2022-07-21: Artikeln uppdaterad med test av Anker Soundcore Select 2.

Efter sportlov kommer påsklov och innan du vet ordet är det plötsligt sommar och semesterdags. De flesta av oss brukar packa våra kläder och ge oss ut på resa, antingen i landet eller till soligare nejder. Men när du sitter där i sommarstugan eller på hotellbalkongen och ser hur solen går ned är det något som saknas. Musik.

Testade bluetooth-högtalare


Missa inte: Bästa portabla bluetooth-högtalarna – stort test (alla prisklasser)

Visst går det att lyssna på musik genom hörlurar, men då går det å andra sidan inte att umgås med dina medresenärer. Med en resehögtalare slipper du en semester utan musik samtidigt som du slipper sitta med hörlurar i öronen.

En resehögtalare ska vara enkel att ta med sig. Den får inte väga mer än ett kilo, det sista du vill är att behöva betala för övervikt på flyget. Högtalaren bör också ha bluetooth eller 3,5-millimeters kontakt. Bluetooth är, trots alla sina nackdelar, ändå att föredra. Har du en nyare telefon är risken stor att den saknar 3,5-millimeters porten.

Det finns också olika typer av resehögtalare. En del är i princip en liten högtalare, ingen stereo, som visserligen förstärker ljudet, men inte ger någon som helst hifi-upplevelse, snarare lowfi. Det finns också resehögtalare som ger ett fenomenalt ljud, vars pris ligger norr om 2 000 kronor, som har ljudkvaliteter som i vissa fall räcker som musikanläggning i exempelvis studentrummet.

I det här testet kommer vi att löpande testa portabla högtalare som kostar under 1 000 kronor. Vi testar dem utifrån ljud, uppkopplingsmöjligheter, extra funktioner samt pris.

Anker Soundcore Select 2: Kompakt storlek och stort ljud

Select 2 är den minsta högtalaren vi testat från Soundcore. Till skillnad från de övriga två vi testat har den här ett mer vardagligt utseende. Det är en rektangulär historia i svart, täckt av ett rejält gummifodral. På toppen sitter fem stycken knappar: volymkontroller, spelkontroll, bluetooth, ”soundcore-knappen” samt på och av. På den ena kortsidan sitter en ubs-c-port för laddning. Och den har inga flådiga led-lampor som blinkar i takt till musiken.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Anker fortsätter att imponera med sina resehögtalare. Nu sätter vi Soundcore Select 2 under luppen.

Positivt

 • Bra batteritid
 • Helt okej ljud
 • Går att parkoppla

Negativt

 • Något klen bas
 • Ljudet pausar när du använder equalizer
När du packar upp och slår på högtalaren befinner den sig i parläget. Plocka fram telefonen och acceptera parkopplingen. Efter det är det bara att tuta och köra.
Soundcore Select 2
Foto: Petter Ahrnstedt

Select 2 är packad med två stycken sex watts element. Ljudet är riktigt bra, så länge du inte spelar för högt. Basen gränsar till att vara för klen, men ljudet är klart godkänt. Mellanregister och diskant låter däremot riktigt bra. Om du laddar ned deras app får du möjlighet till att skapa egna ljudbilder med en equaliser. I samma app kan du även slå på eller av ”Bassup”, som ger snäppet mer bas. Liksom övriga Soundcore-högtalare pausar musiken varje gång du skruvar på equalisern.

Soundcore Select 2
Foto: Petter Ahrnstedt

Räckvidden på bluetooth-uppkopplingen är det inget fel på. Upp till 20 meter är inga problem. Högtalaren ger dig också möjlighet att svara på telefonsamtal. Den inbyggda mikrofonen är riktigt bra, vilket gör att du kan använda den om du ska ha ett gruppsamtal där alla behöver höra vad som sägs.

