Testad produkt: Mi Smart Band 6
Pris: Ca 459 kronor hos Amazon Sverige

Mi Smart Band 6 NFC är ett smidigt, lätt band med en avlång och smal skärm. För att du ska kunna göra något med behöver du först ladda ned appen Mi Fit. Genom denna parkopplas aktivitetsarmbandet till din telefon. Det spelar ingen roll om du har Android eller IOS. Du kan också tillåta aktivitetsarmbandet att spegla telefonens notiser. Om du har telefonen i väskan kommer du att känna ett svagt surrande på vristen när du får ett sms eller när det ringer.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ett lagom smart och mycket smidigt aktivitetsarmband är vad du får om lägger dina pengar på Mi Smart Band 6 NFC. Stöd för 30 olika typer av fysisk aktivitet finns. Du får koll på sömn, hjärtslag och stressnivåer. Allt går sedan att följa i appen Mi Fit. Vad vi saknar är inbyggd gps och det hade varit roligt om det gick att överföra musikfiler till klockan.

Positivt

  • Många träningssorter
  • Skarp skärm
  • Grym batteritid
  • Vettigt pris

Negativt

  • Småkrångligt gränssnitt
  • Saknar gps
  • Kan inte spela upp musik
Gränssnittet i klockan styrs genom att du sveper i olika riktningar på skärmen. Det fungerar rätt bra, men det är lätt att hamna fel. En fysisk knapp eller liknande som tagit dig direkt till huvudmenyn hade varit bra. Det är inte svårt att navigera i systemet, men det är inte enkelt heller. Vill du ha svenska som språk måste du ställa in det i appen.
Mi Smart Band 6 NFC

Saknar gps

Som träningshjälpmedel finns det både för- och nackdelar. Den mest uppenbara är att bandet saknar gps. Vill du ha exakta data över hur långt du har sprungit eller promenerat behöver du ha med dig telefonen. Den har förvisso en inbyggd stegmätare, men resultatet är alldeles för skiftande.

När vi promenerade fyra kilometer visade Smart Band 6 en sträcka på 3,8 kilometer medan Smartband Pro, även det från Xiaomi, som satt på den andra handleden, hade loggat 4,1 kilometer. Rätt stor skillnad således. Som tur är går det att kalibrera sträckan, men som sagt, en gps hade varit att föredra.

Mi Smart Band 6 NFC
Om du inte kopplar bandet till en telefon får du inte detaljerad data.

När undertecknad springer finns det alltid musik i hörlurarna. Mi Smart Band 6 har ingen möjlighet att kunna spela upp musik på egen hand. Liksom gps krävs det att du har med dig din telefon om vill lyssna på musik. Det går visserligen att styra musiken med Mi Smart Band 6, men det känns som en halvdan lösning. Desto roligare är att den är utrustad med nfc, det går att ansluta bankkort och, om du bor i Stockholm, SL-kortet.

Spåra träning och sömn

Antalet sporter som armbandet kan hålla reda på är ändå imponerande. Gångband, löpning inom- och utomhus, cykling, simma, roddmaskin och mycket mer. Sammanlagt finns 30 sporter förprogrammerat i bandet. Ett gyroskop och en accelerometer håller koll på vad du gör. På bandets undersida sitter en sensor som mäter hjärtslag, sömn och stressnivå. All aktivitet som du utfört eller spårat, samt kalorier som förbränts, samlas sedan i appen och presenteras såväl överskådligt som detaljerat.

Att följa sömncykeln är fascinerande; den märker om du vaknar några minuter mitt i natten, och du kan även se rem-sömn och djupsömn. Om du har promenerat får du se resultatet på karta i appen. Men som tidigare påpekat, då måste du ha med dig telefonen.

Mi Smart Band 6 NFC
Mi Smart Band 6 NFC kan övervaka din stressnivå, hjärtfrekvens och, som i det här fallet, sömn.

Armbandet har en funktion som kallas pai, vilket står för ”personal activity intelligence”, vilken utgår från din personliga data, som ålder, längd, vikt, hjärtrytm med mera och ger dig sedan träningsrekommendationer utifrån detta. Skulle du även ha en smart våg från Xiaomi kan du få ännu mer detaljerad information, som exempelvis kroppsfett i relation till muskler och vikt.

Något som saknas är inbyggda utmaningar. Som att gå ett visst antal steg, påbörja ett visst antal träningar etcetera. Något som andra tillverkare av aktivitetsarmband har.

Sjukt bra batteritid

På det hela taget gillar vi Mi Smart Band 6 NFC. Den känns robust, har väldigt fin oled-skärm och är vattentät. Vad den, och flera andra av aktivitetsarmbanden, verkligen excellerar i är batteritid. Jämfört med exempelvis en Apple Watch, som visserligen är bättre, har större skärm och fler funktioner, är det som natt och dag. En Apple Watch behöver laddas i princip varje eller varannan dag. Mi Smart Band 6 NFC tuffar på bortåt en vecka utan att laddas.

Mi Smart Band 6 NFC
En sensor på bandets undersida mäter olika värden som puls, sömn etcetera.

Något som saknas och som smarta klockor brukar vara bättre på är uppmaningar och utmaningar. Som att du måste ställa dig upp ett par minuter varje timme eller ”nu är det dags att ta en promenad”. Trots detta är det här ändå ett bra aktivitetsband som hjälper dig komma igång och ge dig överblick av din träning.


Specifikationer

Produkttyp: Aktivitetsarmband
Anslutningar: Bluetooth, nfc (med Fitbit Pay)
Skärm: 152 x 486 pixels amoled-färgskärm
Batteritid: Upp till 10 dagar enligt tillverkaren. Varierar beroende på användning
Funktioner: Accelerometer, optisk pulsmätare, SpO2-sensor (vid sömnmätning)
Vattentät: Ja, ned till fem atmosfärer
Pris: Ca 459 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5