Moto G71 är den näst mest kraftfulla och näst dyraste i den serie Moto G-telefoner som Motorola lanserade i slutet av 2021. Det fulla officiella namnet är Moto G71 5G, men precis som med Moto G200 och Moto G51, som också har 5g-stöd och Motorola vill sätta samma namn på så finns det ingen 4g-version av den. Därför är det lite hipp som happ vad den kallas ute i butiker, G71 ibland, G71 5G ibland, men det är samma telefon.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det är lika många positiva som negativa egenskaper med Moto G71. Det behändigare formatet jämfört med Moto G51 och Moto G200 är ett plus, och trots det behåller det stort batteri och har ännu bättre batteritid. Du får stabila om än inte bländande prestanda, gott om lagring och en snygg bildskärm. Men andra egenskaper som hög bildfrekvens och stereoljud saknas, och kameran kan behöva trimmas.

Positivt

  • Stabila mellanklassprestanda
  • Färgstark amoledskärm
  • Utmärkt batteritid
  • Bekvämt format

Negativt

  • Bara 60 Hz-skärm
  • Plastig att greppa
  • Monohögtalare
  • Ojämn kamera

Med ett pris på 2 990 kronor är den betydligt billigare än toppmodellen i G-serien, Moto G200 som ligger två tusen kronor högre i pris. Och det är måttlig mellanklassnivå på sådant som prestanda och kamerauppsättning och uppkoppling. De har till exempel visserligen 5g, men inte wifi 6. Det är snarare så att Moto G200 är en utstickare, medan de andra Moto G-mobilerna är mer lika varandra och jämförbara även i pris, fyra olika mellan 2 000 och 3 000 kronor.

Huvudskillnaderna på Moto G71 och marginellt billigare Moto G51 är mest en fråga om vilka egenskaper du prioriterar. De har samma grunddesign, ram och bakstycke i matt plast som med metallglans i ytan ger ett snyggt visuellt intryck, men en viss billighetskänsla att hålla i och använda. Men G71 är inte lika massiv i måtten som G51 eller G200, så den är lättare att hantera om du har mindre händer och bekvämare att stoppa i fickan.

Här sitter det en fingeravtrycksläsare mitt på baksidan, medan Moto G51 har sim i på-knappen på sidan. Det är en smaksak vilket du föredrar, men placering baktill har en fördel, den fungerar lika bra för höger- och vänsterhänta. Moto G71 har också en extra knapp på sidan strax ovanför volymkontrollen, som startar Google Assistent.

I svenska butiker har vi sett två färgval, en gråsvart kallad Iron Black och en gröntonad kallad Neptune green. Det finns också en ljusblå modell, men den ser inte ut att säljas i Sverige. Den Neptune Green som vi fått in för test ser mycket mörkare ut i verkligheten än de nästan pastellfärgade bilder på den som Motorola visar upp i sin marknadsföring. Möjligen är det så att den kan se mycket olika ut i olika typer av ljus.

Moto G71
Moto G71 i färgalternativet Neptune Green, med mer dämpade toner än bilderna på samma design i webbutiker.

Mellanprestanda och extra minne

Moto G71 drivs av systemkretsen Snapdragon 695 5G, som levererar stabila mellanklassprestanda, men inte så mycket mer. Det är ett steg uppåt i prestanda jämfört med Snapdragon 480 Plus i Moto G51, men det är inte tillräckligt för att bara det ska avgöra i valet mellan dem. Grafikkretsen är till exempel fortfarande för svag för att man ska kunna använda den till spel. Och bägge klarar sådant som surfande och mediaströmning utan större problem.

Viktigare är dess sex gigabyte ram-minne som gör multitasking betydligt smidigare, och 128 gigabyte lagring är inte bara dubbelt så stor som i Moto G51 utan också påtagligt snabbare, speciellt på att skriva data. Det märks i vardagen mer än några procent extra beräkningskraft. Då telefonen saknar sd-kort-plats för minnesexpansion är det klart positivt med lite extra lagringsutrymme.


Bildskärmen i Moto G71 är en 6,4 tums amoled-panel med 1080 pixlar på bredden. Den ger en skarp och färgglad upplevelse. Vi har inga exakta uppgifter om färgomfånget, men ett Naturligt läge ser ut att ligga nära srgb-standard, och ett Mättat läge trycker upp intensiteten i gröna och röda toner. Ljusstyrkan är på upp mot 700 cd/m2 som mest, vilket med oled-teknikens höga kontrast gör att utomhusanvändning sällan blir något problem. Skärmen ger livfull bild när vi visar bilder och strömmar media, även om någon specifik hdr-standard inte ser ut att stödjas.