Batteriet i högtalaren är på 5 200 mAh, vilket innebär en speltid upp till 20 timmar. Inte illa alls. Du kan dessutom koppla ihop två stycken högtalare om du vill. Para detta med ipx7-certifiering och du har en perfekt högtalare för strandpartyt.

Soundcore fortsätter att övertyga oss med sina portabla högtalare. Select 2 låter bra, så länge du inte pressar volymen för hårt. Men det är å andra sidan ett problem alla portabla högtalare lider av.

Betyg 4 av 5

Betyg 4 av 5
Specifikationer
Model: Select 2
Tillverkare: Soundcore
Vikt: 360 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ipx7-certifierad, inbyggd mikrofon
Pris: 570 kronor hos Amazon Sverige


Flare Mini imponerar stort med ljud och färg

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi kan bara lyfta på hatten. Soundcore Flare Mini pumpar på med bra ljud och bjuder på en trevlig ljusshow och dito app, som ger dig möjlighet att ställa in ljud och ljus.

Positivt

 • Mycket bra ljud
 • Bra app
 • Kul med ljus

Negativt

 • Något klen bas
 • Ljudet hackar när du använder equalizer

Vi har tidigare testat Soundcore Flare Minis storebror, Flare 2 (se nedan). En högtalare som imponerade med grymt ljud till ett vettigt pris. När vi packar upp Soundcore Flare Mini slås vi av att tillverkaren verkar resonera efter ”om det inte är trasigt, varför då laga det”-principen. Den ser exakt likadan ut som Flare 2, fast mindre. En tornhögtalare med en något bredare botten som sedan smalnar av något. Flare Mini är även ipx7-certifierad och kan sänkas ned helt i vatten – perfekt för utomhusbruk således.
Flare mini

I botten sitter en led-ring som blinkar i takt med musiken. Diskret? Nä, inte alls. Roligt? O ja! Med den tillhörande appen, som är föredömligt gjord och enkel att förstå, kan du ställa in vilket slags ljusspel du vill ha: pulserande, chill, energiskt samt några till. I samma app finns en 9-bands equalizer, som låter dig spara olika inställningar. Om din högtalare behöver uppdateras får du också ett meddelande i appen.

Soundcore Flare Mini
Flare 2 och Flare mini använder samma app, som är föredömligt bra.

Själva högtalaren känns robust. Ovansidan är av gummi, där även volymkontroller med mera sitter, medan sidorna är klädda i väv. Ljudöverföringen sker via bluetooth 5.0. Om du skulle ha två stycken Flare Mini kan du koppla ihop dem till ett stereopar.

Ljudet som Flare Mini producerar är över förväntan bra. Den har inte samma bas som Flare 2 och saknar även ”bass boost”, men visst låter det bra! Ljudet projiceras genom högtalarens design 360°.

M3 rekommenderar

Ljudbilden är klar och ren. Med lite pillande i appens equalizer kan du enkelt lyfta upp frekvenser som du saknar i ljudet. Du kan sedan namge din inställning och spara den. Här sker dock något som är aningen irriterande. Varje gång du rör ett reglage hackar musiken till. Visserligen är det bara någon halvsekund, men det försvårar för att kunna märka skillnaden när du exempelvis drar upp diskanten eller basen. Men det är en petitess.

Bäst av allt är att Flare Mini har ett synnerligen vettigt pris. 400 kronor får du betala och den är värd varenda krona!

Betyg: 4 av 5

Betyg 4 av 5

Fakta
Modell: Soundcore Flare Mini
Tillverkare: Anker
Vikt: 453 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ipx7-certifierad
Pris: 500 kronor hos Amazon Sverige


Färggrant och fett ljud från Anker Soundcore Flare 2

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Flare 2 är en ljudupplevelse som överraskar även oss luttrade testare. Det låter mycket och framför allt låter det bra! Att du får en ljusshow på köpet är bara en bonus.

