Den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng Motors och den svenska bilåterförsäljaren Bilia har nu slutit ett avtal för den svenska marknaden. Avtalet innebär att Xpengs bilar kommer finnas i Bilias Xpeng-butiker och servas på deras servicecenter.

Tre Xpeng-butiker kommer öppnas i Stockholm, Göteborg och Malmö under 2022. En Experience Store i Westfield Mall of Scandinavia i Stockholm öppnar 11 februari 2022. Tanken är sedan att utvidga till fler orter de kommande åren.

– Det är väldigt roligt att kunna offentliggöra samarbetet med Bilia. Vi har under hela vår etablering i Sverige varit angelägna om att hitta rätt partner för oss. Bilia är kända i hela Europa för sina goda kundrelationer och sin höga standard på service. Att våra bilar kommer att finnas tillgängliga genom Bilia stärker också vårt varumärke och visar på våra modellers höga attraktivitet, kvalitet och innovativa höjd. Vi ser det här som början på ett långt och framgångsrikt samarbete, säger Elvis Cheng, Norden-vd på Xpeng, i ett pressmeddelande.

– Jag är stolt över att Bilia fått förtroendet att bedriva försäljnings- och serviceverksamhet för Xpeng i Sverige. Vi ser att Xpeng har högteknologiskt och intressanta produkter tillsammans med en drivkraft att ligga i framkant och en ambition att bygga en premiumposition. Bilias fokus på god service och nöjda kunder passar utmärkt med Xpeng. Jag ser verkligen fram emot vårt samarbete, säger Per Avander, Bilias vd och koncernchef, i samma pressmeddelande.

Xpeng Motors grundades 2015 och utöver elbilar gör företaget även elektriska flygfarkoster och robotar.

Läs också: Välj rätt elbil för dig - stort test av heta modeller