Uppdaterad 16/9-22 med ny modell och uppdaterade priser.

Om du är det minsta intresserad av djur och natur är en bra allroundkikare ett måste. Kanske vill du bara veta vad det är för fåglar som flyttat in i holken i trädgården, eller så är du en mer hardcore outdoor-människa, som redan planerar nästa års vandringsturer eller jaktresor. Att investera i en kikare kan dock innebära allt från några bortkastade hundralappar till att du måste sälja bilen för att ha råd med den där Swarovskin för 20 000 kronor som står och glänser i jaktaffären.

Vilken kikare är rätt för dig och dina intressen och behov? Hur mycket skiljer det egentligen mellan billiga och halvdyra alternativ? Vi tog in ett gäng nya och intressanta allroundkikare i olika prisklasser, från 4-500 kronor och upp till 4 000-kronorsklassen. Testet kommer kontinuerligt att fyllas på med fler modeller när vi får in nya för test.


Test Vortex Crossfire 10x42 HD

Vortex Crossfire HD 10x42 - Prisvärd kvalitetsmodell

Crossfire är en billigare produktserie från Vortex, jämfört med Diamondback-kikaren vi testade tidigare. Den nya Crossfire HD 10x42 är en riktigt gedigen modell som ger skarp och fin bild. Den är lite större och tyngre än en motsvarande Diamondback-kikare, men om lägsta möjliga vikt inte är högsta prioritet kommer du att gilla den här kikaren. Den sitter som gjuten i näven och vi behövde inte justera optiken något för perfekt skärpa.
 

M3 rekommenderar

Som namnet antyder ger kikaren dig 10x förstoring och kvaliteten på långa håll imponerar samtidigt som närgränsen på bara ett par meter låter dig finstudera talgoxarna vid fågelbordet från köksfönstret. Den medföljande väskan är densamma som från andra Vortexkikare vi testat men här medföljer även en liten sele som låter dig bära väskan på magen. Perfekt under jakten om du vill ha händerna fria till bössan, eller om du bara har fullt i ryggsäcken.

Vortex Crossfire HD 10x42 är en riktigt prisvärd kikare för dig som vill ha kvalitet i mellansegmentet utan att gå över 2 000-kronorsstrecket. Förstoringen är perfekt och 42 millimeter bra för dig som vill ha en hyfsat kompakt modell att bära med dig. Rekommenderas!

Omdöme

En prisvärd allroundkikare för dig som är beredd att betala ett par tusenlappar för 10x förstoring och få så bra kikare som möjligt pengarna. Perfekt till toppfågeljakten!

plus

Skarp och fin bild
Greppvänlig
Bra sele och väska medföljer
Mycket kikare för pengarna

minus

Inget speciellt

Pris: 2 007 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5

Test kikare

Usogood 12x50 – billig och bra allroundkikare

Trots att den här kikaren erbjuder 12 x 50 på pappret känns det inte som att vi får ut mer bildmässigt än från de båda testade 8 x 42-modellerna från Hawke och Vortex. Men så spelar den här kikaren också i en annan liga prismässigt. Skärpan är förvånansvärt bra, bilden genom gluggarna är betydligt bättre än vi förväntar oss, även om det inte riktigt når toppklass.

Reglaget för att ställa fokus är trögt men det är inga problem att snabbt ratta in bilden och de justerbara ögonmusslorna håller inställningsläget. Här finns diopterjustering för höger öga och medan de andra kikarna i testet gav bäst bild i noll-läget måste vi dra reglaget en del mot plus-hållet i Usogood-kikaren för "korrigering".

Materialet i höljet känns robust och kikaren sitter som gjuten i handen. Linsskydden fram är utvändiga och sitter fästa i chassit. Det följer även med skydd till ögonmusslorna.

Positivt med den här modellen är att du får både en liten tripod och en hållare till mobilen om du villfota/filma det du fluktar på. I kartongen ligger även en passande tygväska, och det kan du nog ha nytta av. Under en regnig eftermiddag fick vi imma i kikaren vilket inte bådar gott.

