CES brukar alltid vara fullt med coola teknikkoncept, det senaste i raden står BMW för med sin bil som kan skifta färg. Det är The Verge som har kikat närmare på bilen, som har en hel del gemensamt med Kindle. Genom att använda ebläck, alltså samma teknologi som finns i läsplattor, går det att få bilen att skifta färg.

Enligt BMW har ytbeläggningen på BMW iX Flow många miljoner mikrokapslar, med en diameter som motsvarar tjockleken på ett människohår. Var och en av dessa mikrokapslar innehåller negativt laddade vita pigment och positivt laddade svarta pigment. Genom stimulering med hjälp av ett elektriskt fält kan antingen de vita eller de svarta pigmenten samlas på ytan av mikrokapseln, vilket ger bilens kaross den önskade nyansen.

Färgskiftet görs med en knapptryckning. I dagsläget är färgerna begränsade till vitt, svart och grått. Men trots den begränsade paletten säger BMW att elfordon kan dra nytta av den: ”En vit yta reflekterar mycket mer solljus än en svart", skriver BMW i ett pressmeddelande. ”Uppvärmning av fordonet och passagerarutrymmet till följd av starkt solljus och höga utomhustemperaturer minskas genom att ändra exteriören till en ljus färg. Vid kallare väder kommer mörkare toner att hjälpa fordonet att absorbera mer värme från solen.”

När tekniken finns tillgänglig för personbilar är dock oklart. Nedan kan ni se en video av BMW iX Flow