Testad produkt: Galaxy S22 Plus
Pris: Från 9 910 kronor via Prisjakt (8/128GB)

Medan Galaxy S22 Ultra blivit påtagligt bredare än sin föregångare och Galaxy S22 är påtagligt mindre än Galaxy S21, behåller mittenmodellen Galaxy S22 Plus ungefär samma format som förra årets Galaxy S21 Plus. Den är ett par millimeter kortare på grund av en skärm med aningen mindre mått, men bredden, det viktigaste måttet för dig som ska greppa den, är nästan oförändrat. Det gör att Plus-modellen, som senast föll lite mellan stolarna, nu känns som ett mer tydligt alternativ.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Galaxy S22 Plus är en kvalitetsmobil med rätta prestandan, en både ljusstark smart skärm, och utmärkt uppdateringsplan. Men på enstaka punkter lever den inte upp till skyhöga förväntningarna. Samsungs annars ofta så bra batteritid uteblir, nya kameran har oväntade problem, och den kan inte maxa spelprestanda. Med tanke på det fortfarande höga priset är det svårt att kalla den för en fullträff.

Positivt

  • Stabila cpu-prestanda
  • Lysande bild och rent, snyggt ljud
  • Byggkvalitet i toppklass
  • Generöst med Android-uppdateringar

Negativt

  • Blir varm av spel
  • Kameran kan finputsas
  • Har tappat i batteritid
  • Fortfarande dyr

Inte minst eftersom Galaxy S22 Ultra i princip har blivit en Note, med egen design och inbyggd pekpenna. Det gör Plus till den Galaxy du ska ha om du vill ha bästa möjliga ”vanliga” mobil. Förutsatt att du ska ha en Galaxy alltså – det finns ju andra telefoner och tillverkare. Och en Galaxy S22 Plus är fortfarande en ordentlig utgift om du vill hushålla med pengarna.

Den kommer i två versioner, med 128 respektive 256 gigabyte lagring, och kostar 11 690 respektive 12 190 kronor, en relativt blygsam prishöjning. Inte Galaxy S22 Ultra eller Iphone 13 Pro Max-priser, men förfarande bland de dyraste premiummobiler du kan köpa. Är den värd det? Det ska vi ta reda på. För det första bör du tänka efter hur mycket lagring du behöver, för du har ingen möjlighet att utöka minnet med mikro sd-kort.

Samsung levererar som alltid en mobil med hög grundkvalitet och klanderfri konstruktion. Det betyder inte att allt med den är felfritt. Vi hade gärna sett att kanterna på telefonen, där en halvt rundad ram i extra styv aluminium håller ihop två plana glasskivor, hade varit lite mer avrundade, för att öka komforten när vi greppar den. Men överlag är det mycket lite att klaga på. Materialvalen är i elit-klass, med till exempel exklusiva Gorilla Glass Victus Plus framför skärmen. Den är givetvis vattentålig med IP68-klassning, och allt från telefonens betryggande vikt i handen till solid känsla i knappar övertygar.


Galaxy S22 Plus finns i fyra olika färger ute i butiker, med det kan givetvis variera precis vilka av dem som din butik eller operatör väljer att sälja. Utöver det finns det fyra exklusiva designer till som bara säljs i Samsungs egna webbutik. Så är du intresserad, spana gärna in dem innan du slår till. I skrivande stund ser vi inte att du sparar på att köpa din telefon någon annanstans.
Galaxy S22 Plus färger
De fyra huvudfärgerna på Galaxy S22 Plus. Sedan finns fyra färger till, exklusivt hos Samsung.

Prestanda med oväntat problem

Hela Galaxy S22-serien drivs av Samsungs Exynos 2200-systemkrets. I alla fall de som säljs här i Europa. Vi har redan gått in på djupet på vad detta innebär för prestanda i vårt test av Galaxy S22 Ultra, så vi lägger inte ner så mycket mer tid på det här. Det är givetvis ett påtagligt lyft från förra årets Exynos, och nya grafikkretsen med AMD:s rdna 2-teknik har en del lovande potential. Men det verkar inte som om Samsung heller denna gång ställer till med någon prestandarevolution.

