Testad produkt: Motorola Moto G200 5G
Pris: Kostar 3 754 kronor hos ComputerSalg
Motorola lanserade under 2021 mobiler i en rasande takt. De hann med att släppa en hel generation Moto G-mobiler på våren, Moto G30, G50, och så vidare. Och sedan kom nästa generation redan samma höst, med namn som Moto G41 och G51. Det mesta i utbudet var förväntat, bra, prisvärda mellan- och budgetmobiler i olika prisklasser. En nyhet stack ut i vårens utbud, billiga men prestandamaxade mellanklassaren Moto G100. Och i slutet av året kom även den uppföljare som vi nu har testat.
Omdöme
Positivt
- Prestanda i toppklass
- Snabb, ljusstark skärm
- Elegant design
- Priset!
Negativt
- Ojämn kamera
- Något plastig
- Monohögtalare

Den följer dock inte samma namnregler som de andra Moto G-mobilerna. Då hade den fått heta Moto G101. Istället har Motorola valt att kalla den Moto G200, eller mer exakt Moto G200 5G. Det är dock en ren uppföljare, byggd enligt samma princip. Den här telefonen levererar ungefär så mycket prestanda som en mobil kan just nu, till ett svårslaget pris.
För 4 990 kronor får du här en mobil med snabbaste kretsen just nu för Android-mobiler, Snapdragon 888 Plus. Du får åtta gigabyte ram-minne, snabb ufs 3.1-lagring, 5g- och wifi 6e-uppkoppling, och en skärm med 144 Hz bildfrekvens. Det här är egenskaper som vi skulle förvänta oss att få betala nästan det dubbla för i många konkurrerande tillverkares topptelefoner.
Ett par saker hade kunnat vara mer maxade. En del toppmobiler har numera hela 12 gigabyte ram-minne, men åtta kommer du långt med och är en bra kompromiss för att pressa priset. Lagringen är på ”bara” 128 gigabyte, och 5g-uppkopplingen är av sub6-typ. Kan du hushålla med hur mycket media du har på mobilen så räcker det dock riktigt långt, och den snabbare typen av 5g, så kallad mmwave, är det ändå ingen operatör som kommer att erbjuda på länge.

Stor, men inte för stor
Byggkvalitet och konstruktion håller ungefär samma nivå som Moto G51 som vi nyligen testade. Med samma skärmstorlek som biffiga G51 så befarade vi att den skulle vara lika klumpig at greppa, men G200 har mindre skärmkanter och vi upplever den som klart mer kompakt och behändig.
Bakstycke och ram är i plast med god kvalitetskänsla och är klanderfritt sammansatt. Baksidan har en greppvänlig matt yta och kamerahuset i ena hörnet sticker ut med en elegant upphöjning som ger telefonen en snygg egen stil. På ena sidan sitter volymkontroller och på-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare, och på motsatta sidan hittar vi en Google Assistent-knapp.
Framsidan är i glas, men det framgår inte om det är Gorilla Glass eller någon annan lösning. Vi upptäcker också en handfull mikrorepor efter en veckas intensivt användande, så ett extra skärmskydd till den kan vara värt att investera i. Du får med ett transparent silikonskal för resten av mobilen, men just skärmen är sämre skyddad.

Övertygande bildskärm
Det mest intressanta med skärmen är den redan nämnda uppdateringshastigheten. Den kan ge extra jämnhet, speciellt i spel som stödjer så höga frekvenser. 360 Hz avläsningsfrekvens av pekskärmen säkerställer att responsen i skärmen är utmärkt rapp. Annars är den bra men mer alldaglig. Det är en ips-panel med 1080p i upplösning, upp till 600 cd/m2 i normalljusstyrka och en liten bit över 1 000 cd/m2 för punktljusstyrka om du spelar upp hdr-film.
På full ljusstyrka tappar den dock en del i svärta, så vi rekommenderar att du nöjer dig med max 75 procent ljusstyrka om du inte är ute i solen. Då är den en riktigt behaglig skärm att titta på film på. Men du får plugga in hörlurar för optimal upplevelse, för tyvärr har den precis som resten av senaste Moto G-utbudet bara monohögtalare. Den enda högtalaren i botten låter visserligen bra, men någon riktig biokänsla infinner sig inte. Med hörlurar i får du dock både bra ljudkontroll och Dolby Atmos-stöd.
Den andra orsaken att dämpa skärmljusstyrkan är för att spara batteri. Moto G200 har ett väl tilltaget sådant på 5 000 mAh, och med en 33 watts medföljande snabbladdare tar det en dryg timme att fylla på det. Men skärmen drar en hel del, 16 timmars driftstid vid videoströmning på full ljusstyrka är inte dåligt, men det finns bättre. Det finns många timmars driftstid att vinna på att köra den i dämpat läge. Automatisk ljusstyrka drar försiktigt ner nivåerna, men det kan finnas mer att vinna på att justera ner den ytterligare manuellt.

