Testad produkt: Arlo Essential XL Spotlight Camera
Pris: Från 1 790 kronor via Prisjakt

Nu finns också en lite större kamera i Arlos Essential-serie med det tydliga tillägget XL i namnet. Vi har tidigare testat Arlo Essential Spotlight Camera, Arlo Essential Indoor Camera och Arlo Essential Video Doorbell Wire-free. Nu är det alltså dags för Arlo Essential XL Spotlight Camera, och som du kan ana från namnet har Arlo gjort plats för ett större batteri i den här modellen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Arlo Essential XL Spotlight Camera är en funktionsrik övervakningskamera med bra bildkvalitet och finesser som vädertålig design, spotlight, inbyggd siren och stöd för Google Home. Installationen är busenkel och appen intuitiv. Utan abonnemang får du bara tillgång till de enklaste funktionerna, men ändå svårslaget snyggt paketerat.

Positivt

  • Ingen hubb behövs
  • Lättinstallerad och lättanvänd
  • Bra bildkvalitet
  • Funktionsrik
  • Fungerar både ute och inne

Negativt

  • Ej löstagbart batteri
  • Abonnemang krävs för flera funktioner
  • Ingen lokal lagring
  • Vill du köra Homekit krävs hubb

Precis som de tidigare Essential-kamerorna klarar sig Arlo Essential XL utan hubb. Installationen är enkel, och du har snart kameran ansluten till Arlo-appen och om du vill till Google Home. Apples Homekit kräver att du investerar mer i Arlo-systemet och köper deras hubb.

Lokal lagring av videoklippen är inte möjligt, utan du är hänvisad till Arlos prenumerationstjänst om du vill ha mer än bara livevideo och rörelsenotifikationer. Tre månader ingår gratis när du köper kameran, men sedan kostar det från 29 kronor per månad.

Det finns två abonnemang, Secure och Secure Plus. Det som skiljer är videokvalitet och hur lång historik du får. Det dyraste kostar 149 kronor i månaden för obegränsat med kameror.

Funktionsrik övervakningskamera

Precis som vi kommit att förvänta oss av Arlos kameror är det busenkelt att komma igång. Appen som används är helt på svenska och pedagogisk och enkel att hitta runt i. Det finns också gott om funktioner.

Du kan göra allt från att ställa in upplösning och ljusstyrka för kameran till att skapa aktivitetszoner för upptäckande av rörelse och vilken typ av notiser du ska få när rörelse upptäcks.

Skärmdumpar från Arlos app. Visar inställningar för Essential XL-kameran på svenska.
Appen är föredömligt enkel att använda trots massor av funktioner och inställningar.

Kameran har inbyggd spotlight som kan lysa upp i mörkret så du ser bättre – kanske har det också en avskräckande effekt på ovälkomna besökare om kameran sitter ute.

Du kan också aktivera en siren för att ytterligare förstärka att eventuella inkräktare inte är välkomna. Sirenen låter inte outhärdligt högt, men kan förhoppningsvis skrämmas lite.

Den har också möjlighet till tvåvägsljud med full duplex, så du kan använda den för att kommunicera med vem som nu råkar vara i närheten av kameran. Barnen som kommit hem från skolan kanske.

Bra bildkvalitet

Arlo Essential XL erbjuder 1080p video och en betraktningsvinkel på 130 grader diagonalt. Det är bra bildkvalitet i dagsljus, lampljus och mörker. Det blir ännu bättre i Arlos dyrare kameror, men den här håller samma klass som de flesta av konkurrenterna.

Se klipp från Arlo Essential XL nedan:

Du får räkna med en fördröjning på några sekunder när du vill se livebilder från kameran. Det är lite irriterande, men kunde vara värre.

Arlo Essential XL Spotlight Camera säljs en och en för i skrivande stund 1 590 kronor, det är en femhundring dyrare än den mindre Essential Spotlight. För det får du upp till sex månader längre batteritid och ett extra fäste på undersidan av enheten (den mindre har endast ett skruvfäste bak). XL-kameran är billigare än företagets premiumkameror utan att dra ned allt för mycket på funktioner och prestanda.

Tack vare den suveräna helhetsupplevelsen och den långa batteritiden som konkurrenterna inte kan matcha till det här priset, sätter vi betyget till en fyra.

Specifikationer

Testad: Feb 2022
Modell: Arlo Essential XL Spotlight Camera
Tillverkare/kontakt: Arlo, www.arlo.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1920 x 1080 bildpunkter
Bildvinkel: 130 grader diagonalt
Ljud: Högtalare och mikrofon
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Ja
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring
Fri lagring: Tre månaders abonnemang ingår, sedan betalabonnemang
Abonnemangskostnad per månad: Från 29 kronor per månad
Färg: Vit
Mått: 11,6 x 5,2 x 7,7 centimeter.
Vikt: 375 gram.
Övrigt: Fungerar med Google Assistant och Amazon Alexa. Skaffar du en Arlo-hubb går det också med Apple Homekit.
Rek. pris: 1 790 kr
Pris: Från 1 790 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5