Omdöme

En billig och bra allroundkikare så länge du inte utsätter den för allför hårda prövningar. Ett bra förstaköp innan du tar steget till en kvalitetsmodell när du fastnat för outdoor-livet eller fågelskådarhobbyn.

plus

Billig
Skarp och fin bild
Tillbehören

minus

Tveksam vattentätning
Felkalibrerad diopterjustering

Pris: 657 kronor hos Amazon Sverige (i skrivande stund slut)

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Kikare

Vortex Diamondback HD 8x42: Påkostad kvalitetskikare

Vortex är kända för att göra kikare av bra kvalitet till vettigt pris, vilket gäller både handkikare och kikarsikten. Det här nya modellen i Diamondback-serien har fått nytt "hd"-glas och oavsett vad som sitter i höljet konstaterar vi att bilden är riktigt klar och fin. Kikaren är tung och gedigen, den sitter perfekt i handen, och här finns även små skålningar för tummarna.

Det kan vara lockande att gå upp i förstoring, men du klarar dig faktiskt väldigt långt med 8 x 42 i en kvalitetskikare. Om du ska artbestämma fåglar på långt håll kanske den inte räcker, men då gissar vi att du ändå föredrar en tubkikare. I Vortex Diamondback HD får du väldigt bra ljusinsläpp och skarp och fin bild utan optiska avvikelser. Argonfyllt chassi, o-ringstätning och härligt gummihölje känns tryggt. Trots att vi använde den under riktigt tuffa förhållanden och lämnade den ute i ur och skur levererade den alltid utan minsta antydan till fuktinsläpp.

M3 rekommenderar

Ögonmusslorna går att justera efter smak och för höger öga finns möjlighet till optisk korrigering. Denna är perfekt kalibrerad i testkikaren och vi behövde aldrig röra reglaget från noll-läget. Givetvis medföljer skydd för främre linser (integrerade utanpåliggande) och för musslorna.

I kartongen ligger en fin väska i taktisk sandfärgad stil med en rejäl rem. Och du får livstidsgaranti på den vilket står klart och tydligt på kartongen. "Unlimited, unconditional lifetime warranty". Bra!

Omdöme

En påkostad kvalitetskikare för dig som vill ha en varaktig följeslagare på jakt eller vandring. Den kostar visserligen en rejäl slant, men den ger riktigt klar och fin bild och suverän garanti.

plus

Mycket fin bild
Robust och med bra väska
Livstids garanti

minus

Förhållandevis dyr

Pris: 2 730 kronor på Prisjakt
Distributör: Nordik

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Test kikare

Fretrecy 12x42: Billig och plastig

Hur står sig en modell under femhundringen mot dyrare alternativ? Den här billiga kikaren från Fretrecy erbjuder på pappret samma specifikationer som många andra dyrare modeller. När vi greppar den känns den absolut som något som skulle kunna få följa med på fjällturen.

Här märks det dock snabbt att optiken inte är speciellt påkostad. Vi får inte till den där riktigt knivskarpa skärpan, varken när vi vill titta på talgoxar vid fågelbordet på 20 meters avstånd eller när vi försöker spana in vad som händer 300 meter bort i hästhagen.

Kikaren har justerbara ögonmusslor, diopterkorrigering för höger öga och ett fokusreglage som, bortsett från att den fastnar ibland, är enkelt att använda. Men bilden i kikaren är inte rolig när vi jämför den med alternativen. Den är märkbart sämre än den bara något dyrare Usogood-modellen och det känns inte som att vi faktiskt har 12 gångers förstoring.

I den svarta noname-kartongen ligger även en rem och en svart tygväska utan logga på. Tillverkaren trycker på "bright and clear" i beskrivningen vilket vi inte håller med om. Då jämför vi inte bara med kikarna i den här artikeln, utan även ett par äldre modeller undertecknad testat tidigare.

Vi har svårt att tro att tätningen håller toppklass, även om kikaren inte släppte in vatten under testet. Om du är ute efter något billigt att ha hemma och kika på fågelbordet, eller kanske när rådjuren käkar upp granens tulpaner, då funkar den. I alla fall dagtid. Liksom övriga kikare i testet har den skydd för både främre gluggar och ögonmusslor.

Omdöme

En billig och plastig kikare som ger som bäst medioker bild i bra ljus. Fretrecy 12x42 är bättre än ingenting, men vi tror att du kommer att ångra att du inte gick upp ett par hundralappar om du klickar hem den här.

plus

Billig
Lätt

minus

Medioker bild
Tveksam kvalitetskänsla

Pris: 410 kronor hos Amazon Sverige (i skrivande stund slut)

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5

Test kikare

Hawke Endurance ED 8x42 – en riktig kvalitetskikare

En av de dyraste kikarna i den här testet levererar åtta gångers förstorning med ett 42 millimetersobjektiv, vilket är en vanlig uppsättning i en allroundkikare. Som modellbeteckningen antyder har den här kikaren så kallat ed-glas, ett antireflexbehandlat glas som bland annat förbättrar ljusinsläpp. Direkt när vi får Hawke-kikaren till ögonen ser vi att det är en kvalitetsmodell. Ljuset och klarheten imponerar stort!

