HTC är ett av få företag som länge storsatsat på vr för konsumenter. En av de bästa lösningarna för vr-spel just nu är till exempel företagets HTC Vive Pro 2, en bastant pjäs för 9 000 kronor som kräver en ännu dyrare dator med rejäla prestanda. Men då kan du utan problem lira de hetaste vr-spelen, som Half-Life: Alyx och Superhot.

Vive Flow skulle man kunna säga är motsatsen till detta. Istället för att lägga tiotusentals kronor på headset och gamingdator så kör du Vive Flow direkt från Androidmobilen – trådlöst (nåja).

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

HTC Vive Flow är en fascinerande och imponerande lösning för mobil vr. Tyvärr är vr-tekniken ännu för oslipad för att det ska bli riktigt bra. Bristen på bra spel och appar gör användningsområdet ganska snävt. Kan dock vara ett alternativ för dig som vill se film och reser mycket. Som koncept för att få en inblick i framtiden för vr är Vive Flow fantastisk!

Positivt

  • Sköna att ha på sig
  • Följsamma rörelser (mindre åksjuka)
  • Imponerande skarp bild för att vara vr i mobilen

Negativt

  • Alldeles för dyrt
  • Dåligt apputbud

HTC Vive Flow har en unik design

Det mest iögonfallande med Vive Flow är förstås designen. Till skillnad från de headset vi vant oss vid får du här något som liknar ett par gigantiska solglasögon. Det är skönt att slippa banden över huvudet som traditionella vr-headset har och istället sätta på sig dem som just glasögon. Den här designen fungerar eftersom HTC lyckats få ner vikten till blygsamma 189 gram.

HTC Vive Flow design
Iögonfallande design gör att HTC Vive Flow sticker ut från mängden. Lätta och sköna att ha på sig.

Headsetet är trådlöst med modifikation. Kommunikationen med din mobiltelefon sker över bluetooth, men en strömkälla krävs till själva headsetet. Antingen kopplar du in dem direkt i ett uttag med den medföljande usb-c-kabeln, eller så ansluter du en powerbank. Att ha på sig Vive Flow är betydligt skönare än andra vr-headset, och en kabel i headsetet känns bättre än om det hade krävts kabel till mobilen.

Din mobil fungerar nämligen som styrdon när du är inne i vr-vyn. Förutom att pekaren ofta drar iväg åt något håll (enkelt att centrera genom att hålla två fingrar på mobilen), så fungerar den här lösningen väldigt bra.

HTC Vive Flow
Allt du behöver för att hoppa in i vr-världen på din Vive Flow. Headset, tyg som stänger ute ljus, kompatibel Androidmobil, samt usb-sladd.

Linserna du tittar genom har upplösningen ”3,2k”, vilket innebär 1600 x 1600 pixlar per öga. Till skillnad från andra headsets så vrider du inte på reglage för att ställa in skärpan, den är fast. Däremot finns reglage på insidan av headsetet för att kompensera för olika synfel. Det medföljer även ”skygglappar” i tyg som stänger ute ljus från din omgivning. Synfältet är 100 grader, vilket är något lägre än andra headsets.

HTC Vive Flow linser
Linserna i HTC Vive Flow går att justera om du har vissa synfel.

Mindre åksjuka

Då headsetet är väldigt följsamt så har åksjukan som många upplever med vr minimerats. Tittar du på film är den obefintlig. Kör du andra appar och filmer där du åker med, så kan det fortfarande uppstå, men den känns mildare än till exempel gamla Oculus och Gear VR, för att ge en referens.

Efter några timmars användning blev ögonen ganska ansträngda och en lätt huvudvärk smög på. Även detta är förstås individuellt, men det är symptom som är svåra att undvika då du de facto stirrar rätt in i en skärm på bara centimeters avstånd.

HTC Vive Flow
Med mobilen som blir en laserpekare inne i vr-världen styr du gränssnitt och appar. Sladd krävs dock för strömförsörjning till vr-glasögonen.

Strömma hela mobilen i vr-läge

Det finns två sätt att använda Vive Flow. Det ena är att använda specialgjorda vr-appar för film, spel surf. Men appbutiken är torftig, för att ge ett generöst utlåtande. Det finns en handfull spel, filmspelare och en specialversion av webbläsaren Firefox.

Men du kan även välja att strömma din egen mobil istället. Det betyder att du kan köra många av dina vanliga appar i vr-läge (du får upp dem på en stor skärm) vilket bland annat möjliggör att se strömmat direkt från din vanliga Netflixapp, vilket fungerar väldigt bra. Det går även att ladda upp egna filmer till headsetet.

