Testad produkt: Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra
Pris: Cirka 2 614 kronor hos Amazon Sverige
Google har aldrig riktigt fått till en fullträff med sitt smartklockesystem Wear OS, med kort batteritid och få klockor son sticker ut ur mängden, annat än med olika design. Ett undantag är Mobvoi som med sin Ticwatch Pro 3 blev en av förra årets mest intressanta smartklockor, tack vare sin smarta skärm. Nu har vi testat uppföljaren Ticwatch Pro 3 Ultra, som lägger till en hel del efterlängtad funktionalitet.
Omdöme
Positivt
- Bra batteritid
- Smarta skärmen
- Bekvämare och tåligare konstruktion
- Nya hälsofunktioner
Negativt
- Seg gps
- Anonym design
- Än så länge gamla Wear OS

I grunden är det samma klocka, byggd på samma Snapdragon Wear 4100-systemkrets, med samma 1,4 tumsskärm och mycket snarlik design. Den ger klockan fullgod prestanda för precis allt vi försöker oss på med den, från kommunikation till träningsprogram, hälsoappar och navigering. En sak går dock ovanligt långsamt, aktivering och lokalisering av gps. Här kan du behöva ta ett par minuters paus innan du beger dig ut och rör på dig för att den inte ska tappa bort dig till en början.
Efter det är precisionen godkänd, om än inte perfekt. Där vi med till exempel en Apple Watch Series 7 får ett gps-spår som träffar helt rätt på vägarna vi rör oss på svajar linjen för Ticwatch Pro 3 Ultra med ett par till i enstaka tillfällen upp till tio meter. Det är lite osnyggt, men ingenting som på allvar påverkar hur användbara gps-data är.
Funktionsmässigt är annars den stora nyheten att klockan har fått en komplettade uppsättning funktioner för hälsomätning. Inga nya sensorer, men klockan utnyttjar de den har till mer. Du får detektering av hjärtflimmer via pulsmätaren, du får en analys och loggning av stress- och energinivåer, och Mobvoi har utökat samlingen träningslägen med en handfull nya.
Fokus på komforten
Det är ett par skillnader i chassit jämfört med föregångaren, där vissa delar i plast bytts ut mot tåligare nylon, men större delen av botten är alltjämt i rostfritt stål med mattsvart yta och en diskret sportklockedesign. Nya modellen har också ett armband i mer följsamt gummi. Vi tycker det är ett nedköp i stil, men en klar uppgradering i bekvämlighet.
Skärmen har också fått mer reptåligt Gorilla Glass framför än föregångaren. Det ska också vara extra bra på att undvika fingeravtryck i glaset, men det såg vi inte att förra modeller hade något problem med.

Skärmen är den mest unika saken med Mobvios klockor. De kombinerar en vanlig amoled-panel med ett lager ovanpå som är en lcd-skärm av fstn-typ. I normalläge fungerar den som ett alltid på-läge för skärmen. Amloedpanelen släcks ner helt och monokroma fstn-skärmen visar sådant som tid, datum, stegräknare och en handfull andra typer av data som till exempel puls, om kontinuerlig mätning är påslagen.
Spar mycket ström
Ju ljusare det är desto tydligare blir skärmen, och i dunkelt ljus kan bakbelysning aktiveras med ett handledsknyck. Denna kan dessutom ställas till valfri färg. Även då drar den betydligt mindre ström än en dämpad a oled-skärm. Det är därför ett utmärkt sätt att hålla nere strömförbrukningen. Tyvärr ser fstn-skärmen ut att sakna en sak även när du är ansluten till mobilen, nämligen indikator om nya notifikationer. Det ser vi först när vi väcker amoled-skärmen igen, med ett pet på skärmen eller ett knapptryck.
Det här gör att vi under normal, blandad användning får ut mer drifttid än ur andra Wear OS-klockor i ungefär samma format. Mobvoi själva anger två till tre dagar, men vi landade ofta på närmare fyra.
Det går även att köra klockan helt i manuellt snål-läge för att spara ström. Då kopplas dock kopplingen till mobil och datasynkning bort, och sådant som loggade steg synkroniseras först nästa gång vi går in i normalläge. Då utlovar Mobvoi driftstid på upp till 45 dagar. Men det kan bero på vilka sensorer du väljer att ha aktiva. När batteriet ska laddas sker det med ytkontakter på klockans undersida.
Pekkontrollen i skärmen är utmärkt, och då det är det huvudsakliga sättet du navigerar i systemet är det ett stort plus. Du har två knappar med roterande kronor, men klockan verkar inte använda rotationen till något.