Hög frekvens saknas

Det skärmen saknar är högre bildfrekvens än de vanliga 60 Hz som mobiler haft sedan urminnes tider, så den som varit bortskämd med 90 Hz eller högre i sin förra mobil kan säkert bli besviken på att inte få samma jämna och snygga upplevelse i gränssnitt, scrollning på webben med mera. Vet du inte vad du går miste om så är det dock en riktigt bra bildskärm.

Samma sak kan inte sägas om ljudet. Här, liksom i alla de nya Moto G-mobilerna, sitter det en enkel monohögtalare i botten. Den gör inget dåligt jobb, men sticker inte heller ut som extra kraftfull eller högkvalitativ. Vi tycker nog att stereohögtalare på en mobil i mellanklass borde vara standard år 2022. Du får dock Dolby Atmos-stöd för externa ljud, så pluggar du in hörlurar eller högtalare via 3,5-millimetersuttaget eller bluetooth kan det låta bättre.

Moto G71 skärm
Skärmen har rätta ljusstyrkan och kontrasten för användning i dagsljus. I alla fall utan direkt solsken reflekterat.

Kamerorna på Moto G71 är såvitt vi kan se identiska med de i Moto G51, och hantering och resultat när vi tar foton är densamma. Huvudkameran på 50 megapixlar levererar rätta färgbalansen och skärpan i dagsljus eller ett väl upplyst rum. Dynamiken är inte i riktig toppklass, så en del detaljer kan försvinna antingen i ljusa eller mörka delar av bilden, men över lag gör den ett väl godkänt jobb.

Tveksamt foto i mindre ljus

I dunkelt ljus blir autofokusen långsam, men har du tålamod och stadig hand får du fortfarande skarpa bilder. Dock med lite brus och spretig färgåtergivning. Precis som när vi testade Moto G51 blir vi lite besvikna, eftersom ännu billigare Moto G41 har en betydligt bättre och mer pålitlig kamera med optisk bildstabilisering och bättre dynamik.

Med vidvinkelkameran får du hålla dig till dagsljus. Där fungerar den utmärkt, men så fort det skymmer på får den skärpeproblem. Tredje kameralinsen är en liten makrokamera med fast fokus och två megapixels upplösning. Det känns mest som om kameratillverkarna slänger med en enkel sådan för att kunna skryta med att de har trippelkamera på sina mobiler.

Med stort batteri på 5 000 milliamperetimmar, energieffektiv processor och amoled-skärm som inte drar extra på grund av hög bildfrekvens går det att hålla strömförbrukningen i schack. Under inte alltför intensiv användning är batteritiden i Moto G71 lysande.

Räcker länge och laddar snabbt

Vi klarar en hel dag av intensiv användning utan att behöva leta vägguttag, kan strömma video från morgon till kväll. Enstaka appar kan hyvla av några timmar batteritid men för det mesta räcker en laddning ett och ett halvt dygn vid måttlig användning.

Telefonen stödjer 33 watts snabbladdning, och en matchande laddare medföljer också. Med den går vi från nästan tomt till fulladdat på en dryg timme. En snabb påfyllnad till hälften går ännu snabbare, bara 20 minuter.

Moto UX
Motorolas gränssnitt Moto UX ändrar inte på mycket från Googles origialdesign för Android. Men de lägger till lite egna funktioner, stilar och navigeringstillägg som ställs in i en separat app. Den heter, påpassligt nog, Moto.

Moto G71 kommer med Android 11, och förutom en uppdatering till Android 12 som troligen kommer senare i år så utlovas inga fler, du får utöver det två år av säkerhetsuppdateringar. Det är snålt jämfört med flera av konkurrenterna. Det begränsar lurens totala livslängd och är något vi gärna ser att Motorola tar tag i med kommande släpp.

Om du bara vill ha en telefon ett par år och sedan byta upp dig, så kanske det inte är en så viktig punkt. Då är Moto G71 både en prisvärd och trygg mobil, med batteritiden och en snygg skärm för framför allt media som bästa egenskaper. Men avsaknad av stereohögtalare och snabbare skärm ligger den i fatet.

Specifikationer

Produktnamn: Motorola Moto G71 5G
Testad: Februari 2022
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Processor: 2st Kryo 660 Gold 2,2 GHz + 4st Kryo 660 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,4 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 60 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med Moto UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig
Batteri: 5 000 mAh, 21 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 24 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,1 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 179 gram
Rek. pris: 2 990 kr
Aktuellt pris: 2 990 kr hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark: 383 337 poäng
Geekbench 5: 1 891 poäng
Geekbench 5 en kärna: 670 poäng
3dmark Wild Life: 1 207 poäng
Lagring, läsning: 524,1 MB/s
Lagring, skrivning: 502,3 MB/s

Betyg 3,5 av 5