För hemmafixaren som renoverar och enkelt vill kunna mäta, värdera och
upptäcka ett eventuellt onödigt värmeutsläpp i bostaden är en IR-termometer ett smidigt verktyg. Det är bara ett exempel på användningsområdena och för en billig peng kan du införskaffa en enhet som klarar av de flesta uppdragen du kan tänkas komma på.

En IR-termometer mäter temperaturen på avstånd och om ett föremål är mycket ömtåligt, dolt bakom exempelvis en vägg eller rentutav farligt att vara i närheten av är en IR-termometer ett bra sätt att få en temperaturangivelse från ett säkert avstånd. När du ska köpa en IR-termometer så kan det vara en bra idé att kolla vilka temperaturer den kan mäta, det vill säga hur brett arbetsområde den har. Vill du ha exempelvis ha koll på när pizzaugnen är tillräckligt varm bör den klara minst 500 grader.


Bosch Universaltemp

Bosch ir-termometer

Bosch IR-termometer känns förvånansvärt robust med tanke på att den är så pass billig. Du stoppar i två AA-batterier i botten, sedan är det bara att peka och mäta. Den inverterade displayen är supertydlig och vid varje ny mätning ser du även föregående värde på skärmen.

Mätområdet räcker till de flestas behov även om konkurrenterna i testet klarar ännu bredare område. 500 grader Celsius är dock fullt tillräckligt för de flestas pizzaugnar och vi har lite svårt att tänka oss när vi ska ha behov av att kolla temperaturer under -30 grader.

Bosch

Termometern startas när du trycker på avtryckaren och om du håller in denna mäter Bosch-termometern kontinuerligt. Nedanför displayen finns en av-knapp samt en mode-knapp som låter dig växla mellan tre lägen (för olika typ av material) och om du håller in knappen växlar termometern mellan Celsius och Fahrenheit.

Bosch Universaltemp är föredömligt enkel att använda och mätvärdena vi får fram diffar bara kring angiven felmarginal. Visst, är du ute efter precisionsmätning med tiondels graders fel, då är det här inte mätaren för dig. Men det är helt klart prisvärd om du vill hålla koll på grillen, frysen eller leta efter dåligt isolerade delar av huset.

Omdöme

Den här IR-termometern är enkel att använda och den sitter perfekt i näven. Visst finns det andra modeller med bredare mätområde och fler finesser men vi gillar Bosch Universaltemp och den är helt klart prisvärd.
 

Specifikationer

Produkt: Universaltemp
Tillverkare: Bosch
Temperaturintervall: -30 °C till 500 °C
Bästa noggrannhet: ±1,8 °C
Pris: Kostar 382 kronor hos Amazon Sverige

plus

Gedigen och greppvänlig
Tydlig display
Lättanvänd
 

minus

Förhållandevis snävt mätområde

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Sovarcate HS960D            

IR termometer

Sovarcate HS960D är en kompakt och lätt IR-termometer som är mycket enkel att använda. Konstruktionen i hårdplast förmedlar en billig känsla, men den är enkel att greppa och du kommer med tummen lätt åt de tre funktionsknapparna som är placerade under den bakgrundsbelysta lcd- skärmen.

IR termometer

Med den vänstra växlar du mellan Celsius och Fahrenheit, med den högra slår du på/av lasersiktet. Knappen i mitten används för att justera emissionsvärdet. Emission är ett mått på hur effektivt en yta avger infraröd strålning. För en noggrann temperaturavläsning måste emissionsinställningen av sensorn matcha emissionen av ytan som mäts. För icke-reflekterande icke-metaller och målade ytor, är emissionen vanligen cirka 0,95, vilket också är defaultläget i Sovarcate HS960D. Men skulle det behövas kan du alltså ändra emissionsvärdet.

Omdöme

Den här IR-termometern känns både plastig och billig, men den gör jobbet – och det är huvudsaken. På köpet får du även med en digital stektermometer!M3 rekommenderar


Specifikationer

Produkt: HS960D
Tillverkare: Sovarcate
Temperaturintervall: -50 °C till 600 °C
Bästa noggrannhet: ±2 °C
Ställbart emissionsvärd: 0,1-1,0
Svarstid: 500 millisekunder
Pris: Kostar 256 kronor hos Amazon Sverige

plus

Bra pris
Snabb och exakt mätning
Ställbart emissionsvärde

minus

Plastig känsla

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5Biltema IR-termometer IP54

IR termometer

IR-termometern från Biltema känns rejälare än modellen från Sovarcate och ligger fint i handen. Enheten aktiveras så snart du trycker på avtryckaren och med de tre knapparna under skärmen kan du justera emissionsvärdet, välja mellan Celsius och Fahrenheit samt ställa in temperaturalarm. Du kan även bläddra mellan olika mätningar (lägst, högst, medeltal samt differential). Enheten är IP54-klassad och således skyddad mot både damm och väta. Den är även stöttålig och ska stå pall för ett fall på två meter.

IR termometer

En extern sensor för kontakt- och luftmätning som snabbt och smidigt kopplas in i fronten, strax under IR-mätaren, medföljer. Mätområdet är specificerat från -50 till 800 grader Celsius vilket ger enheten ett brett användningsområde. Den mäter snabbt (responstiden är 150 ms) och skärmen är både tydlig och lättavläst.

Omdöme

Biltemas IR-termometer upplevs, trots en inte alltför blodig prislapp, som ett riktigt kompetent och exakt verktyg. Genomgående hög kvalitetskänsla och den tål både damm och väta.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Produkt: IR-termometer IP54
Tillverkare: Biltema
Temperaturintervall: -50 °C till 800 °C
Bästa noggrannhet: ±1,0 °C vid 20 – 300 °C, ±1.5 °C vid 300 – 800 °C
Ställbart emissionsvärd: 0,1–1,0
Svarstid: 150 millisekunder
Pris: Kostar 499 kronor hos Biltema

plus

Robust konstruktion
Tydlig skärm
Brett mätområde

minus

Inget nämnvärt

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5


Sovarcate HS980E

IR termometer

Sovarcate HS980E är snarlik HS960D och förutom färgsättningen är det inte helt enkelt att hitta skillnaderna. Konstruktionen är även i detta fall uteslutande hårdplats och det billiga priset återspeglas i den något tveksamma kvalitetskänslan.

Men displayen är tydlig och IR-termometern är enkel att hantera. Med de tre knapparna växlar du mellan Celsius och Fahrenheit, slår på/av lasersiktet, justerar emissionsvärdet samt ställer in temperaturalarm (över samt lägre). Knappen i mitten används för att justera emissionsvärdet.

IR termometer

Till skillnad från systermodellen använder HS960D sig av ett ett kluster av laserpunkter istället för en enskild; i övrigt presterar modellerna likadant, inklusive responstid och mätområde.

Omdöme

IR-termometer som i stort sett är identisk med HS960D. En något lägre prislapp, men levereras å andra sidan utan den kompletterande stektermometern.


Specifikationer

Produkt: HS980E
Tillverkare: Sovarcate
Temperaturintervall: -50 °C till 600 °C
Bästa noggrannhet: ±2 °C
Ställbart emissionsvärd: 0,1-1,0
Svarstid: 500 millisekunder
Pris: Kostar 239 kronor hos Amazon Sverige

plus

Bra pris
Snabb och exakt mätning
Ställbart emissionsvärde

minus

Plastig konstruktion

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Betyg: 4 av 5