verkligen drar blickarna till sig. Greppar vi telefonen slås vi av hur silkeslen baksidan är. Den är både behaglig att greppa och är en orsak till oro, då den glider lätt i handen. Bakstycket är gjort i Gorilla Glass 5 och framsidan i Gorilla Glass Victus, med en tunn, matt metallram som håller ihop dem.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det viktigaste är bra. Oneplus 10 Pro är snabb, välbyggd, har högklassig skärm och en av branschens bästa batteritider, både för drift och laddning. Men kameran förvirrar, högtalarna lever inte upp till förhoppningarna, och med ett pris över 10 000-kronorsstrecket erbjuder den ganska lite som ger mervärde.

Positivt

  • Välbyggd och med snygg annorlunda design
  • Högklassig bildskärm
  • Utmärkt batteritid och snabb laddning
  • Cool ny vidvinkelkamera

Negativt

  • Inte bästa högtalarna
  • Oklara besked om tålighet
  • Borttagen makrofotning
  • Något dyr för vad du får

Mobilen finns i två färger, den mattsvarta Volcanic Black som vi har testat och den gröna Emerald Forest. Emerald Forest ska ha en annan ytbehandling, så det finns en chans att den har ett snäppet stadigare grepp. Och så är den ju grön. Att teknik finns i färgglad version får alltid en extra tumme upp.

Vill du känna dig tryggare kan du stoppa Oneplus 10 Pro i ett medföljande silikonskal med bra grepp och komfort. Oneplus har som alltid en serie skal med intressanta designer som släpps samtidigt som mobilen. Med skal på är den fortfarande inte jobbigt bred att greppa.

Oneplus 10 Pro
Telefon, laddare och det medföljande skalet.

10 Pro är i princip lika stor som föregångaren 9 Pro, med 6,7-tumsskärm, samma design av rundade skärmkanter och tunna marginaler på långsidorna. Det vi saknar från 9 Pro är IP-klassning för vattentålighet. Oneplus har gått fram och tillbaka i sina senaste flaggskepp med att testa och certifiera för det, och nu har de tydligen bestämt sig för att skippa det.

Det finns inte heller några officiella garantier eller beskrivningar av vad den tål. Det vi kan se är att den har samma typer av tätningar runt till exempel sim-kortsluckan som vi ser i IP68-klassade mobiler, det vill säga fullgott vattentäta. Så vi kan gissa att den åtminstone tål ett ösregn. Om det kommer ett officiellt uttalande om det senare ser vi till att uppdatera här. Men tillsvidare blir det en liten osäkerhetsfaktor.

Skärm i toppklass, ljudet mer mediokert

Bildskärmen delar de flesta egenskaper med skärmen i Oneplus 9 Pro, en amoled-panel med 1440p-upplösning 120 Hz bildfrekvens, display p3-färgomfång, utmärkt färgkontroll och rejäl ljusstyrka som kommer väl till pass vid uppspelning av hdr-film och vid utomhusbruk. Nytt här är att den fått andra generationen av ltpo, tekniken som gör att den dynamiskt kan justera bildfrekvensen. Nu kan Oneplus dra ner den så lågt som 1 Hz. Det ska bidra till att spara en hel del batteri.

Oneplus 10 Pro Emerald Forest
Det gröna alternativet. Ännu snyggare? Vi tycker nog det.

En annan nyhet ska vara bättre och mer flexibel färgkalibrering. Det ska gör att du kan få mer korrekt färgton vid olika ljusstyrkor, något som annars skärmar kan få problem med, när de är kalibrerade för perfekt balans på bara en viss ljusstyrka. Hur bra det fungerar är svårt att säga, men det vi kan konstatera är att det rent spontant ser välbalanserat ut i de flesta lägen. Automatisk ljusanpassning ute i solen är också den responsiv för en alltid tydlig bild.


Högtalarna tycker vi inte lika bra om. De har bra stereospridning, och Dolby Atmos-stöd, som vi inte ser ut att kunna stänga av, men som är lätt att ställa i rätt ljudläge, som musik, film eller spel. Men det är en rörig ljudbild där mycket detaljer i både diskant och mellanregister kommer bort. Basen är också tunnare än vi tycker är ok i en mobil i denna prisklass.

Snabb men inte snabbast

Prestandamässigt finns det inte så mycket att säga. Givetvis har den fått nya Snapdragon 8 gen 1 och presterar därefter. Det är det just nu det snabbaste du kan stoppa i en mobil som inte heter Iphone, och med högfrekvent skärm, gott om minne och snabb ufs 3.1-lagring så bjuds vi på en pigg upplevelse i alla testmoment vi utsätter telefonen för, från foto och film till spel, kontorsappar och filmklippning i direkt i mobilen.