För de allra flesta som köper en telefon är hur många procent snabbare krets A är jämfört med krets B dock en ganska irrelevant fråga. Exynos 2200 lyckas leverera den prestanda vi behöver för att obehindrat kunna göra allt vi kan tänka oss, från krävande spel till tunga kameraoperationer, driva Samsungs behändiga desktop-läge Dex, och multitaska flera tunga appar samtidigt utan att vi upplever någon lagg.

Vi känner också att vi behöver varna för Galaxy S22 Plus som gamingmobil. Samsungs Xclipse-grafik i nya Exynos är definitivt snabb nog för alla moderna spel, och vissa spel flyter faktiskt på lite bättre här än i Galaxy S22 Ultra, eftersom vi driver en 1080p-skärm och inte 1440p. Men Plus klarar inte alls av att hantera värmen från den lika bra som S22 Ultra. Dels blir chassit snabbt obekvämt varmt, dels får vi snabbt så kallad throttling, nertrappning av prestanda för att undvika överhettning.

Galaxy S22 Plus design
Blankpolerade ramen är snygg, men kunde ha byggts med högre komfort i åtanke.

När vi testade Galaxy S22 Ultra med samma systemkrets trodde vi dess goda värmeegenskaper var tack vare Exynos 2200. Nu får vi omvärdera det och konstatera att S22 Ultra är bättre konstruerad än vad S22 Plus är för att hantera och fördela överskottsvärmen.

Nya Android i bakgrunden

Snabb ufs 3.1-lafgring och Samsungs på senare år väl optimerade och snabbarbetade Android-gränssnitt One UI bidrar till en smidig upplevelse i alla andra vanliga appar och situationer. Det som snarare kan bli ett problem för just intensiv multitasking är att du som bara har 8 gigabyte ram-minne där många andra toppmobiler, inklusive Galaxy S22 Ultra, går att få med 12 gigabyte.

Vi är som alltid kritiska till Samsungs förkärlek för egna appar där det redan finns utmärkta inbyggda i Android, men Samsung får plus i kanten för att en stor mängd av det egna apputbudet går att välja bort vid första konfiguration av mobilen. Utöver det är det en bekant upplevelse för alla som använt en Samsung tidigare, trots att det här är baserat på Android 12.

One UI
Inga uppenbara visuella spår av Android 12, trots att telefonen givetvis är byggd på senaste generationen.

Det märks inte nämnvärt i gränssnittet, även om telefonen givetvis drar nytta av den nya Android-generationens förbättringar i bakgrunden. Med Samsungs på senare tid utmärkta policy för Android-uppdateringar får du också fördel av kommande nyheter i flera generationer framöver. Smarta bonusfunktioner som Dex-skrivbordet, extra säkerhetslager, utmärkt hälsoapp och Smartthings-koppling är som alltid på plussidan.

Snygg stark skärm, snyggt svagare ljud

Utöver storleken är det också ett par andra skillnader på Galaxy S22 Plus och minstingen Galaxy S22. Framför allt får du i Galaxy S22 Plus samma nya typ av amoled-skärm som i Ultra-modellen med en extra växel i ljusstyrka. Här är det dock en 1080p-panel istället för en 1440p i Ultra. Det tycker vi inte är någon förlust, det ger fortfarande en knivskarp bild.

Med utmärkta färgegenskaper, stöd för hdr10+, perfekta betraktningsvinklar vilket inte varit en självklarhet med alla typer av tåligt Gorilla Glass, och upp till 120 Hz adaptiv bildfrekvens håller Samsung sig i topp för skärmkvalitet. Det fattas bara annat när det är de som gör alla andras amoled-paneler.

Högtalarna i luren är ungefär i klass med de som sitter i Galaxy S21 Plus eller i Galaxy S22 Ultra. Det innebär ett bra ljudsystem bakom med flera lager av ljudförbättrande tekniker, och stereohögtalare med god balans och detaljrikedom. Kvaliteten är klanderfri, men kraften lämnar lite att önska. Det saknas fyllighet och stuns i bastoner som vi får från en del andra mobiler. Nu förväntar vi oss ingen riktig subwoofereffekt ur en mobiltelefon, men det finns utrymme för Samsung att leverera mer.