Positivt

 • Bra ljud
 • Kul ljus
 • Bra app

Negativt

 • Laddare följer ej med

Efter att ha genomlidit Streetz (se längre ned) erbarmligt dåliga ljud var det en fröjd att få stifta bekantskap med Soundcore Flare 2. Liksom alla de flesta högtalare avsedda för resa ansluts den via bluetooth. Till skillnad från många resehögtalare levererar Anker Soundcore Flare 2 riktigt bra ljud.
Anker Soundcore Flare 2

I högtalaren sitter två stycken högtalarelement och en passiv bashögtalare. Resultatet är ett ljud som låter lika bra oavsett vilken sida av högtalaren som är vänd mot dig. Flare 2 har också synnerligen bra bas för sin lilla storlek. En knapp på högtalaren aktiverar ”bassup”, som ger extra oomph i ljudet.

Bäst ljud hittills 

Vi testade att spela musik från olika genrer. Oavsett om det var edm- eller rock-musik lät det överraskande bra. Såväl diskant som mellanregister låter balanserat och nyanserat. Basen är som tidigare nämnt riktigt bra. På en laddning går det att spela upp till 12 timmar. Högtalaren laddas via usb-c, sladd ingår men inte själva laddaren.

Om du vill kan du köpa två högtalare och koppla ihop dessa till ett stereopar. Om du inte tycker att det räcker kan vi meddela att det går att koppla ihop 100 stycken. Vilket vore en maffig syn, då högtalaren har inbyggt led-ljus som blinkar i takt till musiken. Det går att ändra blinkandet på högtalaren, eller stänga av det. Det finns dessutom en app där du kan experimentera än mer med ljus och ljud.

Anker Soundcore Flare 2

Det här är kort och gott en riktigt bra högtalare. Ljudmässigt hänger den utan problem med större och dyrare högtalare. Detta i

M3 rekommenderar

kombination med flådig belysning, vattentålig enligt ipx7 och ett konkurrenskraftig pris gör att vi utan problem kan rekommendera Flare 2!

Betyg: 4,5 av 5

Betyg 4,5 av 5

Specifikationer

Modell: Flare
Tillverkare: Soundcore
Vikt: 585 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ipx7-certifierad, inbyggd mikrofon
Pris: 999 kronor hos Amazon Sverige


EWA A106 Pro: pytteliten med stort ljud

När vi packat upp EWA A106 Pro står vi inför en högtalare stor chokladboll. Diametern är 4,8 och höjden 3,84 centimeter. Det är således en liten rackare som smiter ned i framfickan på jeansen om så behövs. Vikten är låga 175 gram.

Betyg 3 av 5

Omdöme

För sin storlek levererar EWA A106 Pro otroligt bra ljud. Visst, det räcker inte om du ska ha fest i husvagnen eller på campingen. Men om du åker på semester där du kommer att bo på hotell, då räcker den här långt om du bara vill kunna spela upp musik.

Positivt

 • Ljudet, för sin storlek
 • Enkel att ta med sig
 • Priset

Negativt

 • Visst, det är inte direkt hifi
Det här är en högtalare som inte tar någon plats alls. En knapp och usb-port är allt som finns på den cylinderformade kroppen. Ett kort tryck och högtalaren startar, ett tryck när du spelar musik pausar den, dubbeltryck hoppar fram ett spår, ett snabbt trippeltryck hoppar tillbaka och ett längre aktiverar parkoppling via bluetooth. Första gången vi sätter på den söker den direkt efter en enhet att kopplas emot.
Resehögtalare
För sin storlek låter den riktigt bra. Den räcker inte om du ska fest, men det är ändå imponerande bra.

Vilket ljud!

Efter det är gjort är det med stor skepsis vi sätter på musik för att testa högtalaren. Men till vår enorma förvåningen låter den riktigt bra! Visst, ljudet kan inte mäta sig med dyrare portabla högtalare, men med tanke på det ruskigt lilla formatet är det över förväntan bra. Den kan till och med leverera basljud. Ljudet blir ännu bättre om du placerar den ovanpå en byrå eller liknande som ger mer akustik.

