Testad produkt: H-free 100 Pets
Pris: 1 838 kronor hos Amazon Sverige

Det tillhör inte vanligheterna att vi testar dammsugare från den amerikanska Hoover. Som bekant håller de kinesiska tillverkarna, med Xiaomi i spetsen, på att ta över och dominera segmentet fullständigt.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Hoover H-free 100 presterar helt okej och är enkel att rengöra. Kan du leva med att den är något svårstyrd och lämnar en hel del att önska gällande design och kvalitetskänsla, upplever vi faktiskt den som prisvärd och ett alternativ till exempelvis landstället eller husvagnen.

Positivt

  • Motoriserat djurhårmunstycke medföljer
  • Led-belysning på huvudmunstycke
  • Lätt att rengöra, stor dammbehållare

Negativt

  • Plastig, tveksam kvalitetskänsla
  • Relativt klent batteri
  • Något svårmanövrerad
Men givetvis vill vi ge dem chansen att visa vad de går för och med tanke på en väldigt human prislapp är modellen Hoover H-free 100 högintressant. Åtminstone på pappret.
Hoover H-free 100

Dammsugaren kommer tillsammans med ett väggfäste, ett motoriserat, mindre munstycke som går under benämningen Pet Hair Remover, samt ett smalare fogmunstycke, smidigt placerat inne i handtaget, för mer svåråtkomliga områden. På huvudenheten finns även en borste som kan skjutas fram när den används som handdammsugare.

Tveksam kvalitetskänsla

Kvalitetskänslan är över lag tveksam. Den väger lätt, vilket i sig inte är någon nackdel, men här snackar vi billig hårdplast och den liknar mer än avancerad leksak snarare än en kompetent och tillförlitlig hushållsapparat.

Hoover H-free 100

Modellen har ett så kallat pistolgrepp, en variant som allt fler tillverkare väljer framför modeller med en lågt placerad motor. Gott så, då konstruktionen i de flesta fall innebär en enklare hantering, där munstycket följer rörelserna från handtaget. Det vill säga, vinklar du pistolgreppet åt höger gör även munstycket det.

Hoover H-free 100

Men Hoover H-free 100 är allt annat än lättmanövrerad. Om det är en konstruktionsmiss eller om det är avsiktligt låter vi vara osagt, men här krävs betydligt mer muskelkraft för att få munstycket att förflyttas i sidled än vi är vana vid.  

Klent batteri

Batteriet är avtagbart vilket innebär smidigare laddning, liksom längre drifttid om du köper ytterligare ett. Det har kapacitet för en gångtid på upp till 25 minuter och tar 2,5 timmar att ladda upp från tomt till fullt. Föga imponerande jämfört med flertalet av övriga modeller vi testat, men samtidigt troligtvis tillräckligt för de flesta intressenter. Batteritiden är sällan en dealbreaker, snarare prestanda i form av rengöring samt ett smidigt handhavande.

Hoover H-free 100

Bortsett från den tveksamma kvalitetskänslan och den något buffliga framfarten rengör Hoover H-free 100 golvet tillfredsställande. Två effektlägen erbjuds och dessa aktiveras genom ett, respektive två tryck, på strömbrytarknappen. För att du ska slippa trötta ut pekfingret, finns även en spärr som låser knappen i intryckt läge. Bra!

Tömningen av dammbehållaren är enkel. Placera den ovanför soptunnan, tryck in dedikerad knapp och den öppnas i underkant. Partikelfiltret är placerat i enhetens bakstycke, ovanför handtaget, och kan avlägsnas för att rengöras.

Specifikationer

Modell: H-free 100 Pets
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Hoover
Batteri: 2000 mAh, spänning 22,2 V
Batteritid: Upp till 25 minuter
Laddningstid: 150 minuter
Kapacitet behållare: 0,9 liter
Hepa-Filter: Nej
Antal hastigheter: 2
Max sugeffekt: Uppgift saknas
Ljudnivå: 86 dBA
Vikt huvudenhet: Cirka 1,7 kilo
Övrigt: Totalt 3 munstycken, väggfäste
Pris: 1 838 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5