Med stöd för alla de rätta bluetooth-uppkopplingarna, inklusive ultra wideband, har du bra förutsättningar att få bästa möjliga trådlösa ljud. Även audio via usb-c-porten i botten håller hög kvalitet, men du får skaffa en adapter själv för det om du har ett par favorit-hörlurar med 3,5-millimetersplugg du vill använda.

Galaxy S22 Plus skärm
Skärmen, med rekordsättande ljusstyrka och intelligent dynamikhantering ute i solljus, kan vara den bästa skärmupplevelsen någonsin i en mobil. Full pott på den punkten.

Batteriet ligger steget efter

Varken handsfree-hörlurar eller mobilladdare ingår i den numera extra kompakta lådan mobiler kommer i. Batteriet är annars den andra som skiljer Galaxy S22 Plus från Galaxy S22. Du får här ett batteri på 4 500 milliamperetimmar där minstingen får nöja sig med 3 700. Det hade varit imponerande för ett par, tre år sedan, men många konkurrenter ligger numera på 5 000 milliamperetimmar utan att för den delen vara större och tyngre än S22 Plus.

Galaxy S21 Plus hade även den ett större batteri på 4 800 milliamperetimmar. Tanken är att den nya fyra nanometers Exynos-processorn ska vara strömsnål nog för att kompensera för det, men det kan vi inte se några tecken på i våra tester. Faktum är att den underpresterar något även om vi bara går efter vad det mindre batteriet förväntas leverera.

Det kan ha med den extra ljusstarka skärmen att göra. Vi testar sådant som videouppspelning med hög ljusstyrka, men inte i mobilernas boost-lägen för till exempel utomhusanvändning, så det borde inte vara en avgörande faktor. Det betyder inte att batteritiden är dålig; en dags intensivt användande är för det mesta inom räckhåll, och för den som nyttjar mobiler mer sporadiskt kan det räcka med en uppladdning varannan dag.

Med stöd för 45 watts laddning enligt USB Power Delivery 3.0-standard går det att fylla ett tomt batteri på cirka en timme, men det är fortfarande ett par steg efter de allra snabbaste laddade mobilerna just nu. Och du behöver som sagt köpa en matchande laddare själv för det. Annars går det givetvis att ladda trådlöst med upp till 15 watts effekt. Åter igen inte bäst i klassen, men Samsung lägger större värde vid att hålla sig till industristandarder som Qi och PMA än att optimera en proprietär lösning. På gott och ont.

Innehåll i låda
Laddsladd medföljer. Laddare får du fixa själv.

Många nyheter i kameran

Slutligen kollar vi in den nya kamerauppsättning som Galaxy S22 Plus har gemensam med Galaxy S22. Den består av en 50 megapixels huvudkamera, en 12 megapixel vidvinkel och en 10 megapixel tele med 3x zoom. Huvudkameran och zoomen har bägge optisk bildstabilisering, medan vidvinkeln kör elektroniskt. Det är flera förändringar mot förra årets modell, där huvudkameran var en 12-megapixlare och zoomkameran hade 48 megapixlar, men inte riktig optisk zoom.

Hur klarar sig de nya kamerorna? På vissa punkter riktigt bra. En del fotonördar kan glädja sig åt nya Expert RAW-läge som låter dig fota och spara 16 bitar raw-format. Och för oss andra som bara pekar och klickar med automatik har Samsung trimmat sin foto-ai för mer diskret hantering och bättre träffsäkerhet i motivigenkänning.

En farhåga med en högupplöst sensor är att fotning och filmning inte ska vara lika rapp och reaktionssnabb, men det har Samsung lyckats hantera bra i Galaxy S22 Plus. Men fokus, snabbtagning av bildserier, filmning i stökiga miljöer och andra utmanande situationer, klarar den tryggt.

Vi är dock inte helt övertygade av slutresultatet i alla situationer. Vi tar främst testfotat i vad som kan anses vara telefonens standardläge, med all AI och automatik på. Då får vi visserligen skarpa bilder, men med på tok för mycket artificiell skärpa pålagd, som gör att det blir osnygga skuggeffekter runt detaljer på bilder på nära håll. Det klarade förra årets mobiler av bättre, och även Galaxy S22 Ultra har en mer behaglig skärpehantering, även om den också dras med en del av detta.

