För inte ens två år sedan skapade Microsoft chockvågor i spelvärlden när man köpte upp Zenimax Media, företaget med bland spelutgivaren Bethesda. Nu är det dags för nästa megauppköp; Microsoft ska köpa Activision Blizzard för 68.7 miljarder dollar, motsvarande drygt 623 miljarder svenska kronor.

Affären får Bethesda-köpet, med sina 66 miljarder kronor, att blekna fullständigt. I ett pressmeddelande konstaterar Microsoft att man i och med Activision-förvärvet blir världens tredje största spelstudio efter Tencent och Sony. Företaget går då från en fjärdeplats och knuffar ned Nintendo från "prispallen".

Analys: Nya sanslösa rekordköpet – kan någon stoppa Microsoft?

Faktum är att köpet får alla affärer inom gaming någonsin att blekna. Warcraft, Starcraft, Overwatch, Diablo, Call of Duty och Candy Crush Saga är några av de franchiser som i sinom tid kommer tillhöra Microsoft. Totalt sysselsätter Activision drygt 10 000 personer runt om i världen.

Microsofts vd Satya Nadella kommenterar affären:

– Spel är ett av de mest dynamiska och spännande segmenten inom underhållning idag och kommer att ha en nyckelroll när Metaverse-plattformarna utvecklas. Vi investerar tungt i innehåll i världsklass, gemenskap och molnet för att ta klivet in i en ny gaming-era där spelare och skapare sätts i första rummet, med fokus på säkerhet och inkludering.

Nu väntar sedvanliga juridiska processer som alltid föregår ett fullbordande av denna typ av affärer. Uppköpet väntas vara klappat och klart under slutet av räkenskapsåret 2023. Bobby Kotick, som det stormat en hel del runt på sistone, kommer att fortsätta leda Activision Blizzard som vd (eller?). Hans avdelning kommer, vid affärens fullbordande, att rapportera till Microsoft Gamings vd Phil Spencer.