Amerikanska handelsdomstolen International Trade Commission (ITC) har levererat sin slutgiltiga dom i rättegången mellan Sonos och Google, rapporterar Ars Technica.

Domstolen går helt på Sonos linje och dömer Google för patentintrång. Googles smarta högtalare har använt teknik från fem patent som ägs av Sonos utan någon licens, och flera produkter hade riskerat att få importstopp i USA – om Google inte redan hade börjat ta bort funktionerna i fråga.

Google har nämligen redan nu börjat rulla ut mjukvaruuppdateringar som helt tar bort vissa funktioner eller använder andra tekniker för att uppnå samma resultat på ett sätt som kringgår de patenterade metoderna.

Den största förändringar för använder ser ut att bli att det inte längre går att ändra volym på alla ingående högtalare i en högtalargrupp på samma gång, varken via Google-assistenten, volymreglage eller volymknapparna på mobilen.

Andra ändringar är att vissa högtalare bara kommer fungera i högtalargrupper om deras tillverkare skickar ut uppdateringar av den inbyggda mjukvaran, och att vissa användare kommer vara tvungna att skaffa en verktygsapp för att lägga till och uppdatera högtalare.

Sonos säger att det fortfarande inte är nöjt eftersom det hoppas att Google kommer betala ”rimliga royalties” för teknikerna i patenten istället för att ”lämna användarna i sticket”.