Blandat resultat

Bilder är annars välbalanserade färgmässigt, lite mer mättande än en del konkurrenters kameror, men inget som vi kan säga är en för- eller nackdel. Dynamiken i bilder tagna i dagsljus är godkänd, möjligen något dunkel i mörka partier av bilder där en del nyanser kan tappas bort. Men en del andra mobilkameror överdriver åt andra hållet och plattar ut bilder kontrastmässigt. Vi föredrar nog faktiskt Samsungs metod, även om den inte tekniskt ger optimal dynamik.

Kameror
Tre kameror som bjuder på både positiva och mer tveksamma nyheter.

Uppgraderad neural-processor i systemkretsen gör också att ai förbättrat sådant som objektspårning och djupdetektering, både på kamerorna baktill där du dessutom får vanlig 3d-detektering med extra lins, och för selfie-kameran framtill. Kantdetekteringen för diverse objekt, yvigt hår och annat är förbättrad vilket gör porträttläget mer träffsäkert. Det lider dock precis som kameran i allmänhet av Samsungs hårda artificiella skärpafilter. Vi hoppas att Samsung kan trimma det mjukvarumässigt framöver.

Vi föredrar 3x optiska zoomen här framför föregångaren. Den ger snabbare resultat, och snyggare, skarpare och mer naturlig bild. Även när vi går från 3x ren optisk zoom upp till ungefär 10x hybrid. Därefter börjar kvaliteten dock bli tveksam. Det finns ingen chans till den typ av superzoom som teleskoplinsen i S22 Ultra har. Vidvinkelkameran finns det mindre att säga om. Den gör ett stabilt jobb och följer huvudkameran i färgnivåer och dynamik, viket gör den lätt att jobba med.

Plus och minus för nattfoto

Hela Galaxy S22-serien drar nytta av trimmade lägen för nattfoto som gör att färgåtergivningen är mindre spretig än i tidigare Samsung-mobiler. Men vi tycker att den samtidigt har tappat en del i brusfiltrering. Vi får neutrala färger, men inte lika rena detaljer som vi är vana vid. Då är vi dock väldigt petiga, men det tycker vi att man ska vara i en så här dyr mobil. Samsung får dock plus i kanten för sin följsamma och behagliga filmning, även nattetid.

Det är många små steg i olika riktningar för Galaxy S22 Plus. Å ena sidan är den nu format- och designmässigt mer tydlig än vad Galaxy S21 Plus var, och den bjuder på väntad prestandauppgradering och en skärm som kan vara den bästa i klassen just nu… om det inte vore för den aningen vassare skärmen i Galaxy S22 Ultra. Den har rätta anslutningarna, snabb uppkoppling, en snygg design och det breda funktionsutbud vi lärt oss att vänta från Samsung.

Utöver det är det dock tyvärr inget som direkt bländar. Nya Exynos-kretsen är ingen revolution och kraften i den förvaltas bättre i S22 Ultra, batteritiden lever inte upp till våra höga förhoppningar, nya kamerauppsättningen har lika många positiva som negativa nyheter, och det höga priset tar emot.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy S22 Plus SM-S906B
Testad: Februari 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 2200
Processor: Cortex-X2 2,8 GHz + 3st Cortex A710 2,52 GHz + 4st Cortex A510 1,82 GHz
Grafik: Samsung Xclipse 920
Minne: 8 GB
Lagring: 128 / 256 GB
Skärm: 6,6 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3x tele med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, uwb, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1, Samsung DeX
Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, vattentät (IP68),
Batteri: 4 500 mAh, 16 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 15,74 x 7,6 x 0,76 cm
Vikt: 195 gram
Rek. pris: 11 690 kr (128GB), 12 190 kr (256GB)
Pris: Från 9 910 kronor via Prisjakt (8/128GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 910 585 poäng
Geekbench 5: 3 412 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 166 poäng
3dmark Wild Life: 6 753 poäng
Lagring, läsning: 1623,4 MB/s
Lagring, skrivning: 1047,5 MB/s

Betyg 3,5 av 5