Nu svarar Spotifys vd Daniel Ek på kritiken som har uppstått efter två uppmärksammade avsnitt av Joe Rogans populära podcast. I ett brev publicerat på företagets webbplats skriver han att Spotify har lyssnat och ska genomföra flera förändringar.

Läs också:

För det första har Spotify publicerat sina regler för otillåtet innehåll. Enligt Daniel Ek har reglerna funnits i flera år men har inte publicerats externt. Företaget ska också börja tydliggöra reglerna i sina verktyg för podcastskapare.

Den fränaste kritiken mot Spotify gäller ett avsnitt där Joe Rogan bjöd in en ökänd konspirationsteoretiker och antivaxxare, och som svar på det säger Daniel Ek att företaget ska inleda varje podcastavsnitt som tar upp covid-19 med en innehållsvarning som pekar lyssnaren vidare till företagets informationshubb om sjukdomen.

Daniel Ek motsätter sig även kraven på att ta bort de kritiserade avsnitten. Han skriver att Spotifys roll är att balansera skaparens uttrycksmöjliggheter och användares säkerhet, och att det därför är viktigt att företaget inte “agerar censor” samtidigt som det ska finnas tydliga regler och konsekvenser för de som inte följer dem.