Först och främst ska Sony ha en eloge för att man har gjort en ansträngning med en miljövänlig förpackning. Det gör kanske marginell skillnad, men alla miljövänliga åtgärder är välkomna!

Betyg 4 av 5

Omdöme

Sony WF-C500 är lite funktionsfattiga, men har ett mycket bra ljud och ett bra pris. Om du kan klara dig utan brusreducering levererar dessa true wireless-hörlurar det bästa ljudet du kan få för pengarna.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Lättanvänd app med EQ
  • Bra pris

Negativt

  • Ingen brusreducering
  • Begränsade funktioner
  • Bra tre medföljande pluppar
Sony WH-C500 är ett par true wireless-hörlurar av den mer kompakta och ”knubbiga” typen, det vill säga de saknar den lilla utstickande ”pinnen” som exempelvis nyligen testade LG Tone Free HBS-FN7 har.

Det WH-C500 också saknar är brusreducering, något som de flesta andra true wireless-hörlurar är utrustade med numera. Det är ett litet minus om man lyssnar mycket i stökiga miljöer.

Hörlurarna är små och lätta (5,5 gram styck). De är lätta att få på plats och sitter sedan stadigt och bekvämt i öronen, även vid kraftigare huvudrörelser och skakningar. Ännu ett litet minus dock för att man bara skickar med proppar i tre olika storlekar.

Även laddosan är lite och lätt, men vi hade gärna sett lite tydligare och mer detaljerade laddindikatorer och trådlös laddning.

Batteritiden är både bra och, om inte dålig så i alla fall medioker på samma gång. 10 timmars lyssnande per laddning är mycket bra, men den totala batteritiden med dosan är bara 20 timmar (10+10).

Sony WF-C500
Sony WF-C500 är små och lätta.

Lättanvänd app

Touchkontrollerna på Sony WF-C500 är mycket bra och exakta. Vi upplevde i princip inga feltryckningar alls under vårt test. Det går att starta och stoppa uppspelningen, höja och sänka volymen och hoppa framåt och bakåt i spellistan. Men tyvärr går det inte att ändra vad eller hur touchkontrollerna styr, trots att det finns en app.

Den visserligen lättanvända appen är nämligen ganska funktionsfri. Det finns en equalizer, vilket är mycket bra, men det är i stort sett också den enda nyttiga funktionen. Att få en massa ”märken” för olika typer av användande (lyssna på jobbet, lyssna på busshållplatsen, använda equalizer) är bara meningslöst och tramsigt.

Ljudet imponerar

Där Sony WF-C500 verkligen imponerar är ljudkvaliteten. Den är kort sagt grymt bra! Här slår man konkurrenterna i samma prisklass på fingrarna och levererar ett ljud som mycket väl kan utmana dyrare hörlurar (inklusive Sonys egna).

Basen är så tung och kraftig som den kan bli i ett par true wireless-hörlurar, mellanregistret tydligt och diskanten ren och klar. Sammantaget är ljudet rikt och fylligt med tydliga detaljer.

Även vid telefonsamtal fungerar WF-C500 bra, utan störningar eller dåligt och hackigt ljud.

Och som sagt, prislappen på 800 kronor är låg med tanke på ljudkvaliteten.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Sony WF-C500
Testad: Januari 2022
Tillverkare/kontakt: Sony, sony.se
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Nej
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja
Färger: Svart, vit, mint, peach
Vikt (två hörlurar): 11 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 34 gram
Batteritid totalt utan brusreducering: 20 timmar
Batteritid per laddning utan brusreducering: 10 timmar
Pris: 720 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5