Under årens lopp har vi fått se flera exempel på spel som kommer från ingenstans och plötsligt spelas av mer eller mindre alla. Ett klassiskt exempel är Flappy Bird som gjorde stor succé innan den vietnamesiske utvecklaren Dong Nguyen fick nog av uppmärksamheten och lade spelet i malpåse.

Det senaste exemplet på en oväntad succé är Wordle, ett ordspel som lanserades av den walesiske utvecklaren Josh Wardle så sent som i oktober 2021.

Spelet är i grund och botten en variant av Jotto, ett logiskt ordspel från 1955. Den mest kända varianten är Lingo, ett spel som bland annat har sänts på TV4 i olika omgångar mellan 1993 och 2013.

Så spelar du Wordle

Wordle är ett webbspel, något som innebär att du spelar det i en webbläsare. Du behöver alltså inte ladda ner några filer till din dator, pekplatta eller mobiltelefon, vilket delvis förklarar spelets popularitet.

Din uppgift i Wordle är att identifiera ett engelskt ord på fem bokstäver på max sex försök, något som för tankarna till det klassiska brädspelet Mastermind.

Du kan till exempel börja med att skriva ”steam” och om någon bokstav är med i ordet markeras det med gul färg. Är bokstaven dessutom på rätt plats markeras det med grön färg. Är bokstaven inte med överhuvudtaget markeras den med grå färg.

Wordle
Håll koll på färgerna!

För att hitta rätt ord snabbt är det en klok strategi att försöka identifiera så många bokstäver som möjligt i ett tidigt skede, så då kan du till exempel välja ”clung” i nästa omgång eftersom detta ord använder sig av andra bokstäver än ”steam”.

Vilka färger de olika bokstäverna har syns på det virtuella tangentbordet och förhoppningsvis hinner du lösa gåtan i tid. Sedan får du snällt vänta på nästa ord, det publiceras nämligen endast ett ord om dagen.

Se upp för dyra kloner!

Populariteten har lett till att utvecklare runt om i världen har sett en chans att tjäna enkla pengar genom att skapa kloner av Wordle med samma eller liknande namn.

Efter att det dök upp en variant som kostar 30 dollar per år valde Apple att plocka bort alla kloner från App Store, men på andra plattformar finns det fortfarande gott om kopior.

Med tanke på att Wordle är helt gratis att spela finns det ingen anledning att betala för någon av kopiorna, åtminstone inte så länge du inte får några fler funktioner på köpet.

Föredrar du svenska ord kan vi tipsa om Ordsnille, även det ett spel som kan spelas utan kostnad i webbläsaren.

Ordsnille
Ordsnille är en svenskspråkig variant av Wordle.