Det är få som hade trott att vinylförsäljningen skulle gå om cd-skivorna, men det hände faktiskt häromåret. Oavsett om du köper nya vinylskivor eller har vinden full av dem, kan det alltid vara roligt att äga en. Vi har testat två stycken vinylspelare, som ser identiska ut på ytan, men som skiljer sig markant i funktionalitet.

Testade vinylspelare

Denver VPL-120BLACK digitaliserar dina vinylskivor

Denvers skivspelare är i skepnaden av en liten koffert med metallförstärkta hörn plus ett simpelt knäpplås. Fronten av väskan härbärgerar också två högtalare. När låset öppnas och locket fälls upp uppenbarar sig en skivspelare, komplett med puck för singlar samt en volymkontroll. Locket är klätt i rött sammetstyg eller liknande. Det ser onekligen retro ut, även själva skivspelaren, som mest påminner om något barnen fick använda på 1970-talet.
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Denvers skivspelare kör på retro-looken, den påminner om skivspelarna som fanns för länge sedan, som förvarades i en väska för att den enkelt skulle kunna tas med samt för skydd. Dess inbyggda högtalare gör ingen glad, men den går att ansluta till en förstärkare. Roligast är att den har usb så att du enkelt kan konvertera dina gamla plattor till mp3-format.

Positivt

  • Coolt utseende
  • Usb-anslutning till dator
  • Programvara medföljer

Negativt

  • Kasst ljud i inbyggda högtalarna
  • Plastig

33, 45 och 78 varv

Bredvid pickuparmen sitter två små knappar, den ena aktiverar automatiskt stopp när skivan är slut, den andra för hastigheten. Värt att nämna är att utöver 33 och 45 varv finns även 78 varv. Jodå, en gång i tiden fanns det skivor som snurrade med 78 varv per minut. Pickuparm och skivspelare är allmänt plastiga, men pickuparmen är faktiskt oljedämpad och sjunker långsamt ned mot skivan istället för att blint lyda Newtons lag.

Denver Vinylspelare

Någon installation är inte nödvändig, plugga i kontakten och du kan börja spisa dina gamla plattor. Hur låter det? För jävligt, på ren svenska. Högtalarna i kofferten gör ingen glad. Det är renons på bas i synnerhet och kvalitativt ljud i allmänhet. Som tur är går det att koppla in den till förstärkare och då blir ljudet bättre. Men den här kan inte mäta sig med en riktig skivspelare – å andra sidan kostar den en sjättedel av vad en bra skivspelare betingar.

Denver vinylspelare
Denver skickar med extra nål till pickupen.

Så, vad är det du får för 500 kronor? Jo, då den här skivspelaren kan kopplas in till en dator (pc, inte Mac), går det att spela in dina vinylskivor och lagra dem digitalt. Denver skickar med programmet Audacity, där du även kan redigera och förbättra ljudet. Och när du börjar med detta, det är då som Denvers skivspelare blir användbar och riktigt rolig. Audacity kan tvätta bort brus och knaster från repiga skivor, addera loudness, bas, diskant och mycket mer.

För att sammanfatta är det här en skivspelare som inte håller måttet förrän du kopplar in den till en dator. Gör det och du kommer att ha hur kul som helst med att digitalisera och förbättra ljudet på din vinylsamling. Vi gillar också att Denver skickar med en extra nål till pickupen samt alla sladdar som behövs.

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Specifikationer

Model: VPL-120BLACK
Märke: Denver
Vikt: 2,8 kilo
Pris: 515 kronor hos Amazon Sverige


Byron Statics Vinyl – cool men plastig

I princip skulle du kunna läsa recensionen av Denvers skivspelare, det enda som skiljer dem åt utseendemässigt är att Byron Statics har vit tyg i locket istället för rött. När man kikar på baksidan syns en till: ingen usb-port.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Byron Statics Vinyl är i princip identisk med Denvers skivspelare, förutom på en punkt: den saknar möjlighet att kopplas till dator. Vilket gör att den är riktigt usel, plastig och plågas av sällsamt dåligt ljud. Den kan kopplas in till en förstärkare och därmed få något bättre ljud.

Positivt

  • Coolt utseende

Negativt

  • Kasst ljud i inbyggda högtalarna
  • Plastig
  • Pickuparmens lyftfunktion går på LSD
Trots att de är identiska är Byron Static sämre. Anordningen som lyfter pickuparmen verkar leva under villfarelsen att lp-skivor är åtminstone fem centimeter tjocka. När du lyfter pickupen svävar den högt ovanför skivan. Det är hart när omöjligt att sänka ned nålen på ett specifikt spår på grund av detta. Det går inte heller att åtgärda på något vis.
Byron Static
Cool retrolook.

Högtalarna låter inte alls bra. Det går inte heller att justera ljudet, såvida du inte kopplat in den till en förstärkare. Om vinylskivor fortfarande varit legio, då hade Byrons skivspelare varit perfekt för barnen och sagoberättelser.

Byron Static
Pickarmen är helt bisarrt högt ställd!

Vill du ha en kul grej att ta med dig som ploj på picknicken, då kan den här vara ett alternativ. Likaså om du inte tycker det är värt mer än några hundralappar för att kunna spela vinyl (och har en förstärkare att koppla in den till). Alla ni andra gör bäst i att köpa något annat. Som Denvers skivspelare, då kan ni i alla fall digitalisera er vinylsamling.

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5

Specifikationer

Model: Vinyl
Märke: Byron Statics
Vikt: 2,8 kilo
Pris: 380 kronor hos Amazon Sverige