I högtalaren sitter en pytteliten passiv subwoofer och ett högtalarelement som står för resten av ljudet. Ett uppladdningsbart batteri ger upp till 4-5 timmars speltid, sänker du volymen räcker den längre, något som vi rekommenderar av att det även låter bättre när du inte maxar volymen.

EWA A106 Pro är dessutom stänksäker enligt ip67 och har inbyggd mikrofon, så du kan använda den om det ringer när du har balkongfest på hotellet.

Betyg: 3 av 5
Betyg 3 av 5

Specifikationer

Modell: A106 Pro
Tillverkare: EWA
Vikt: 175 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ipx67-certifierad, inbyggd mikrofon
Pris: 244 kronor hos Amazon Sverige


Logitech Wonderboom 2: Portabelt ljud till resan

Känslan som infinner sig när Wonderboom 2 packas upp är ungefär densamma som när ett barn öppnar ett paket och hittar en valp eller kattunge. Den är otroligt söt på alla sätt och vis. Något vi gillar – nu kan vi välja mellan att vara rock’n’roll med Marshall Headphones Emberton-högtalare eller, med Wonderboom, soft tillbakalutad.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Wonderboom 2 är en smidig liten högtalare med ett charmerande utseende som dessutom tål vatten. Ljudmässigt låter det helt okej, men gitarrmusik har den svårare för, så fort volymen börjar höjas. En ny kul funktion är möjligheten att det går att koppla samman flera Wonderboom 2. Sammantaget är det en enkel högtalare som tar lite plats i resväskan.

Positivt

 • Formatet
 • Utseendet
 • Bra batteritid

Negativt

 • Rockmusik låter inte bra på hög volym
 • Micro-usb istället för usb-c

Samma utseende – nytt inre

Wonderboom 2 är uppföljaren till Wonderboom. Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer dem åt. Den är fortfarande cylinderformad med avfasade kanter, inte större än att den ryms i handflatan samt är klädd i tyg. Antalet knappar är begränsat och bakom en gummilucka sitter en micro-usb-kontakt för laddning.

Wonderboom 2

Nyheterna sitter på insidan. Wonderboom 2 har fått förbättrad bas, tack vare en lägre cutoff-frekvens, 30 procent bättre batteritid, samt ny ip67-klassificering, vilket gör den vattentät, dammtät och att den kan flyta. Enligt Logitech ska Wonderboom 2 kunna spela musik i upp till 13 timmar på en laddning och vi ser ingen anledning till att tvivla på det. Högtalaren laddas via micro-usb. Anslutning sker via bluetooth. Det är enkelt och smidigt.

Separerat ljud låter bäst

Ljudmässigt låter den lilla rackaren över förväntan. Ljudet sprids 360 grader och basen imponerar med tanke på det lilla formatet. Bäst låter den när musik som är mer separerad spelas. Ett tydligt exempel är Green Day-låten Longview. Under versen, när bara bas, trummor och sång hörs, låter det över förväntan bra, men så fort gitarrerna börjar i refrängen blir ljudet grötigare och vassare.

En knapp på undersidan märkt med en gran är till för att ljudet ska förstärkas utomhus, men vi tycker mest att ljudet sprids ut, utan att förstärkas. Men för sin storlek låter den bra. En annan nyhet med Wonderboom 2 är att det går att koppla ihop flera stycken. Är ni ett gäng där alla äger varsin har ni startplåten till en potentiell skogsrejv. Och skulle ni göra det och skita ned högtalaren kan ni enkelt spola av den under rinnande vatten.

Wonderboom 2

Wonderboom 2 väger lite, under ett halvkilo, vilket gör den perfekt för att ta med på charterresan för den som vill kunna spela musik på hotellrummet eller balkongen.

