Nokia-prylar dyker upp i allt fler produktkategorier. Från mobiler till tv och personlig hälsa. Nu har vi också testat ett av deras senaste tillskott, en surfplatta med namnet T20. Nokia tillverkar inte sina konsumentprodukter själva, utan det är utvalda partner som får använda deras varumärke, på samma sätt som till exempel Philips gör. Surfplattan kommer från samma tillverkare som gör deras mobiler, finska HMD.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Du får givetvis acceptera vissa kompromisser, som billigare skärm och högtalare och lägre prestanda. Men då de fortfarande håller godkänd klass och allt annat, speciellt premiumkänslan i chassit och utmärkta batteritiden, är i topp, blir T20 ett riktigt lyckat budgetalternativ.

Positivt

  • Byggkvalitet i topp
  • Bäst batteritid i sin klass
  • God kvalitet på webbkamera
  • Smidigt och problemfritt gränssnitt

Negativt

  • Inget vidare färgomfång
  • Tunt ljud från högtalare
  • Måttliga prestanda
 
Precis som Nokias mobiler är T20 en Android-enhet i budgetklass. Priset ligger på 2 390 kronor, vilket hör till de billigare plattor vi testat, även om det sedan finns en hel prisklass under det, runt tusenlappen. Men för att få en inte alltför kompromissad upplevelse rekommenderar vi att du inte snålar så mycket om du inte absolut måste.
M3 rekommenderar

Den modell vi fått in för test är den allra billigaste, utan extra funktionalitet och med bara 32 gigabyte Flash-lagring. Det är inte direkt generöst, men ska du bara ha plattan för surf och filmströmning så räcker det. Vill du ha mer utrymme går det bra att stoppa in ett micro-sd-kort på upp till 512 gigabyte.

Sedan säljs även en modell till i Sverige med lite extra ram-minne, dubbla mängden lagring och inbyggt 4g-modem. Den är inte dyr den heller, utan blir din för 2 790 kronor. I bägge fallen är det en överraskande väldesignad och välbyggd platta vi får i handen. Den har solitt metallchassi med snygg mörkt blågrön yta baktill, heltäckande glas framtill, och känns mycket mer premium-aktig att greppa än vi hade förväntat oss. Plattan har till och med IP-certifierad stänktålighet, något vi inte vanligen ser i prisklassen.

Skarp skärm utan färglyster

Det är ingen bländande kvalitet på bildskärm och högtalare, men Nokia gör inte bort sig på de punkterna. Skärmen är godkänt punkttät med 2 000 x 1 200 pixlars upplösning, har hygglig ljusstyrka på strax under 400 cd/m2, och bra betraktningsvinklar. Det är i färghantering och kontrast som det märks att det är en billigare skärm. Vi är tveksamma om färgpaletten ens når upp till srgb-klass, med bleka röda och gröna toner. Kontrasten är dock bra, så länge vi inte maxar ljusstyrkan. Det gör den behaglig för att läsa text, surfa och jobba i kontorsappar med, men inte ideal för spel, foto och film.

Nokia T20 skärm
Skärmen har inga större problem med reflexer eller missfärgning i snäva betraktningsvinklar.

Spela spel lär du ändå inte göra på plattan, då den har måttligt med prestanda. Här sitter systemkretsen T610 från rätt så okända tillverkaren Unisoc, som verkar bli en ny utmanare till Mediatek i budgetsegmentet. Vi har sett både mobiler och plattor med deras kretsar i senaste månaderna. Här handlar det om en åttakärnig processor med beskedliga klockfrekvenser och en enklare grafikkrets.

Den låter Android flyta på utan större problem, och hanterar enklare multitasking bra, men då och då slår vi i prestandataket och får en halvhackig upplevelse på tunga webbsidor eller i enskilda appar. På det hela taget presterar den dock godkänt, speciellt med tanke på priset. Skulle HMD/Nokia lägga ner mer pengar på plattan hade vi föredragit en gigabyte extra ram-minne. Tre som snik-modellen har är ibland snålt. Android behöver egentligen lite mer för att kunna fungera friktionsfritt.

Bra kamera, sämre ljud

Plattan har en åtta-megapixelkamera på baksidan, och en fem megapixel selfie-kamera fram. Ingen av dem gör ett dåligt jobb, men inte heller något exceptionellt bra. Det är dock ett plus i kanten att vi får led-blixt på baksidan – det skippar även många dyrare surfplattor. För videosamtal får du en aning brus men annars en släpfri bild med bra hudtoner.

Vi blir däremot inte kloka på den inbyggda mikrofonen, som låter tunn och onaturligt dämpad. Ska du köra Zoom-möte på plattan rekommenderar vi handsfree-headset på antingen bluetooth eller via hörlursuttag. Först missar vi att Nokia T20 har ett sådant, men det sitter väl dolt i ett av hörnen.

Likaså imponerar inte ljudet. Det är rent och tydligt, och just stereospridningen imponerar för fin rymdkänsla i filmer, men fylligheten saknas och det är ingen tillstymmelse till kraft i varken mellanregister eller bas, vilken knappt hörs alls. Återigen rekommenderar vi här hörlurar.

Nokia T20 baksida
Mörk, matt metall kan vara snyggt, men har också en tendens att snabbt bli flammig i ytan.

Med måttliga prestanda och ett av de större batterier vi sett i en 10-tumsplatta, hela 8 200 milliamperetimmar, lyckas Nokia leverera riktigt mycket batteritid. I alla fall när vi dämpar ljusstyrkan från maxläge, vilket verkar kicka upp effektåtgången rejält. Behöver du inte det, och det lär du inte behöva för vardagsbruk i hemmet, så räcker den mycket längre än andra 10-tummare vi testat.

Nokia visar här att om du inte har höga ambitioner med din surfplatta så kan du klara dig långt på en snäv budget. Visst får du kompromissa med vissa saker, som prestanda, ljud och skärm, men den är inte underkänd på de punkterna heller, och överraskar positivt på andra.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia T20
Testad: Februari 2022
Tillverkare: HMD / Nokia
Systemkrets: Unisoc T610
Processor: 2 st Cortex-A75 1,8 GHz + 6 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G52 MP2
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro-sd
Bildskärm: 10,4 tum ips, 2000x1200 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: Wifi 5, bluetooth 5.0, fm-radio
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Stänktålig (IP52)
Batteri: 8 200 mAh, ca 8h strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 16h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka)
Storlek: 24,8 x 15,8 x 0,8 cm
Vikt: 456 gram
Pris: 2 188 kronor hos ComputerSalg

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 190 067 poäng
Geekbench 5: 1 227 poäng
Geekbench 5, en kärna: 347 poäng
3dmark Wild Life: 522 poäng
Lagring, läsning: 204,1 MB/s
Lagring, skrivning: 121,6 MB/s

Betyg: 4 av 5