Fotar bra, men bara på dagen
Du får en kamera där en huvudsensor på hela 108 megapixlar är det stora dragplåstret. Den fotar som standard med nio pixlars pixelbinning, vilket ger 12-megapixelbilder med rejält ljusintag, god detaljåtergivning och fin dynamik. Färgtemperaturen i bilder drar lite åt att vara för varma, men inte så mycket att det stör. Fokusen är kvick och korrekt och bildhantering vid serietagning är rapp, vilket vi förväntar oss med så mycket processormuskler bakom.
I kvälls- eller nattljus och mörka inomhusmiljöer får kameran dock skärpeproblem. Det beror inte på fokus utan på tveksam bildstabilisering som gör den opålitlig vid långa exponeringstider. Aktiverar vi nattläge manuellt blir kameran bättre på att kompensera ofrivilliga rörelser, men fler foton än vi hoppats på har fortfarande rörelseoskärpa. Och dessutom mer brus än vi tycker är acceptabelt.
Stora kameran kompletteras av en enkel åtta megapixels vidvinkelkamera samt en stödsensor för djupseende. Tyvärr fattas både detaljering och dynamik i vidvinkelkameran. Med vidvinkelkameran kan du också ta makrofoton, så G200 har ingen separat sådan kamera inbyggd. Och på den punkten är den klart mer övertygande än separata makrokameror brukar vara, med möjlighet att ta både skarpa och närgångna bilder.

Android med diskreta tillägg
Operativsystemet är Android 11 och Motorola gör som vanligt inget påtagligt för att ändra på gränssnittsupplevelsen från Googles originalgränssnitt. Det finns bonusfunktioner som utökad gestnavigering och möjlighet att ladda in nya ikonstilar, gränssnitt med mera om du vill.
Den stora extrafunktionen är dock Ready For, som gör att du kan få antingen ett skrivbordsgränssnitt för en datorskärm eller mediacentergränssnitt för en tv. Du ansluter till extern skärm via usb-c-utgången eller trådlöst, men vi har aldrig fått Ready For, eller för den delen andra liknande lösningar som Samsungs Dex att fungera laggfritt trådlöst. Så vi rekommenderar en kabel.
Det går också att ansluta till en Windows-dator med usb-kabel, och då får du upp ett virtuellt skrivbord med telefonens appar och innehåll som ett fönster. I bägge fallen dras dock gränssnittet av ett problem, det hade behövt muspekaranpassade appar, vilket är sällsynt till Android.
Så det blir mest till en kul bonusfunktion som de flesta inte kommer bry sig om att utforska. Men det gör inte något nämnvärt för omdömet av G200. Det är här är en perfekt mobil att till exempel sätta i händerna på barnen som vill ha något laggfritt att köra Minecraft och Roblox på och som inte för den delen kostar skjortan.
Omdömet solkas lite av Motorolas svaga uppdateringspolicy. En uppdatering till Android 12 förväntas komma under senvintern, men fler uppdateringar än så utlovas inte, och bara två år av säkerhetsuppdateringar. Å andra sidan är det här kanske en telefon som du är beredd att byta ut efter två år. Dess främsta köpargument är topprestanda, och topprestanda är en färskvara.
Specifikationer
Produktnamn: Motorola Moto G200 5G
Testad: Januari 2022
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 888+
Processor: Kryo 680 2,99 GHz + 3st Kryo 680 2,42 GHz + 4st Kryo 680 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,8 tum ips, 1080x2460 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Moto UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig
Batteri: 5 000 mAh, 16 tim 15 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 144 Hz), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,8 x 7,55 x 0,9 cm
Vikt: 202 gram
Rek. pris: 4 990 kr
Aktuellt pris: Kostar 3 754 kronor hos ComputerSalg
Prestanda
Antutu Benchmark: 811 104 poäng
Geekbench 5: 3 299 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 044 poäng
3dmark Wild Life: 5 743 poäng
Lagring, läsning: 1 983,3 MB/s
Lagring, skrivning: 718,7 MB/s