Betyg: 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Specifikationer

Modell: Wonderboom 2
Tillverkare: Logitech
Vikt: 420 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ip67-certifierad
Pris: 841 kronor hos Amazon Sverige


Ortizan: Portabelt disco till resan

Tycker du att ljud inte är tillräckligt och vill ha en ljusshow med på resan? Fortsätt då att läsa. Lilla Ortizan, ett märke vi aldrig hört talas om tidigare, är en cylinderformad historia med gummerade kanter, insvepta i ett tygliknande material. Vad som gör den annorlunda är att ändarna på cylindern är försedda med led-ljus samt blottade basreflexhögtalare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

En högtalare som är roligare att betrakta än att lyssna på. Med det sagt, den låter inte dåligt för att vara en högtalare, plus att den har möjlighet att kunna spela upp musik direkt från ett minneskort. Vi gillar också att den laddas via usb och att den tål vattenstänk. Om du vill kan du även svara på inkommande telefonsamtal med högtalaren.

Positivt

 • Ljusspelet
 • Bra format
 • Priset

Negativt

 • Ljudet kunde vara ett snäpp bättre
 • Högtalare som är oskyddade
Högtalaren är ungefär lika lång som en toarulle och lika tjock som en toarulle där hälften av pappret använts. Med dessa nya måttenheter bakom oss kan vi fokusera på ljudet. Och ljuset! Ortizan parkopplas enkelt via bluetooth. När du slår på högtalaren första gången är den i parläge, i alla var den här det. En liten röst berättar också att högtalaren är på, vilket är helt onödigt då dess led-lampor börjar blinka intensivt.

Ortizan

Ljusshow!

När musiken börjar spela, då händer det grejer. Lamporna skiftar färg och blinkar i takt till musiken. Effekten är inte alls oangenäm, tvärtom, men det drar trots allt batteri. Som tur är går det att stänga av ljusspelet. Liksom Wonderboom 2 går det att koppla samman flera högtalare och därmed få mer ljud. Och ljus.

Ortizan

Ljudet som emanerar ur högtalaren är snäppet sämre än Wonderboom 2, men som resehögtalare fungerar det. Vi är dock aningen tveksamma till designen med de öppna högtalarelementen på sidorna. Om du slänger ned den här i en väska finns risken att de skadas. Om det hade följt med ett fodral hade vi bortsett från detta.


En annan rolig detalj är att det finns en plats för ett micro-sd-kort. Du behöver inte ha med dig en telefon för att spela musik, det räcker med att fylla upp ett minneskort som den sedan spelar från. Dessvärre finns det ingen display som berättar vilken låt som är näst i tur för att spelas, men det går att hoppa över låtar genom att använda knapparna på högtalaren. Om du inte vill använda bluetooth finns det en 3.5-millimeters hörlursport som du kan använda.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Specifikationer

Modell: X9
Tillverkare: Ortizan
Vikt: 380 gram
Anslutning: Bluetooth, 3,5-millimeter, mikro-sd
Övrigt: Ipx6-certifierad
Pris: 373 kronor hos Amazon Sverige
 


Test: Sony SRS-XB13 liten, funktionsrik och prisvärd

Sist du åkte på semester packade du din gamla hifi-anläggning i resväskan, som resulterade i argt gastande från resten av familjen i hemmet innan avfärd, en pinsamt utökad säkerhetscheck på flygplatsen (minnet gör fortfarande ont), ett missat flyg och du är numera på listan över misstänka terrorister.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är liten, oansenlig och har självklara funktioner som dyrare högtalare saknar. Lägg till det ett kvalitativt och gediget bygge, helt okej ljud, litet format och du har en Sony SRS-XB13.

Positivt

 • Bra byggkvalitet
 • Helt okej ljud
 • Enkel att använda

Negativt

 • Saknar app
 • Krånglig stereoparkoppling
Som tur är behöver du inte upprepa detta i år. Sony SRS-XB13 är en liten högtalare med ip67-klassning som tar liten plats och ger dig helt okej ljud för pengarna.