Gammalt system, än så länge
En orsak till det skulle kunna vara operativsystemet, och att sådana funktioner inte är implementerade ännu. Den ska enligt uppgift få en uppgradering till Wear OS 3 under året, men än så länge är det Wear OS 2 som gäller. Samsungs Galaxy Watch 4 är än så länge enda smartklockan med det nya systemet.
Utöver Googles standardutbud av funktioner och appar har Ticwatch Pro 3 Ultra en handfull egna appar i klockan, där ett par av dem är Tic-versioner av funktioner som även finns i Googles Fitness-appar, och en del lägger till intressant funktionalitet. Till exempel Ticzen som samlar sömn- och aktivitetsdata och ger analys av stressläget, Tichearing som mäter ambienta ljudnivåer och Ticcare som låter dig dela hälsodata med utvalda anhöriga. Du får också tillgång till ett stort bibliotek med både analoga och digitala urtavlor, även om de flesta kostar en liten slant att använda.
Klockan har i standardläge relativt många aktiva påminnelser och notifikationer om aktivitet, och det kan bli lite irriterande att den surrar till titt som tätt. Men det går att sålla bland dessa för en mer balaserad tillvaro. Ett litet minus blir det för att Mobvios egna appar och funktioner är på engelska, medan vi får Wear OS på svenska.

Dubbla appar
Aktivitetsdata och de flesta klockinställningar nås via en separat Mobvoi-app i mobilen, medan vissa kontrolleras av Android Wear-appen. Mobvios app ger dig bra överblick över alla loggade aktivitets- och hälsodata, men gör sedan inte så mycket mer med dem än visar upp dem.
Vissa data kan exporteras via Google Fit, men inte alla. Gps-rutter kan du till exempel bara spara undan som bildfiler, om du inte använder en tredjeparts-app som till exempel Strava. Men det finns å andra sidan inget hinder för det.
Med ett cirkapris på 3 500 kronor, och tillgänglig för under 3 000 kronor i ett flertal butiker, är Ticwatch Pro 3 Ultra ett gångbart alternativ till klockorna från Samsung och Apple. För att inte tala om Fossil Groups många Android Wear-smartklockor under olika varumärken. Men den är inte unikt prisvärd, så det är på sina tekniska meriter den får värde. Vi hade hoppats på fräschare mjukvara i den nya klockan, men annars är vi allt annat än besvikna.
Den version av klockan vi testat här har fulla namnet Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra GPS. Detta för satt skilja den från Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra LTE som även har just lte-stöd via esim. Men den ser inte ut att säljas i Sverige.

Specifikationer
Produktnamn: Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra GPS
Testad: Januari 2022
Kontakt: Mobvoi
Processor: Snapdragon Wear 4100
Lagring: 8 GB.
Bildskärm: 1,4 tum rund amoled/fstn, 454x454 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc
Operativsystem: Wear OS
Mått, boett: 47 x 48 x 12,2 mm
Vikt: 41 gram
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Batteritid: 2-4 dygn (normalläge), upp till 45 dagar i sparläge
Övrig: Vattentålig (ip68), stöttålig (MIL-STD-810G), mikrofon, högtalare
Rek. pris: 3 490 kronor
Pris: Cirka 2 614 kronor hos Amazon Sverige
