Universalfjärrkontroller har ett dåligt rykte. Mycket för att du var tvungen att ”lära” dem den gamla kontrollens funktioner. Vilket är helt idiotiskt, hur ska den kunna lära sig något om din gamla kontroll har vikt in årorna eller helt sonika gått upp i rök?

Problemet är om du ska köpa en ny fjärr från tillverkaren lär du få slanta upp norr om breddgraden 1 000 kronor. Vi har testat ett gäng enkla universalfjärrkontroller som kostar en bråkdel av vad tv-tillverkarna tar ut.

Så gjorde vi testet

Vi testade fjärrkontrollerna på tre olika tv-apparater, en fem år gammal Samsung, en 11 år gammal JVC och en sprillans ny TCL. Vi testade de vanligaste funktionerna, som att byta kanal, höja/sänka volymen, tv-inställningar samt tvn:s smarta funktioner, exempelvis Android TV.

Universalfjärrkontroll

One For All Contour TV URC1210 Universell

Bakom sitt anspråkslösa yttre, inga spännande skärmar, lampor som blinkar och visslor som tjuter, är One For All Contour TV URC1210 Universell sjukt enkel att såväl använda som konfigurera.

I kartongen får du med listor på i princip alla tillverkare som någonsin prånglat ur sig en tv. Texten är liten, är du över 50 år får du vara beredd på att plocka fram ett förstoringsglas eller använda telefonen som ett, men detta är ingenting som påverkar vårt omdöme. Leta rätt på din tv-tillverkare, håll ned knappen ”setup” på fjärrkontrollen i två sekunder - en lampa blinkar två gånger efter två sekunder - tryck in den fyrsiffriga koden som står under tillverkaren. Klart.

Det fungerade över förväntan bra! Visserligen fick vi testa ett flertal koder för JVC:n, men när den väl fick den rätta var det inga problem. Det gick också att nå alla typer av inställningar och smarta funktioner med fjärrkontrollen.

Vi gillar också kontrollens lätt uppruggade yta, som gör att den ligger skönt i handen. Knapparna är det inget fel på heller med sin sköna respons. Du kan dessutom gå in på tillverkarens hemsida och knappa in vad det är för produkt (tv, blu-ray, satellitmottagare eller vad det nu kan vara) och direkt se vilken universalkontroll som är kompatibel med din enhet.

M3 rekommenderar

One For All Contour TV URC1210 Universell kostar 150 kronor. Om du har en gammal tv som saknar fjärrkontroller eller bara vill ha en ny, men inte vill lägga ut 1 500 kronor, då är det inget att snacka om.

Betyg 4,5 av 5

Kostar 137 kronor hos Amazon Sverige


Universalfjärrkontroll

Hama Universalfjärrkontroll 8 i 1 Smart TV

När du vill ha något som är smart och enkelt, men vill ha en fjärr som är aningen mindre än One For All, då kan Hamas universalfjärr vara ett alternativ. Liksom One For All får du med ett litet häfte med olika tv-tillverkare, varav flera vi aldrig har hört talas om, där koder till respektive tillverkare finns.

Hama har också satsat på enkelhet. Det går att lära fjärren, om du har den gamla kvar, vilket vi utgår från att du inte har, om din tv mot förmodan inte skulle finnas med. Vi skippade inlärningen, mycket för att det finns ingenting som går upp mot aversionen ”lära den nya fjärren vad den gamla kan”. Så, vi plockade fram häftet med koderna.

Liksom One For All är det mycket enkelt. Håll knappen setup intryckt ett par sekunder, en röd lampa tänds, slå in koden. Klart. Hamas fjärr fungerade finfint på samtliga tv-apparater vi testade den på.

M3 rekommenderar

Storleksmässigt är den mindre än One For All, med aningen mindre knappar som följd. Som tur är knapparna upphöjda, så det är enklare att känna med fingret att du hamnar rätt, dessutom har riktigt bra stuns när du trycker på dem.

Som fjärrkontroll betraktat har vi ingenting att klaga på. Den är lika bra som One For All. Du kan också kontrollera dvd- och blu-ray-spelare, satellitboxar med mera. Prismässigt är det inte heller några konstigheter.

Betyg 4,5 av 5

Kostar 113 kronor hos Amazon Sverige


Universalfjärrkontroll

Wechip Universal

Wechip satsar på ett mer komplicerat (minst sagt!) upplägg med sin universellfjärr. Det är en kombination av ”luftmus”, när du pekar på tv:n dyker en liten markör upp. Något som fortfarande går igen i en del moderna tv-apparater. På undersidan av kontrollen finns ett litet tangentbord som givetvis saknar å, ä och ö. Med i paketet ligger också en liten usb-mottagare som pluggas in i tv:n. Ovansidan av kontrollen är sparsmakad på knappar. På/av, volym samt kontroller för smarta tv-apparater i allmänhet.

Något häfte för att hitta koder finns inte. Här får du helt enkelt lära kontrollen vad din gamla kan. Vilket gör att den här diskvalificerar sig direkt om du tappat originalfjärren.

Nåväl, vi läste manualen och satte kontrollen i inlärnignsläge. Med JVC:n hände ingenting. Efter ett tiotal försök att lära Wechip att stänga av och sätta på tv:n gav vi upp. Någon markör visade sig inte heller på tv:n och tangentbordet renderade inga som helst resultat. Samsung-tv:n gick det bättre med. En markör dök på upp skärmen, men ibland gick det inte att göra ett val genom att trycka på ”Ok”-knappen på fjärren.

Värre blev det när vi försökte mata in text, för ärligt talat, slå in lösenord är ett härke på en tv, då varje tangenttryckning, oavsett vilken, bara frambringade Andoid TV:s inbyggda skärmtangentbord. TCL-tv:n hade däremot inga problem med att använda tangentbordet på Wechip-fjärren, men någon markör dök inte upp plus att vi inte kunde höja eller sänka volymen.

Universalfjärrkontroll

Bara för att det går att tillverka en produkt är inte det skäl nog för att tillverka en produkt. Om du kan tänka dig att spendera en halv dag eller mer på lära upp den och peta runt i alla inställningar som din tv har, då kanske du får den att fungera. Om ens då.

Nä, Wechip Universal suger. Om du behöver en extra fjärrkontroll för att den gamla är borta ska du istället köpa Hamas eller One For All. De är enkla och gör vad de ska göra utan svordomar, usb-donglar och komplicerad inlärning.

Betyg 1,5 av 5

Kostar 190 kronor hos Amazon Sverige


Universalfjärrkontroll

Fosa Universal

Ah, Fosa, simplicitet äro ditt namn. Och vi gillar det! Fosa är dock bara en universell fjärrkontroll om du har en tv och viss modell från Samsung. Den här han kan alltså inte lära sig (tack och lov!) andra tillverkares kontroller.

Fungerar det? Som en dröm! Vi satte i batterier (ingår ej) och sedan var det bara att använda den. Inga konstigheter och inga problem.

Som fjärrkontroll ligger den skönt i handen. Knapparna är tydligt upphöjda, så att du kan hitta rätt knapp bara genom att känna dig fram med fingret. De har bra stuns och på det hela taget tänker vi ”kvalitativt bygge” i motsats till ”vad är det här egentligen för dynga?”.

M3 rekommenderar

Den här fjärren gör exakt vad som står i beskrivingen på sajten. Och om du har en av de listade modellerna kommer du att bli nöjd. Sa vi att den är billig? Den är också billig! Rekommenderas om du har en Samsung-tv.

Betyg 4 av 5

Kostar 101 kronor hos Amazon Sverige