Gummihöljet är gediget och för att ytterligare säkerställa att kikaren sitter stadigt i händerna finns här både gropar för tummarna och friktionsmönstrat grepp på sidorna. Skärperingen är rejäl och mjuk, trots att den är stadig. Du vrider enkelt ögonmusslorna till den position som passar dig bäst, här finns ett "fast" mittenläge men du kan justera steglöst hela vägen utan att postionen ändras när du kikar. De främre objektivskydden är invändiga och själva konstruktionen gör att de har svårare att lossna av misstag när du packar ut eller ned kikaren från ryggsäcken. Ett hardcase medföljer liksom en rejäl rem.

M3 rekommenderar

Vi testade den här kikaren under ett antal turer i både blötsnö, regn och extrem kyla. Vi lämnade den ute i blött väder flera gånger och varje gång vi tar upp den och putsar glasen är den som ny. Få prylar som passerat M3:s testlabb genom åren har känns så här robusta. Men så lämnar också Hawke livstids garanti på sina kikare, liksom Vortex gör. Om du är ute efter en kvalitetskikare till jaktpasset eller kanske vandringsresan, då är det här en given modell som är väl värd pengarna.

Omdöme

En riktig kvalitetskikare som faktiskt utmanar betydligt dyrare modeller när det gäller optisk kvalitet. Om du är ute efter en jakt/vandringskamrat för många år framåt kommer du inte att bli besviken om du slår till på Hawke Endurance ED 8x42!

plus

Väldigt gedigen konstruktion
Mycket fin bild
Livstids garanti

minus

Inga speciella

Pris: 3 617 kronor hos Amazon Sverige
Distributör: Nordik

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5

Test kikare

Hawke Frontier HD X 8x32: Kompakt kvalitetskikare

Den andra kikaren vi testar från brittiska Hawke heter Frontier HD X och det är en kompakt liten kikare i 8 x 32-utförande. Även här medföljer ett hardcase i kartongen, förutom rem som fästs på sidorna av kikaren.

Fördelen med en kompakt kikare är givetvis att den är smidigare att bära med sig. Om du vandrar eller jagar vet du hur tung ryggsäcken snabbt blir när du packar. Å andra sidan är det en utmaning att få till bra bild i kompakt format. Men här imponerar den lilla Frontiermodellen stort.

Glasen i kikaren är behandlat (multi fully coated), och oavsett specarna (som kan vara väldigt svåra att utläsa något från i den här produktkategorin) konstaterar vi att skärpan är lysande när vi studerar naturen en solig januariförmiddag. Färgerna är naturliga, fokus är enkelt att ställa exakt tack vare den rejäla och påkostade ringen och vi ser inte antydan till kromatisk abberation eller andra geometriska avvikelser. Frontier-serien är Hawkes toppserie i segmentet och det märks.

M3 rekommenderar

Åtta gångers förstoring räcker bra för de flesta som är ute efter en mångsidig allround-kikare, men 32 millimeters objektiv kan vara litet. Här handlar det helt och hållet om vad du tänkt använda kikaren till. Om plats och vikt inte är ett problem får du en mer angenäm upplevelse med en kikare med 42 (eller 50) millimeters objektiv för längre sessioner. Men när vi är ute och pyschjagar föredrar vi en kompakt modell alla dagar i veckan. Och i den här klassen är Hawke Frontier HD X 8x32 faktiskt den vassaste vi testat.

Den klarade dessutom våra regn- och snötester galant och livstids garanti förstärker naturligtvis känslan av att detta är en kvalitetsprodukt. Rekommenderas!

Omdöme

Hawkes kompakta kvalitetskikare kostar en rejäl slant, men den ger dig mycket bra bild i ett riktigt kompakt format. Om du detta är viktigt för dig och du är inställd på att investera en slant i optik, då kommer du knappast att bli besviken om du slår till.

plus

Bra bildkvalitet
Kompakt
Gedigen
Livstids garanti

minus

32 mm vilket begränsar

Pris: 3 940 kronor hos Prisjakt
Distributör: Nordik

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5