Testad produkt: Robovac X8 Hybrid
Pris: 4 290 kronor hos Amazon Sverige

Har du hört talas om Eufy? Nej, inte vi heller. Den strida strömmen av ”nya” tillverkare inom segmentet robotdammsugare verkar aldrig sina. Att vi på M3 inte tidigare haft tillfället att bekanta oss med varumärket betyder inte per automatik att tillverkaren är shady eller tillhandahåller undermåliga produkter. Tvärtom, men visst är det fascinerande hur snabbt en omåttligt populär produktkategori helt plötsligt översköljs med nya produkter, innovationer och tillverkare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Robovac X8 är en robotdammsugare med imponerande sugkraft och som sticker ut designmässigt. Enkelt att hantera samt rengöra och vi gillar inställningsmöjligheterna i den tillhörande appen. Den tar sig fram överallt men ställer å andra sidan krav på dig som användare att hålla golvet fritt från hinder. Varumärket Eufy känns spännande och att ni framledes kommer att få se fler produkter från tillverkaren på M3.se råder det inga som helst tvivel om. 

Positivt

  • Effektiv rengöring, imponerande sugkraft
  • Smart kartläggning och navigeringsteknik
  • Snygg och udda design
  • Boostfunktion på mattor

Negativt

  • Saknar objektigenkänning
  • Moppningsenheten varken vibrerande- eller oscillerande 
  • Går inte att få med automatisk tömningsstation
Nåväl, Eufy är ett av flera varumärken under Anker Innovations, grundat 2011, som tillhandahåller en mängd olika produkter – initialt laptopbatterier och laddare men erbjuder numera alltifrån smarta hem-produkter och hörlurar till projektorer och övervakningsprodukter.

Två varianter erbjuds

Och så då robotdammsugare, och senast ut är denna Robovac X8 som erbjuds i två varianter – en med moppningsfunktion (Robovac X8 Hybrid, som vi testar här) och en utan. I övrigt är det samma konstruktion, med undantaget själva dammbehållaren som är något större i den sistnämnda (400 ml respektive 600 ml).

Eufy RoboVac X8 Hybrid

Sett till form och design liknar den vilken modern Xiaomi-klon som helst med det karakteristiska ”kanontornet” på enhetens ovansida. Eufy har emellertid lagt ner lite tid på att ge modellen en mer utmärkande färgsättning. Snyggt eller inte får var och en bedöma, men visst är en avvikelse från de annars gängse helsvarta eller helvita modellerna på marknaden.

Imponerade sugförmåga

Unikt då, finns det något utmärkande för just den här robotdammsugaren? Ja, förutom den uppfriskande färgsättningen är modellens stora köpargument sugkraften som vanligtvis anges i pascal (Pa). X8-serien har dubbla turbiner som vardera genererar 2 000 Pa, vilket följaktligen innebär ett dynamiskt trycksug på totalt 4 000 Pa. Imponerande siffror och som sett till sugkraft likställer Robovac X8 med exempelvis Dreame Bot Z10 Pro som vi förärande med högsta betyg häromsistens.

Eufy RoboVac X8 Hybrid
Smidig app med massor av inställningsmöjligheter.

Installationen är, precis som i de flesta fall när det gäller uppkopplande modeller, busenkel och är med hjälp av den tillhörande appen snabbt avklarad. Robovac X8 navigerar med hjälp av laser (LDS, Laser Distance Sensor) och efter en första jungfrufärd i hemmet serveras en visuell karta över hemmet som du sedan kan experimentera med i form av rumsindelning, addera no go-zoner, virtuella väggar och områden som ska undvikas vid moppning.

Det går att schemalägga städningen, styra roboten manuellt via appen och givetvis se historik över tidigare städrundor. Över lag är appen lättarbetad och gränssnitten lämnar lite att önska. Riktigt bra! Har du ett flervångshus kan Robovac X8 spara kartor över flera våningsplan och roboten känner snabbt igen sig oavsett var i hemmet du placerar den.

Glufsar i sig det mesta 

Något Robovac X8 däremot saknar är objektigenkänning, en allt vanligare funktion i premiummodeller där en frontplacerad kamera identifierar och undviker hinder i form av exempelvis leksaker, strumpor eller andra småprylar du kanske glömt att plocka bort från golvet. Här gäller det att se till att hemmet är preppat för att dammsugas då X8:an sväljer allt i dess väg eller i värsta fall fastnar om ”objektet” är för stort.

Eufy RoboVac X8 Hybrid
Effektiv komprimering av damm i den relativt lilla behållaren

Framkomligheten har vi inget att anmärka på – trösklar och tjockare mattor tar den sig mer än gärna an och sidoborsten sopar ut damm och sand från kanterna för att sedan sugas upp. Dammbehållaren är relativt liten, men skräpet komprimeras riktigt effektivt vilket innebär att den inte behöver tömmas alltför ofta.

Moppningsfunktionen är av det enklare slaget, det vill säga att den varken vibrerar eller är oscillerande utan helt enkelt släpas fram efter roboten över golvytan. Resultatet är ok sett till en ännu effektivare dammupptagning, men har inte mycket att sätta emot när det gäller intorkade fläckar.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Robovac X8 Hybrid
Tillverkare: Eufy
Testad: januari 2022
Körtid: Upp till 180 min
Dammbehållare: 0,4 liter
Hepa-filter: Ja
Kartläggning: LDS (laser)
Stöd för Alexa/Goggle Home: Ja
Sugkraft (max): 2 x 2800Pa  
Kommunikation: wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Övrigt: våt- och torrmoppning
Pris: 4 290 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5