2023-01-06: Artikeln uppdaterad med aktuella priser

Med andra ord, här finns alltså både tid och pengar att spara och något som onekligen borde vara intressant för de flesta av oss nu när elpriset på senare bokstavligen skjutit i höjden. M3 har kikat på sex modeller och hittat en solklar favorit!

Testade vattenkokare

Severin WK 3472: Stilren och prisvärd för det lilla hushållet

Vattenkokare

Severin WK 3472 är en kompakt vattenkokare tillverkad av glas och rostfritt stål med stilren design. Ska vi bedöma den enbart efter utseendet platsar den utan tvekan i de flesta typer av kök. Modellen skiljer sig från de övriga testdeltagarna då kapaciteten är på blygsamma 0,5 liter.

Det innebär givetvis begränsningar men fördelen är att den tar lite plats och för det lilla hushållet kan en halvliter vara fullt tillräckligt, åtminstone om arbetsuppgifterna är begränsade till att koka tevatten eller liknande.

Vattenkokare

Vattenkokaren en robust bottenplatta med gummifötter och står stabilt på underlaget. Den är enkel att hantera då den helt saknar extrafunktioner såsom värmehållning och/eller för användaren möjligheten välja måltemperatur. En av- eller på-knapp (samt automatisk avstängning) är vad som erbjuds.

Effekten är 1 100W och med tanke på vattenkokarens kapacitet på max 0.5 liter bör detta innebära att vattnet kokar upp blixtsnabbt. Men icke, hela tre och en halv minut behöver Severin WK 3472 på sig, det vill säga längre tid än flertalet övriga testdeltagare med betydligt större behållare.

Omdöme

En riktigt snygg och platsbesparande modell prisvärd som gör det den ska, men utan att glänsa. Bra pris!

Specifikationer

Testad: oktober 2022
Produkt: WK 3472
Tillverkare: Severin
Kapacitet: 0.5 liter
Automatisk avstängning: Ja
Effekt: 1100W
Uppkokningstid: 3 minuter och 28 sekunder
Temperaturinställning: nej
Varmhållningsfunktion: nej
Pris: 353 kronor hos Amazon Sverige

plus

Snygg design
Kompakt format
Automatisk avstängning

minus

Saknar värmehållningsfunktion
Långsam uppkokning

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Arendo Bloom: Lysande vattenkokare som fixar det mesta

Test av vattenkokare

Arendos vattenkokare är kanske inte den snyggaste modellen bland testdeltagarna, men den känns välbyggd och bastant, bortsett från bottenplattan. Då den saknar tyngd och dessutom kopplas in i vägguttagen med en stel och lite plastig elkabel känns det som att vi vill tejpa fast bottenplattan på diskbänken.

Själva vattenkokaren har den rätta tyngden och när vi fyller den med vatten och slår på den lyser den läckert. Färgen är olika beroende på temperatur, och du ser även hur varmt vattnet är med en digital termometer på ovansidan kannan. Här finns också två knappar, förutom av/på-knappen.

Den ena låter dig välja måltemperatur (40, 70, 80, 90 eller 100 grader) och den andra använder du om du vill koka ur kannan i 3 minuter för rengöring. Genom att hålla in på/av-knappen kan du dessutom låta kannan hålla angiven temperatur i upp till två timmar. Bra! I pipen sitter även ett kalkfilter.

Testa av vattenkokare

En liter vatten tar nästan tre och en halv minut att koka, vilket gör Arendo-kokaren lite långsam. Detta trots att det står 2200 watt på maskinen. Detta stör oss inte nämnvärt dock, vi gillar att den rymmer 1,7 liter vilket är perfekt för dig som vill förbereda pastakoket lite snabbare. En nackdel är att efter att kokaren slagit av blinkar en röd liten lampa i handtaget kontinuerligt. Lite störande – vi vill ju inte behöva dra ur nätsladden varje gång vi kokat tevatten...

Omdöme

En prisvärd vattenkokare som gör det mesta rätt. Bra funktioner till vettig prislapp helt enkelt.

