Nocs NS1100 Air från svenska Nocs Design likar utseendemässigt nyligen testade Sony WH-C500 i det att de är ett par true wireless-hörlurar av den mer kompakta och ”knubbiga” typen. Och precis som dessa väger Nocs NS1100 Air bara 5,5 gram styck, är små och smidiga och lätta att få på plats i öronen. Väl där sitter de sedan stadigt och bekvämt. Ett plus också för att man skickar med hela sex olika proppar, vilket ökar chansen till skön och bra passform för fler örontyper.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nocs NS1100 Air har ett bra ljud, lång batteritid och sitter skönt på plats i öronen. Men tyvärr är brusreduceringen inte mer än okej, appen väldigt funktionsfattig och priset lite för högt.

Positivt

  • Bra ljud
  • Skön passform
  • Bra batteritid

Negativt

  • Funktionsfattig app
  • Ingen EQ
  • Lite för högt pris
Touchkontrollerna på Nocs NS1100 Air är stora, tydliga och lagom känsliga. Under vårt test klarade vi oss i princip helt utan feltryckningar. Det går med touchkontrollerna att starta och stoppa uppspelningen, hoppa framåt och bakåt i spellistan, slå på och av brusreduceringen, starta röststyrning och ta emot/avsluta telefonsamtal. Vad som däremot inte går är att höja eller sänka volymen.

Funktionsfattig app

Tyvärr är touchkontrollernas funktioner inget som kan ändras i den tillhörande appen. Faktum är att appen överhuvudtaget är väldigt funktionsfattig och begränsad.

Här finns exempelvis ingen equalizer, ingen möjlighet att justera brusreduceringen eller någon funktion för att hitta borttappade hörlurar.

Förutom att slå på och av brusreduceringen (eller aktivera ett så kallat Transparency Mode där omvärldsljud släpps igenom) går det bara att ställa in och aktivera något kallat ”Personal Sound”.

Detta är en funktion där man med hjälp av en cirka tre minuter lång kalibrering (se till att vara i en väldigt tyst miljö) testar respektive öras förmåga att uppfatta ljud och sedan skräddarsyr en personlig profil.

I teorin är detta en mycket trevlig funktion, men i praktiken är skillnaden ytterst marginell när funktionen är aktiverad eller avaktiverad för ett flertal olika testpersoner.

Nocs NS1100 Air
Många proppar medföljer.

Bra ljud

Trots avsaknaden av en equalizer och marginell skillnad med Personal Sound aktiverad bjuder Nocs NS1100 Air på ett riktigt bra ljud. Basen är (relativt) tung och kraftig, mellanregistret tydligt och diskanten ren och klar. Man når inte riktigt upp i samma klass som nyss nämnda Sony WF-C500, men inte långt ifrån.

Däremot är brusreducering inte mer än okej. Här placerar sig Nocs NS1100 Air ungefär i mitten i jämförelse med konkurrenterna i samma prisklass.

Samma sak gäller för ljudet och störningsfriheten vid telefonsamtal. Det är okej, men inte så mycket mer än så.

Vad som däremot imponerar är batteritiden. Upp till hela nio timmar per laddning för hörlurarna och upp till 30 timmars speltid totalt. Här slår man exempelvis den totala batteritiden för Sony WF-C500 med hela tio timmar.

Tyvärr är prislappen på 1 500 kronor lite för hög. Ett pris runt tusenlappen hade varit mer rimligt och gjort Nocs NS1100 Air prisvärda.

Specifikationer

Produkt: Nocs NS1100 Air
Testad: Februari 2022
Tillverkare/kontakt: Nocs Design, nocsdesign.com
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja
Färger: Svart
Vikt (två hörlurar): 11 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 39 gram
Batteritid totalt: Upp till 30 timmar
Batteritid per laddning: Upp till 9 timmar
Trådlös laddning av dosan: Nej
Cirkapris: 1 490 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5