Volvo är hoppfullt om att få ett nytt system för självkörande bilar godkänt i Kalifornien, rapporterar The Verge. Nyheten presenterades under CES-mässan.

Systemet heter Ride Pilot och det är ett så kallat nivå tre-system som tar över körningen helt och hållet under vissa förhållanden, men inte alltid. I Volvos fall handlar det om motorvägskörning under normala förhållanden.

Föraren ska inte behöva ha händerna på ratten eller ögonen på vägen, men Volvo är inte säkert på om det kommer vara möjligt att ta en tupplur medan bilen kör sig själv.

– Vi är fortfarande medvetet otydliga med hur snabbt användaren kommer förväntas kunna reagera. Du måste kunna ta över inom en viss tid och vi får se hur långt vi kommer, säger Volvos teknikdirektör Henrik Green.

Volvos plan skiljer sig från många konkurrenter som antingen satsar på helt självkörande system (så kallad nivå fyra), mer som en robottaxitjänst, eller på ai-understödd körning där du fortfarande måste ha händerna på ratten och uppmärksamheten på vägen.

Systemet har utvecklats av Volvo-dotterbolaget Zenseact i Göteborg i samarbete med amerikanska lidar-tillverkaren Luminar.