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Produkt: Bloom
Tillverkare: Arendo
Kapacitet: 1,7 liter
Automatisk avstängning: Ja
Effekt: 2200W
Uppkokningstid: 3 minuter och 30 sekunder
Temperaturinställning: ja
Varmhållningsfunktion: ja
Övrigt: inbygd Belysning som skifar i färg beroende på temperatur
Pris: 477 kronor hos Amazon Sverige

plus

Rejäl kanna
Bra funktioner
Förhållandevis billig

minus

Lite långsam
För lätt bottenplatta
Blinkar rött när den är avstängd
 

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Braun MultiQuick 3 WK 300: Enkel basmodell 

WK 300

Braun har ett brett utbud av vattenkokare och WK 300 hamnar någonstans i mitten av prisspannet. Sett till design är det knappast den snyggaste eller mest påkostade modellen vi testat utan vi upplever den som en basic-kokare som är konstruerad för att göra jobbet, det vill säga koka upp vatten, och därefter med fördel förvaras på någon avskild plats. 

Ok, det plastiga utseendet till trots så känns WK 300 väl hopskruvad och kvalitetskänslan är hög i både kanna och bottenplatta. Den har en förtroendeingivande tyngd och under drift lyser en röd lampa, integrerad i kannans botten rött, för att sedan slockna när vattnet börjar koka.

WK 300

Att koka upp en liter vatten tar nästan exakt tre minuter, bland de testade modellerna således varken det bästa eller det sämsta resultatet. Säkerhetsmässigt har WK 300 flera inbyggda skydd som innebär automatisk avstängning när vattnet börjar koka, om kannan är tom och så snart kannan avlägsnas från foten.

Här saknas emellertid ställbar måltemperatur samt värmehållningsfunktion. Något som även återspeglas på prislappen då modellen betingar ett pris på strax under 400 kronor.

Omdöme

Braun WK 300 är en basmodell med en relativt tråkig design och helt utan extrafunktioner. Men den är smidig att hantera och kokar upp vatten tillräckligt snabbt för att få godkänt.

Specifikationer

Testad: mars 2022
Produkt: MultiQuick 3 WK 300
Tillverkare: Braun
Kapacitet: 1,7 liter
Automatisk avstängning: Ja
Effekt: 2200W
Uppkokningstid: 3 minuter
Temperaturinställning: nej
Varmhållningsfunktion: nej
Pris: 407 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Electrolux Explorer 7: Utforskare med full koll

Test av vattenkokare

Explore 7 från Electrolux är en riktigt lyxig vattenkokare med full insyn gällande vad som händer i kannan. Designmässigt följer den övriga produkter i Explore-serien vilket är en fördel om du är ute efter enhetlighet i köket. Och den är en riktig mångsysslare – du kan koka upp vattnet direkt genom att trycka på strömknappen eller använda någon av de förinställda lägena och värma upp det till önskad temperatur (40, 60, 80, 85, 90, 95 eller 100 grader).

Test av vattenkokare

Det medföljer en praktisk tesil med vilken du kan du låta tebladen ligga och dra inne i vattenkokaren. Riktigt behändigt, och silen är lätt att rengöra. En liter kallt vatten kokas upp i 2 minuter och 30 sekunder. Varpå kokaren stängs av. Har du valt varmhållningsfunktionen aktiveras elementet i vattenkokarens varje gång vattnets värme sjunker med två grader under inställd måltemperatur.

Omdöme

Explore 7 är en lyxig och snygg vattenkokare med hög kvalitetskänsla som arbetar snabbt och relativt tyst. Är du en tedrickare kommer du garanterat uppskatta den medföljande tesilen.

M3 rekommenderar
Specifikationer

Testad: Januari 2022
Produkt: Explore 7
Tillverkare: Electrolux
Kapacitet: 1,7 liter
Automatisk avstängning: Ja
Effekt: 2000W
Uppkokningstid: 2 minuter och 30 sekunder
Temperaturinställning: ja
Varmhållningsfunktion: ja
Övrigt: tesil medföljer
Pris: 1 366 kronor hos Amazon Sverige

plus

Stilren, exklusiv design
Tilltagen kanna
Värmehållningsfunktionen samt den medföljande tesilen

minus

Relativt dyr

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Wilfa Svart Format: Effektiv mellanprisklassare

Test av vattenkokare

Wilfa är en tillverkare som vi genom åren verkligen lärt oss att uppskatta. I stort sett alltid levererar de bra och tillförlitliga produkter. Som grädde på moset har de även varit riktigt prisvärda. Vi har med andra ord något högt ställda förväntningar nu när det är dags att kika närmare på deras flaggskeppsmodell i kategorin vattenkokare.

Vattenkokaren, med det något märkliga produktnamnet Svart Format, är en stilren modell i ett smidigt format. Kapaciteten ligger på blygsamma 1,25 liter så är det en storkokare du är ute efter kanske du ska leta vidare. Den är, precis som den tillhörande bottenplattan, som namnet antyder helt i färgen svart.

