Testade produkter: Kita Grip 360 och Kitra Grip 360 Lite
Pris: 233 kronor för Switch, Switch Lite hos Proshop

Vi har alla köpt diverse skal till våra mobiler och surfplattor. Vissa gånger av kosmetiska skäl, andra av ergonomiska. Givetvis har denna trend även spridit sig till den just nu mest populära spelkonsolen – Nintendo Switch. Nu undrar ju förstås vän av ordning vad som är speciellt med just den variant vi testat.

Switch skal till vanliga modellen och lite

Kita Grip slår nämligen två flugor i en smäll, den ger dig bättre grepp om konsolen samtidigt som den också får ett extra lager skydd mot eventuella fall. Och ja, i paketet inkluderas också ett sedvanligt skärmskydd som du applicerar direkt på konsolen. Paketen finns i två varianter, en för den ”vanliga” Switch-modellen och en för Lite-konsolen.

Kita Grip 360: En missad chans

Modellen som är aktuell för de allra flesta Switch-ägarna. Skalet är utformat för att passa lanseringsmodeller och alla dess uppdaterade former, som exempelvis modellen med längre batteritid. Dessvärre är skalet inte kompatibelt med den senaste versionen av Switch, alltså oled-modellen. Detta då konsolens dimensioner och design skiljer sig åt markant jämfört med alla andra Switch-modeller.

Kita Grip på en Switch

När vi försöker att montera skalet på ”vanliga” Switch märker vi genast av motstånd. Vissa delar av plasten är hårdare än andra och därmed måste vi vara noggranna med att börja i rätt ände. När skalet väl sitter gör det däremot jobbet galant. Förutsatt att du har Nintendos egna Joycon-kontroller tillkopplade, vill säga.

Kita Grip

Med skalet på blir konsolen behagligare att spela med, särskilt i actionfyllda spel som Hades. De två greppkuddarna sitter perfekt i händerna och dess mönstrade yta känns riktigt bra. Dessvärre dyker ett par andra problem upp vid användning. Ett mindre viktigt exempel är att vi måste trycka hårdare på volym- och on-knappen. Detta är i sig ingen dealbreaker, till skillnad från nästa stora problem.

Dealbreaker KITA

Med ett Kita Grip 360-skal monterat på din Switch kan du nämligen inte använda dig av dockningsstationen. Konsolen fastnar halvvägs och vi har ingen större lust att tvinga in den och därmed riskera att något går sönder. Därmed kan vi enbart rekommendera skalet till de som prompt använder sin vanliga Switch uteslutande i bärbart läge.


Betyg 2,5 av 5

Tillverkare: Kita
Modell: Zagg Gear4 Kita Grip 360
Pris: Kostar 233 kronor hos Proshop


Kita Grip 360 Lite: Ett måste för alla Switch Lite-användare

Skalet som är anpassat för Switch Lite är en annan femma, då konsolen i sig är designad för bärbart spelande och dockas således inte in i någon dockningsstation. Problematiken med hårda on- och volymknappar återstår, men är inte avgörande alls. Något som däremot tillkommit är att skalet inte har en öppning för sd-kortsingången. Men om vi får sia är byte av sd-kort mindre förekommande än att växla mellan bärbart och stationärt läge på den vanliga Switch-konsolen.

Kita Grip på en LITE

Switch Lite är en betydligt mindre konsol än övriga Switch-modeller och gynnas därmed av greppkuddarna på vardera sidan av Kita-skalet. Särskilt om dina händer är av modell större. Det enda som är synd är att kuddarna är färgade i den tråkigaste färgen av dem alla – grått. Kontrasten mot de annars färgglada Lite-konsolerna blir påtaglig. Men återigen är detta enbart en kosmetisk miss.

SD-kortsingång

Vad gäller det allra viktigaste, komforten, är vi som sagt riktigt imponerade av hur mycket bättre konsolen känns i händerna. Men det gäller förvisso bägge versioner av skalet. Lite-varianten skiljer sig dock i att du sällan lär behöva ploppa ur konsolen, annat än om du uppgraderar till större sd-kort. Kita Gripe 360 Lite är därmed ett säkert alternativ för dig som önskar ett bättre grepp om din Switch Lite. Nu hoppas vi bara på roligare färger, alternativt ett skal som är helt transparent.


Betyg 4,5 av 5

Tillverkare: Kita
Modell: Kita Grip 360
Pris: Kostar 233 kronor hos Proshop