HTC Vive Pro
En smidig funktion med Vive Flow är att du kan streama hela din mobil i vr-miljön. Det betyder att du kan köra appar som Netflix och Chrome, trots att det inte finns specifika vr-appar för dem.

Ett vr-headset för mediekonsumtion

Eftersom Vive Flow kör trådlöst direkt från din mobil så är det inte svårt att räkna ut att tunga vr-spel inte är något som detta headset klarar av. HTC säljer också in detta primärt som en plattform för streaming av filmer och serier, wellness och meditation, samt enklare mobilspel.

Jag kommer inte gå in så mycket på spelen då det inte är huvudfokus för Vive Flow. Kortfattat kan man sammanfatta det: Enkla mobilspel med kackig grafik. Kul första gången du testar, men nyhetens behag försvinner snabbt. Vill du spela vr-spel bör du köpa något redigare.

HTC drar som sagt mycket på wellness-biten. När du startar upp headsetet finns det ett gäng olika appar för avslappning. För att nämna en: "Promenad i skogen (ASMR)" är en filmsekvens där du flyter fram i vackra skogsmiljöer medan skogens ljud ska få dig att glömma vardagens stress. Avslappningen infinner sig inte.

Då Vive Flow inte är den kraftfullaste vr-lösningen, har 360-gradersfilmer tyvärr för dålig upplösning för att det ska kännas uppslukande. Detsamma gäller de kortfilmer i 360 grader som är inkluderade. Men när du ser dessa filmer förstår du att den typen av filmer kommer att bli en grej i framtiden.

Så hur är det då att se på vanliga filmer och serier i Vive Flow? Både bra och dåligt ska det visa sig.

Tittar du på en film i bra kvalitet så är det, och jag överdriver inte, nästan som att vara på bio. Men. Då du hela tiden ser kanterna på linserna, så är kanske en bättre jämförelse: Som att vara på bio, men du har tunnelseende. Eller möjligtvis: Som om du får för dig att hålla upp två tomma toarullar framför ögonen och titta på filmen genom dessa. Dessutom går det inte att komma ifrån att du ofta ser pixlarna.

HTC Vive Flow ljud
Högtalarna sitter inbyggda i "bågarna" och ger förvånansvärt bra ljud. Vill du ha riktigt bra ljud kör du hörlurar istället.

Ljudet är imponerande bra för att vara inbyggt i glasögonens bågar. En audiofil skulle säkert hitta något att klaga på, men som tur är kan du förstås även köra med dina bluetooth-hörlurar.

Med det sagt så är det imponerande hur långt tekniken kommit. Minns du Samsung Gear VR? Vive Flow är en enorm förbättring. Det är inga problem att titta på en film eller serie. ”Tunnelseendet” kan man vänja sig vid. Men det väcker ändå en fråga – varför skulle jag välja att titta på film i vr istället för på min tv om tv:n är bättre?

Jag kan egentligen bara komma på ett enda konkret användningsområde där Vive Flow faktiskt skulle vara bättre än andra medieformat – resor, och framför allt långflygningar. Möjligheten att stänga ute omgivningen och se på en skärm, som i det här fallet är bättre än en liten tv i stolsryggen framför, låter till och med ganska lockande. Men då kommer vi till priset. 6 200 kronor (!) för en lite bättre filmupplevelse på planet. Nä, då köper jag hellre en ny resa.

Imponerade vr-lösning – men för vem?

I slutändan blir den stora frågan för vem och när detta vr-headset ska användas. Det är inte kraftfullt nog att köra de bästa vr-spelen. Men det är samtidigt alldeles för dyrt för att locka casual-användare.

Men det största problemet med Vive Flow är inte headsetet i sig. HTC har verkligen gjort det bästa av vad som är möjligt idag. Nej, det stora problemet är vr i sig. Tekniken är långt ifrån fulländad och bra spel och mjukvara lyser med sin frånvaro. Det kommer dröja många år innan vr blir mainstream.

HTC Vive Pro känns mer som ett riktigt välgjort koncept, än en färdig produkt. När du använder headsetet får du en aha-upplevelse: Det är så här, men bättre, vr kommer att vara i framtiden! Tyvärr är vi ännu inte där.

Specifikationer

Testad: Februari 2022
Produkt: HTC Vive Flow
Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
Vikt: 189 gram
Upplösning: 1600 x 1600 pixlar (per öga)
Synfält: 100 grader
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB
Kompatibla telefoner: Android P och uppåt. Se komplett lista här.
Pris: 6 199 kronor hos Komplett

Betyg 2,5 av 5