Liksom många andra portabla högtalare är den cylinderformad, för att kunna sprida ljudet bättre. Den är tillverkad i robust aluminum, knappar som sitter bakom skyddande gummi och ett metallnät som skyddar själva högtalaren.

Sony SRS-XB13

Vi är faktiskt imponerade över att det går att köpa en Sony-högtalare med den här byggkvaliteten för dryga 400 kronor.

Låter bra trots sin litenhet

Den är dessutom enkel att hantera. Första gången du slår på den befinner den sig i parkopplingsläge och dyker snällt upp i telefonens bluetooth-meny. Efter några pip, som bekräftar koppling, ljuder musiken ur högtalaren. Visst, det är absolut inte hifi-kvalitet, men det räcker definitivt för att det ska låta bra.

Basen är distinkt och vare sig mellanregister eller diskant låter skränigt. Det låter bra. Men pressar du högtalaren till sitt yttersta låter det dåligt. Å andra sida, om du gör det lär du få större problem än dåligt ljud. Det finns roligare tillfällen än de när du blir utslängd från hotellet.

Runt högtalarens nedre kant sitter uppspelningskontrollerna. De är få till antalet, höja eller sänka volymen, pausa eller spela. Trodde vi… Två snabba tryck på play-knappen och du hoppar fram ett spår. Tre snabba klick och du hoppar tillbaka ett spår. Se där! Det är mer än vad JBL Flip 6 klarar av.

Sony SRS-XB13

Aktivera Siri eller Google Assistant

Du kan även använda högtalaren som handsfree. Och, nu börjar vi bli imponerade, ett långt tryck på play och du aktiverar Google Assistant eller Siri. För att avrunda kan vi även berätta att batteritiden är upp till 16 timmar, den laddas via usb-c och att det går att parkoppla två högtalare.

M3 rekommenderar

Det enda negativa, vilket i och för sig kan vara positivt, beroende på vad du tycker, är att det inte finns någon tillhörande app med exempelvis equaliser eller parkoppling av två högtalare, som nu kräver en hel del tryckande på knappar.

Vi har tidigare sågat Sonys fåniga stearinljushögtalare. Sony kan uppenbarligen bättre än så. SRS-XB13 är mindre, kostar en bråkdel och kommer inte att göra dig besviken.

Betyg 4 av 5

Fakta
Modell: SRS-XB13
Tillverkare: Sony
Storlek: 7,4 x 7,4 x 9,2 cm
Vikt: 350 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ip67-certifierad
Pris: 427 kronor hos Amazon Sverige


Streetz CM767: låter mycket men inte bra

Vi har tidigare testat Streetz true wireless hörlurar och var allt annat än imponerade. Med detta färskt i minnet är det således med ett visst mått av skepticism vi packar upp Streetz portabla resehögtalare CM767.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Streetz CM767 låter inte alls bra för sin storlek. Eller pris. Trots funktioner som möjlighet att spela upp musik direkt från ett sd-kort, parkoppla med ytterligare en högtalare, samt vattentålighet går det inte att bortse från faktumet att de inte låter bra.

Positivt

 • Går att parkoppla med en till högtalare
 • Spela musik från minneskort

Negativt

 • Kasst ljud
Utseendemässigt påminner den om andra resehögtalare. Tänk dig en svart tyg- och gummiförsedd tub med rejäla kontroller. Dessvärre är allt svart. Volymknapparna är svarta mot svart bakgrund. Det är inga problem i dagsljus, men det hade inte skadat att förse knapparna med en liten gnutta färg. Det är absolut ingen ”deal breaker”, men ändå.
Streetz CM767
Trots sin storlek låter den mediokert som bäst.

