Vi har testat en hel del olika portabla projektorer, men ytterst få som faktiskt varit något att ha. Xgimi lanserade den mindre Halo-modellen för ett par år sedan och när vi först testade den var den buggig vilket sänkte betyget. Innan vi satte tänderna i nya Horizon Pro testade vi Halo igen (den säljs fortfarande) och konstaterade att buggarna var fixade och att den var helt okej som portabel hemmabiokanon.

Test Xgimi Horizon Pro

Portabel men rejäl

Nya Horizon Pro är en avsevärt större projektor än Halo, men vi klassar den ändå som portabel (även om du kan takmontera den). Inuti den snygga svarta lådan sitter en dlp-projektor (led-belyst) med 4k-upplösning, samt högtalare från Harman Kardon. Vi kopplar genast upp projektorn till en blurayspelare och blåser upp bilden på en inlånad vit duk på 102 tum.

Att få till bilden som vi vill ha den är inte helt enkelt med en dlp-projektor då det saknas optisk linsförflyttning. I alla fall i de vi testat, inklusive Xgimis nya modell. Här gäller det att du placerar projektorn precis i mitten framför duken, på rätt höjd. Glöm keystone-korrigering, det förstör bildkvaliteten (gäller inte bara denna modell). Synd också att projektorn inte har justerbara fötter, om ditt vardagsrumsbord inte har perfekt höjd blir det till att stapla böcker. När vi väl fått till placeringen perfekt mot duken justerar projektorn skärpan automatiskt vilket är smidigt.

Test Xgimi Horizon Pro
På baksidan finns gott om anslutningar.

Ljusstyrkan och skärpan i bilden imponerar ordentligt. Vi testar även att blåsa upp riktigt stor bild mot en vit vägg och det funkar faktiskt. Upp till 300 tum lovar tillverkaren och visst, har du fyra meter vit vägg och möjligheten att mörklägga totalt så funkar det säkert.

Gränssnittet i projektorn är riktigt snyggt. Loggar du in på ditt Google-konto kommer du åt ett gäng Androidappar och kan köra mediaspelare och streamingtjänster direkt i projektorn. Men för enklast möjliga handhavande kopplar du upp din mobil eller kanske en Apple TV med alla streamingappar tillhands i ett snabbare och ännu smidigare gränssnitt. Den medföljande fjärren är liten och smidig, men tyvärr ej belyst vilket gör att det är svårt att styra maskinen i hemmabiomörkret.

Test Xgimi Horizon Pro
Fjärren är smidig att använda, i alla fall i dagsljus.


Bra kvalitet men behöver du 4k?

Bäst kvalitet får vi givetvis när vi spelar upp 4k-innehåll från bluray-filmer, men hur många sådana titlar har du hemma? Bilden vi får upp från källor med 1080p-innehåll blir också bra, men är källmaterialet av lägre upplösning ser vi att uppskalningen inte är optimal. Det smyger sig in lite för mycket brus för att vi ska vara helt nöjda.

Kontrasten i bilden är bra, men inte riktigt i klass med större projektorer i samma prisklass. Samma gäller färgerna. Det går att få till hyfsat, men de där perfekta naturtrogna hudtonerna kräver lite pill med inställningarna i customläget och vi får inte till det hundraprocentigt. Positivt är att vi knappt ser röken av regnbågseffekten, en vanlig bildstörning i dlp-projektorer. Dessutom är det givetvis ett stort plus att projektorn använder led-belysning så att du slipper ha ångest för dyra lampbyten efter 2-3000 timmar.

Spel-läget är ett måste om du vill koppla in en Xbox eller Playstation och köra Call of Duty – använder du något annat läge laggar det för mycket för att funka.

Ljudet från de inbyggda högtalarna låter helt okej med godkänd stereobredd. Men visst är det lite ovant att ljudet inte kommer framifrån. Vi tycker att det funkar även om bra surroundljud för många är halva grejen med hemmabioupplevelsen. När vi spelar spel tänker vi mindre på ljudkällan.

Test Xgimi Horizon Pro
Projektorn går att montera i taket men vi hade gärna även sett justerbara fötter.

Projektorn har stöd för hdr och hlg, vilket är bra. Och du kan casta innehåll trådlöst då här finns inbyggt stöd för Chromecast. Projektorn stöder dual band wifi (både 2,4 och 5 GHz) samt bluetooth 5 och den kommunicerar snabbt trådlöst, men här finns även ethernetport. Dubbla hdmi-portar, usb-ingångar och både hörlurskontakt och optisk ut för ljud är bra. Nästan för bra för att vara en portabel projektor.

Faktum är att den är lite overkill för att bara ta med till en polare och blåsa upp storbild mot en vit vägg. Om du däremot vill kunna köra projektor ibland i vardagsrummet, men utan en fet klump hängandes i taket känns den här modellen klockren. Varför inte i kombination med en diskret, vid takmonterad duk? Det enda du behöver är då att plocka fram projektorn och ansluta den till ett strömuttag, sedan kan du köra och njuta av hemmabio med riktigt bra bild. Om du främst vill använda den när du är ute och reser räcker säkert den billigare 1080p-modellen, alternativt lillebror Xgimi Halo.

M3 rekommenderar

Test Xgimi Horizon Pro

Omdöme

En riktigt påkostad och kompetent portabel dlp-projektor som bjuder på bra bild och massor av smarta funktioner. Lite overkill om du främst ska släpa runt den och visa film/spela mot vita väggar, men perfekt som temporär filmvisare i tv-rummet. Om än lite väl dyr. Många klarar sig lika bra på 1080p-versionen.

plus

Gedigen och samtidigt smidig
Bra tryck i bilden
Smarta funktioner
Bra autoskärpa

minus

Dyr
Svårplacerad utan lens-shift
Ej belyst fjärr


Fakta Xgimi Horizon Pro

Tillverkare: Xgimi
Pris: 17 499 kronor hos Prisjakt
Typ: DLP (led-belyst)
Upplösning: 4k, 16:9
HDR: Ja (HLG)
Anslutningar: 2 st HDMI, 2 st usb, hörlursuttag, optisk s/pdif
Trådlös kommunikation: Dual band wifi 2,4/5 GHz, bluetooth 5.0
Bildstorlek: 30-300 tum
Ljusstyrka: 2 200 ansilumen
Brinntid lampa: 25 000 h
Mått: 218 x 208 x 136 mm
Vikt: 2,9 kg
Ljud: Harman Kardon, 2 x 8W
Övrigt: Chromecast, Android TV, Google Assistent-stöd

Betyg: 4 av 5