Vill du jaga bästa benchmarksiffrorna och maximal bildfrekvens i spel ligger Oneplus 10 Pro dock inte i täten. Motorola Edge 30 Pro är den enda andra telefon vi testat med samma processor och den ligger ofta steget före. När vi hittar Oneplus väl dolda prestandaläge, flera klick ner i avancerade inställningsmenyer, så kommer den närmare Motorolas mobil, men inte riktigt ikapp.

På spelprestanda är Oneplus initialt lite vassare, men den lyckas inte hålla prestandan i topp särskilt länge. Efter ett par minuter med 3D Marks stresstest för grafik så tappar den snabbt nästan 40 procent i bildfrekvens.  

Oneplus 10 Pro skärm
Skärmen var bra i föregångaren och är lika bra nu. Plus mer strömsnål.

Oneplus-mobilen blir dessutom snabbt lokalt extra varm i ett område precis bredvid kamerapanelen. Det är ingen plats man normalt greppar luren, varken i horisontellt eller vertikalt läge, så det är inget stort problem för komforten. Men det är ett tecken på att det kan vara mindre effektiv fördelning av överskottsvärme som är orsaken till den inte lika toppade prestandan.

Oxygen är kvar trots farhågor

När telefonen lanserades i Kina tidigare i år så kom den med ett annat gränssnitt än det vi har vant oss vid, Oxygen OS var väck till förmån för Oppos Color OS. Det höjde många ögonbryn och gjorde en hel del Oneplus-fans oroliga. Hade sammanslagningen med Oppo gått för långt? Men när telefonen nu får global lansering är det Oxygen OS 12.1 baserat på Android 12 som gäller, även om det har lånad en del designaspekter från just Color OS så är strukturen mestadels den samma. Den som är van vid Oxygen från en tidigare Oneplus-mobil kan andas ut, det är inga radikala förändringar.

Givetvis innehåller både Oxygen OS 12 och senaste Android en del nyheter. Bland annat trimmat spelläge, fler val för hur mörkt läge ska se ut och fungera, direkt stöd för om du har en Oneplus Watch, omdesign av widgetpanelen Shelf, och en handfull andra småsaker. Det mesta här är funktioner som många aldrig kommer att använda eller stänga av, men de kan innebära enskilda mervärden för vissa användare.

OxygenOS
Gränssnittet Oxygen OS 12 har fått vissa designjusteringar. Extrasidan Shelf, en favorit bland vissa, snabbt avstängd av andra (och ja, den är fortfarande lätt att stänga av), sveps numera ner ovanifrån.

Oneplus har en godkänt bra uppdateringspolicy för Android. I alla fall för all andra mobiler som de släppt på senare tid, så vi har ingen anledning att tro att Oneplus 10 Pro skulle vara ett undantag. Visar det sig vara fallet så återkommer vi med en uppdatering. Tre år av utlovade os-uppdateringar brukar gälla, och med Android 12 från början bådar det gott för livslängden.

Många likheter i kamerorna

Kamerorna ger oss ingen stor förändring när det kommer till dess funktion. Designen på panelen, och en ny vidvinkelkamera är det största i nyhetsväg. Huvudkameran är samma 48 megapixels Sony IMX789 som gav 9 Pro bra fotokvalitet och fortsätter att göra det här. Oneplus har lyckats förbättra en sak vi inte gillade med 9 Pro, en tendens att få för kort skärpedjup och skuggbild vid fotning på nära håll, ett par tre decimeter.

Men annars är resultatet mycket snarlikt. Detta trots att den monokroma stödkamera som Oneplus 9 Pro hade numera är borttagen. Tydligen har bildbehandlingen förbättrats såpass att den inte längre behövs. En annan sak som är borttagen är makrofunktionen som kunde välja att aktiveras när du kom för nära ett objekt med kameran. Kanske är det så att det inte stödjs i nya vidvinkelkameran.

Oneplus 10 Pro kameraapp
Zoomen är stabil, så länge den bara är optisk.

Precis som i Oneplus 9 Pro gillar vi dess mycket effektiva dynamik, även om den har en liten tendens till vasst brus i mörka ytor. Det ai-läge som Oneplus lade sig till med nyligen i kameraappen är fortfarande inte särskilt väl balanserad och med det riskerar färger att få onaturliga stick ibland. Så vi kör med ai av och blir aldrig särskilt besvikna.

Zoomkameran är precis som i föregångaren en 8 megapixlars kamera med 3,3x optisk zoom. Den har inte förändrats nämnvärt sedan Oneplus 8 Pro för två år sedan. Relativt lågupplösta sensorn och optisk bildstabilisator gör den snabb och följsam att fota med, men låga upplösningen gör att all zoom efter den optiska bara gör bilden suddig. 

Fota med fisköga

Vidvinkeln är däremot helt ny, och lite speciell. Det syns inte vid första anblick. Den har en 50-megapixelsensor, vilket är mycket. Men det märks inte riktigt på slutresultatet som tappar i skärpa mot huvudkameran. Färgmässigt matchar de inte heller helt, vilket ger ett litet minus. Överlag tar den dock snygga landskapsbilder och gör bra ifrån sig även på kvällen.