Streetz CM767 ansluts enkelt via bluetooth 5. Första gången du slår på högtalaren är den i parläge. Funktionsmässigt sticker den ut positivt. Liksom Ortizan kan den spela upp musik från ett sd-kort samt har en 3,5-millimeters ingång – perfekt när bluetooth strular (vilket det förr eller senare alltid gör!). Högtalarna har också stöd för tws eller true wireless sound. Detta innebär att om du har två högtalare går dessa att parkoppla och du får en högtalare för höger respektive vänster kanal. Stereo kallas det visst. Även detta gick över förväntan enkelt. Och du kan ta besvara samtal på dem.

Streetz
Streetz laddas via usb-c och kan spela musik från ett minneskort.

Prismässigt ligger Streetz CM767 också bra till. Den går att hitta för 300 kronor och uppåt. Å andra sidan är den inte värd mer än 300 kronor. Ljudet är helt enkelt inte bra. Det låter mycket om högtalarna, men liksom sin hörlurskusiner saknas bas. Det är nästan enbart mellanregister med några kryddmått diskant som emanerar ur högtalarna. Snudd på gräsligt helt enkelt. Om du ansluter en till högtalare får du i princip bara ännu mer medelmåttigt ljud.

Betyg 2 av 5

Specifikationer

Modell: CM767
Tillverkare: Streetz
Vikt: 550 gram
Anslutning: Bluetooth, minnekort, 3,5 mm
Övrigt: Ipx7-certifierad, inbyggd mikrofon
Pris: Från 379 kronor hos Prisjakt


Xiaomi: liten med oomph för sin storlek

När vi packar upp Xiaomis Portable Bluetooth Speaker är det en liten svartfärgad puck med en orange flärp som kan användas för att fästa den på en ryggsäck eller vad du nu vill samt en lucka täckt av gummiflärp.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Tänk dig en och halv hockeypuck stående på varandra och du vet hur Xiaomi Portable Bluetooth Speaker ser ut. Enkel att kontrollera och levererar bra ljud trots sin lilla storlek. Det hade varit roligt med mediakontroller men med tanke på priset är det inte mycket att tjafsa om.

Positivt

 • Formatet
 • Priset
 • Fungerar som handsfree

Negativt

 • Låter inte bra på hög volym
En snabb titt ger vid handen att det finns en knapp på högtalaren. För teknikanalfabeter kan det vara en välsignelse, för pryltokar en besvikelse. Vi går på det förra – varför bemänga en högtalare vars primära funktion är att den ska låta bra och vara enkel att ha med sig med en massa funktioner?
Xiaomi Portable Speaker

Sagda knapp finns på högtalarens undersida och fungerar som av/på, bluetooth-koppling samt om du vill pausa musiken. Allt styrs med olika långa tryck på knappen. Du kan även svara på telefonsamtal genom att tryck på knappen. Ja, den har även inbyggd mikrofon, vilket vi tackar för. Uppkoppling sker genom bluetooth 5.0.

Den stora frågan är ”hur låter den?”, på vilket vi kan svara ”helt okej!”. Visst, det är inte hifi på något sätt, men det låter bra och basen har faktiskt lite ”oomph” i sig när vi spelar Cypress Hills ”Insane in the Brain” (ja, vi är old school). Men när volymen dras upp till max blir ljudet vasst och rent ut sagt obehagligt, något som gäller för alla högtalarna i testet.

Xiamo Portable Speaker
Kan du ta med dig värmeljus kan du ta med dig en högtalare.

Batteriet räcker upp till 10 timmar, laddas via usb-c (usb-a till usb-c-kabel medföljer) och högtalaren är även ip67-certifierad, vilket innebär att du kan ta med den till poolen eller stranden utan att behöva oroa dig.

Betyg: 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Specifikationer

Modell: Portable Bluetooth Speaker
Tillverkare: Xiaomi
Vikt: 185 gram
Anslutning: Bluetooth
Övrigt: Ipx67-certifierad, inbyggd mikrofon
Pris: 228 kronor hos Amazon Sverige