Test av vattenkokare

Plattan har två knappar – en för önskad temperatur/aktivering av värmehållningsfunktionen (40, 70, 80, 90 och 100 grader) samt en för att slå på/av vattenkokaren. Vi klockar den till 2 minuter och 32 sekunder när vi kokar upp en liter kallt vatten. I paritet med Electrolux Explorer 7, men vi hade nog förväntat oss något av ett fartrekord här i och med att Wilfa Svart Format har en högre effekt.

Omdöme

Stilren, effektiv och användarvänlig. Svart Format presterar som förväntat bra. Kapaciteten är förvisso relativt blygsam tillika minst, jämfört med testets övriga deltagare, men kvalitetskänslan är genomgående hög. De dubbelisolerade väggarna innebär att den blir mindre varm på utsidan och att den håller värmen längre.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Produkt: Svart Format
Tillverkare: Wilfa
Kapacitet: 1,25 liter
Automatisk avstängning: Ja
Effekt: 2200W
Uppkokningstid: 2 minuter och 32 sekunder
Temperaturinställning: ja
Varmhållningsfunktion: ja
Övrigt: Dubbelisolerade väggar
Pris: Från 739 kronor via Prisjakt

plus

Elegant design. Hög kvalitetskänsla
Enkelt handhavande
Snabbt uppkok
Bra pris

minus

Något liten behållare

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Xiaomi Mi Smart Kettle Pro: Uppkopplad skönhet

Test av vattenkokare

Xiaomi känner kanske de flesta av er till som en leverantör av mobiltelefoner, men tillverkaren tillhandahåller faktiskt ett brett spektrum av hushållsprodukter under varunamnet Mi i olika kategorier. Bland annat denna vattenkokare som lystrar till namnet Smart Kettle Pro. Att den är smart kan diskuteras, men vi antar att namnet syftar till anslutningsmöjligheten via wifi samt den tillhörande Xiaomi Home-appen.

En vän av ordning frågar sig naturligtvis om fördelarna med att ha en uppkopplad vattenkokare. Tja, den fungerar givetvis även utan att du behöver ansluta den till ditt hemmanätverk, men kort och gott innebär funktionen att du på distans kan starta den, välja önskad måltemperatur, aktivera värmehållningsfunktionen samt se aktuell temperatur på vattnet i realtid. Nödvändigt? Nej. Kul, udda och något att visa upp för nära och bekanta? Absolut.

Test av vattenkokare

Nåväl, funktionerna går givetvis att aktivera direkt på själva vattenkokaren. På handtaget finns en liten digital skärm där du snabbt och enkelt kan se den aktuella vattentemperaturen, och även två knappar: en för att koka upp vattnet och en för att ställa in önskad temperatur tillika aktivera värmehållningsfunktionen. Hur länge denna värme ska hålla måste du emellertid ställa in i appen och då från 1 upp till hela 12 timmar. Kapaciteten är 1,5 liter och att koka upp en liter kallt vatten tar 3 minuter och 30 sekunder.

Test av vattenkokare

Sa vi att den var riktigt snygg? För det är den. Designen är modern och avskalad och den gräddvita matta lacken innebär att den passar in de flesta kök, även de mer exklusiva. Med det sagt, liksom att den utrustats med en hel del spännande teknik, tror ni kanske att den går lös på tusentals kronor? Nopp, 648 kronor är av tillverkaren det rekommenderade priset, men det går att få billigare än så från Amazon där det går att kamma hem den för rena rånarpriset just nu.

Omdöme

Smart Kettle Pro från Xiaomi är en riktigt snygg modell som inte bara presterar bra och har de funktioner som man kan begära av en modern vattenkokare. Den har mer därtill – hur många uppkopplande vattenkokare känner ni till? Tänkte väl det …
M3 Bäst i test

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Produkt: Mi smart Kettle Pro
Mer info: Mistore
Tillverkare: Xiaomi
Kapacitet: 1,5 liter
Automatisk avstängning: Ja
Effekt: 1800W
Uppkokningstid: 3 minuter och 30 sekunder
Temperaturinställning: ja
Varmhållningsfunktion: ja
Övrigt: Möjlighet till anslutning via wifi, tillhörande app
Pris: 876 kronor hos Amazon Sverige

plus

Riktigt snygg, smidigt format
Uppkoppling via wifi
Användarvänlig
Värmehållningsfunktionen

minus

Något liten behållare
Relativt effektsvag

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5