Vidvinkel
Så här brett fotar ingen annan mobil just nu. Tyvärr påverkar det bildkvaliteten något att använda 150-gradersläget i kameraappen, och linskorrigering är inte möjlig, men resultatet är fortfarande slående.

Det är först i ett specialläge som linsens hela 150 graders synvinkel låses upp. Det är såvitt vi kan minnas det bredaste vi sett på en mobil, och ger en extremt vidvinklig bild. I det här läget går det heller inte att aktivera digital linskorrigering, så det blir rejäl fiskögeeffekt med böjda linjer utåt kanterna.

Det här är kanske inget som du använder dagligen, men det kan ge en snygg effekt i vissa situationer. Tyvärr går det inte överhuvudtaget att filma i detta läge. Det hoppas vi få se i en framtida app-uppdatering. Som det ser ut just nu har kameran tagit ett steg fram och ett tillbaka jämfört med föregångaren. Vi tappar en halvdan men ibland användbar makrofunktion, och får denna supervidvinkel istället. Det är mest en gimmick, men en rolig sådan, som kan (och behöver) bli bättre med ny mjukvara.

Fisköga
Det finns till och med ett fiskögeläge som ger dig runda bilder. Men det än lite fejk – det ser ut att vara samma vidvinkel fast beskuren.

Suveränt batteri på flera sätt

Med ett 5 000 milliamperetimmar batteri, strömsnål skärm, speciellt om du väljer att köra den i 1080p-läge istället för 1440p, vilket ser nästan lika bra ut, effektiv systemkrets och bra optimerat operativsystem, är batteritiden kort och gott utmärkt. Vi kan strömma film över ett dygn, och när vi inte konstant skrollar är batteritiden minst lika bra vid blandad surf- och app-användning.

Självklart finns det sätt tömma batteriet snabbare, med 4k-filmning, spel och enstaka extra krävande appar, men även då kan du glädjas av snabb batteriladdning. Den är nu signerad Oppo, en av konsekvenserna av att Oneplus numera är helt Oppo-ägt.

Men det är inget fel på det, effekten på den medföljande laddaren är på hela 80 watt. Batteriet är delat på två, som laddas upp parallellt, och det ruggigt snabbt, från nästan noll till fullt på bara en dryg halvtimme. Nackdelen med det är att du behöver en riktig kluns till laddare. Den medföljande Oppo Super Vooc-laddaren kan vara jobbigt tjock att ha med sig i en ficka.

Oneplus 10 Pro

Vill du ladda trådlöst går det med upp till 50 watts effekt med en specialladdare du kan köpa separat. Det går också bra att ladda med en vanlig laddare enligt qi-standard. Men då i traditionellt långsammare takt.

Spelar i högsta ligan, men leder inte

Med ett pris på 10 490 för en modell med 8 GB ram och 128 GB lagring eller 11 490 för 12 respektive 256 GB, är Oneplus 10 Pro allt annat än billig. Det är nästan tusen kronor mer än Oneplus 9 Pro kostade vid lansering, och det finns inte en tusenlapp mer mobil här. Visst, det är fortfarande en tusenlapp billigare än en Samsung Galaxy S22 Plus, men de spelar i ungefär samma liga nu, och är bägge lite för anonyma för toppbetyg.

Oneplus har sedan länge gett upp sin identitet som en underdog som levererar ett extra prisvärt och prestandaoptimerat alternativ till jättarnas påkostade flaggskepp. Nu är de en av jättarna och försöker leverera en bäst-på-allt-mobil. Då behövs det något annat för att sticka ut.

Som att vara bäst på mest. Oneplus är bäst hittills i år på batteritid, men det är allt. Och året är ungt.

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 10 Pro
Testad: Mars 2022
Kontakt: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1440x3216 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 48 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 8 megapixel tele 3,3x med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med OxygenOS 12.1
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 5 000 mAh, 26tim 40min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 28tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36 tim samtal
Batteriladdning: 80 W usb (Supervocc), upp till 50 W trådlös (Airvocc)
Storlek: 16,3 x 7,4 x 0,86 cm
Vikt: 201 gram
Pris: Från 8 490 kronor via Prisjakt (8/128) eller 10 518 kronor hos ComputerSalg (12/256)

Prestanda

Antutu Benchmark: 821 212 poäng (962 251 i prestandaläge)
Geekbench 5: 3 495 poäng (3 518 i prestandaläge)
Geekbench 5 en kärna: 988 poäng (1 143 i prestandaläge)
3dmark Wild Life: 9 450 poäng (10 304 i prestandaläge)
Lagring, läsning: 1 764,5 MB/s
Lagring, skrivning: 1 207,1 MB/s

Betyg 3,5 av 5