Man vet aldrig vad man får när det vankas Android-uppdateringar. Mobilversionen av Googles operativsystem definieras av fragmentering och stor spretighet, eftersom de olika smartphonetillverkarna gärna sätter sin egen prägel på användarupplevelsen. Förutom Google satsar Asus, Nokia och Motorola ofta på ett hyfsat rent Android, medan en tillverkare som Samsung kan ta ut svängarna väsentligt. När de olika tillverkarna de facto rullar ut en ny Android-version är dessutom omöjligt att säga.
En blygsam uppdatering
Men precis som vi kunnat se i de senaste årens Windows-utveckling blir det allt mindre kritiskt att köra den allra senaste versionen. Så länge mobilen tillhandahåller säkerhetsuppdateringar kan du i de allra flesta avseenden få en modern Androidupplevelse, även med en "halvny" version. Mängden uppdateringar och fräsiga nya funktioner har tonats ned till förmån för säkerhet och stabilitet. Helt rätt säger vi.
Efter detta lilla förord kan det ändå vara på sin plats att spana in det som faktiskt är nytt i Android 13, som i och med Googles utvecklarkonferens I/O släpptes i en andra öppen betaversion. Eftersom det rör sig om en beta är den långt ifrån fulländad, men ger ändå en bra fingervisning om hur Google tänker sig att Androidupplevelsen ska se ut i höst. Och av det vi utforskat hittills känns den mycket som Android 12.
Mer säkerhet och integritet
Android 12 var en stor uppdatering som lade grunden till mycket av det som finslipats i 13. Ett av områdena rör integritet, där vi nu får ännu fler valmöjligheter avseende appbehörigheter. I stället för att dela hela din Foto-mapp med en app som begär sådan åtkomst kan du på detaljnivå ställa in specifika undermappar och rentav enskilda bilder. Denna funktionalitet har bara funnits för dokument tidigare.

I Android 13 blir det också möjligt att detaljstyra vilken typ av "Media" en app får tillgång till när den ber om en sådan tillåtelse. Detta gäller foto, video och ljudinspelningar. Överlag tar Android 13 allting ett steg längre och låter dig i minsta detalj skräddarsy behörigheter, som nästan alla appar du laddar ned vill åt.
Säkerheten har också förbättrats när du vill ansluta till wifi-enheter i närheten. Tidigare har denna funktion krävt att du delar din plats med appen i fråga, men detta är ett minne blott i Android 13. En annan välkommen uppdatering är möjligheten att stänga av en apps tillåtelse att skicka aviseringar till hemskärmen direkt vid installation. Tidigare har du behövt in och rota i inställningsmenyerna för detta.
Läs också: Bästa smartphone just nu – test av mobiler i toppsegmentet
Gruppchattar är en allt hetare kommunikationsform, med en mängd olika alternativ som står till buds. I samband med lanseringen av Android 13 slår även Google ett slag för gruppsnacket, när man aktiverar totalsträckskryptering för den rcs-baserade sms-dödaren Google Messages. Kan det göra tjänsten till ett vettigt Signal- eller Whatsapp-alternativ? Det får tiden utvisa!

Google har också utlovat en ny säkerhetsvy i Android 13. Den påminner mycket om kontoöversikten som idag finns på Googles Mitt konto-sida på webben och ger en snabb överblick av en mängd olika säkerhetsrelaterade aspekter. Skulle något behöva åtgärdas kommer du att se gula eller röda säkerhetsprompter och förslag på vad du kan göra för att stärka det personliga skyddet.
Tjena snygging
En av de största förändringarna i Android 12 var ett helt nytt designspråk, kallat Material You. Tanken med det var att erbjuda ett enhetligt färg- och formtema över en så stor del av gränssnittet som möjligt, och i Android 13 utökas valmöjligheterna ytterligare.

Förutom fler färger och former ska det bli möjligt att använda funktionen Ikoner med tema för att få till Material You-utseendet även på ikoner för appar som inte byggts av Google själv. Det kräver naturligtvis att utvecklare lägger till stöd för funktionen och det känns därför troligt att många app-ikoner kommer att bryta färgtemat på ett osnyggt sätt även i framtiden.
Vi lyckas inte få till det i den betaversion av Android 13, men det är kanske inte så konstigt. I exemplet ovan ser du hur det blir när Material You-ikoner (bruna) bryter av med ikoner för tredjepartsappar som ännu inte implementerat Googles "Ikoner med tema"-funktionalitet.
För dig som är tvåspråkig eller av någon anledning vill kunna använda olika appar på olika språk inför Google nu en sådan funktion. I Android 13 kan du ställa in olika språk för olika appar på systemnivå, och behöver alltså inte in och justera sådant i appar som eventuellt erbjuder det.

Du som brukar lyssna på musik via exempelvis Spotify möts också av en trevlig nyhet. Den lilla mediaspelaren uppe i skärmens överkant har fått ny design och anpassar dessutom utseendet efter låtens/skivans grafiska design. En minimal men synnerligen fräsch designnyhet!
Din plånbok – i Android
Som ett mer komplett alternativ till Google Pay verkar det som att en helt ny satsning på Google Wallet når Android inom kort. I Google Wallet är tanken att du ska förvara allsköns betal- och medlemskort, biljetter med mera på samma sätt som Apple Wallet fungerar idag. Digitala bilnycklar, vaccinbevis och körkort hör till andra saker som Google föreställer sig att vi vill kunna spara på ett och samma ställe.
Google Wallet lär inte bli exklusivt för Android 13 på något sätt, men eftersom Google nämnde satsningen i samband med prat om sitt nya mobiloperativ passar vi på att göra detsamma. Wallet ser ut att bli en stor och viktig aspekt av hur vi använder våra Android-mobiler framöver.
Små men viktiga förbättringar
Som ni märker handlar Android 13 inte på något vis om att revolutionera sättet vi använder smarta mobiler på. Snarare gnuggar man vidare på en hel del saker som introducerats i tidigare versioner och förfinar dem ännu mer. Förbättrar livskvaliteten, helt enkelt, vilket även betyder införandet av några mindre nyheter:
I Android 13 hittar du en förinstallerad qr-läsare i snabbinställningsmenyn. I stället för att ta vägen via kameran eller ladda ned någon potentiellt skum tredjepartsapp för att läsa av koderna finns stöd nu inbyggt direkt i Android.
Vi har allt fler uppkopplade prylar hemma och Android 13 ska göra det smidigare att synka dem med telefonen. Fast Pair, som funktionen kallas, byggs in direkt i operativsystemet och skickar förfrågningar om parkoppling direkt till hemskärmen när en ny enhet kan konfigureras.
Bluetooth LE – Low Energy – är en vidareutveckling av det trådlösa bluetooth-protokollet på flera sätt. Bland förbättringarna märks högre ljudkvalitet, mindre energiförbrukning och möjligheten att "sända ut" ljud via protokollet till flera enheter samtidigt. Android 13 väntas satsa stort på den nya tekniken.
Din urklippshistorik – information du kopierar för att klistra in någon annanstans – kommer att raderas automatiskt efter en tid. Detta för att minimera risken att lömska appar kommer åt urklippen.
När släpps Android 13?
Android 13 släpps skarpt i höst, troligtvis någon gång i augusti. Det finns ett betaprogram för intresserade att gå med i redan nu, förutsatt att man äger någon av telefonerna på listan. Som alltid när det gäller testversioner av operativsystem manar vi till försiktighet och påminner om att de kan vara instabila.