Testad produkt: Levoit Vista 200
Pris: Kostar 777 kronor hos Amazon Sverige

En av fyra svenskar lider av pollenallergi med besvär från ögon och luftvägar. Helt galet egentligen, och det är först på senare år som vi svenskar verkligen har börjat göra någonting åt saken. Åtminstone det vi kan göra (förutom att trycka i oss en massa mediciner), vilket bland annat inbegriper att införskaffa en effektiv luftrenare till bostaden.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Levoit Vista 200 visar på att bra inte alltid behöver likställas med dyrt. Visst, den saknar en hel del vettiga funktioner såsom autoläge och uppkoppling men å andra sidan är den smidig till formatet och det den ska – renar luften, om än inte lika effektivt som de mer avancerade och dyrare modellerna vi testat tidigare.

Positivt

  • Smidigt format
  • Inbyggd belysning
  • Renar relativt bra
  • Priset

Negativt

  • Saknar autoläge/smart sensor
  • Ingen wifi-anslutning
  • Lågt CADR-värde
Nu är det förvisso inte enbart pollen en bra luftrenare bekämpar. I våra bostäder finns många sorters skadliga partiklar och ämnen. Damm och kemikalier som avsöndras från möbler, rengöringsmedel liksom förorenad luft som kommer in utifrån genom ventilationen, är andra legitima skäl för att förbättra sin inomhusluft.
Luftrenare Levoit Vista 200

Finns det vettiga budgetmodeller?

Vi testat ett gäng luftrenare de senaste åren och det är bara att konstatera att de flesta riktigt bra modellerna kostar en slant; fem tusen kronor och uppåt kan du få betala för en flaggskeppsmodell från en mer namnkunnig tillverkare. Men visst måste det väl finnas billigare alternativ som åtminstone presterar någorlunda bra? Vi tog in Vista 200 från Levoit som betingar drygt 700 kronor för att undersöka saken.

Modellen är onekligen kompakt. Endast 33 centimeter hög och med sina 20 centimeter i midjemått skulle den kunna placeras på fönsterbrädan bland dina krukväxter, om det inte vore för att den behöver fritt spelrum på runt 40 centimeter från närmaste vägg/fönster för att fungera optimalt.

Helt ok kvalitetskänsla 

Som så många andra modeller är den tillverkad i hårdplast, men känslan i materialet återspeglar inte på något sätt den mer humana prislappen. Filtret, en trestegsraket bestående av ett för-, Hepa, och kolfilter, monteras snabbt och enkelt i enhetens nedre del.

Luftrenare Levoit Vista 200

Kontrollpanelen, som om så önskas kan belysas underifrån, är placerad centralt på luftrenarens ovansida. Funktionsknapparna är fem till antalet: effektläge, timer, nattläge samt belysning. Effektlägena är tre till antalet, autoläge saknas helt vilket innebär att luftrenaren saknar möjlighet att automatiskt anpassa reningen efter aktuell luftkvalitet i rummet.

Kan användas som nattlampa

Den inbyggda belysningen går att aktivera oavsett om luftreningen är på eller inte, vilket är smidigt om du enbart vill nyttja enheten som nattlampa emellanåt. ”Sleep mode” innebär rätt och slätt att varvtalet går ner till ett absolut minimum samtidigt som den inbyggda belysningen släcks.

Luftrenare Levoit Vista 200
Stämningshöjare?

Med andra ord är Levoit Vista 200 en väldigt enkel luftrenare utan vare sig avancerade funktioner eller wifi-anslutning för att kunna fjärrstyras eller skicka notiser om när det är dags för filterbyte eller om data gällande luftkvaliteten.

Däremot arbetar den relativt tyst (26–43 dB) och renar luften i rummet (upp till 16 m²) tillfredställande*. Vi kör luftrenaren i maxläge under 30 minuter och trots ett relativt lågt specificerat CADR-värde (40 CFM) redovisar partikelräknaren en drastisk minskning av föroreningar i luften. PM0,5 reducerades från 9646 till under 600, PM5 från 36 till 4 samt PM10 från 21 till 3. Bra!M3 rekommenderar

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

Modell: Vista 200
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Levoit
Funktioner: Tre effektlägen, Sleep mode, nattlampa/mysbelysning
Area: Upp till 16 kvadratmeter.
Filter: Förfilter, Hepa, kolfilter.
Maximalt luftflöde: 40 m³/h
Mått: 20 x 20 x 33 cm.
Vikt: 2,4 kilo
Ljudnivå: från 26 - 43 dB (enl. tillverkare).
Pris: Kostar 777 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5