Lenovos varumärke Yoga började med 360 graders flippbara laptops, men har sedan dess utökats till att innefatta flera konsumentdatorer med fokus på mobilitet och design. Nu också surfplattor. Vi testade i höstas bjässen Yoga Tab 13 som sticker ut med rund cylinder till fot på nedre långsidan och ett utfällbart stöd. Nu tittar vi på den billigare kusinen Yoga Tab 11, som har samma design men i mindre format.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Yoga Tab 11 går sin egna väg med annorlunda design som gör den utmärkt hemma men opraktisk på språng. Det samt bra ljud och batteritid kommer den långt på, men skärm och prestanda hade kunna vara snäppet bättre.

Positivt

  • Smart, praktisk utformning för hemmet
  • Kraftfullt ljud
  • God batteritid

Negativt

  • Något blek skärm
  • Opraktisk att ha med
  • Något tung

Här sitter istället som du kanske gissat en 11-tums skärm istället för en 13-tummare, vilket gör lilla modellen mer jämförbar med flertalet andra surfplattor. Men de två plattorna har fler skillnader. En enklare processor, mindre ram-minne, färre pixlar i skärmen och av naturliga skäl också ett mindre batteri. Och givetvis ett lägre pris. Medan 13-tummaren är en påkostad platta runt 8 000 kronor kostar 11-tummaren hälften av det.

Låt oss börja med det mest uppenbara, plattans unika design. Med en tjock rund klump i botten på den blir den inte lika smidig att ta med sig i en väska som andra surfplattor, men ska du bara ha den hemma så har formatet flera fördelar. Det får plats med ett stort batteri utan att resten av plattan blir onödigt tjock, vilket gör att den kan få en snyggt avsmalnande form på tre sidor istället. Du får ett bekvämt handtag att greppa den med i vertikalt läge. Och du får extra utrymme att placera till exempel högtalare och kontakter.

Baksidan är till häften täckt av behagligt greppvänlig textil som är ytterligare en bidragande faktor till dess unika stil. Om det är smart i längden, med risken att den drar till sig damm eller slits ut, låter vi vara osagt. Men den är sympatisk att titta på och sympatisk att hålla i. Slutligen har vi det infällda stödet som gör att du kan ställa upp den på valfri platt yta. Som fotoram, filmskärm för soffbordet, eller om du vill ha händerna fria under videosamtal.

Lenovo Yoga Tab 11
Det finns många sätt att vinkla en Yoga Tab 11.

Bra skärm men inte bäst

Bildskärmen har färre pixlar totalt än vad Yoga 13 har, men är på ett ungefär lika högupplöst. 2 000 x 1 200 bildpunkter på 11 tum räcker för att ge en nästan pixelfri upplevelse; du får djup svärta för en ips-panel, och därmed bra kontrast. Maximala ljusstyrkan är uppgiven till 400 cd/m2, men den verkar i själva verket leverera lite mindre, runt 350. Ska du bara ha den hemma är det ljust nog, men kan innebära att den inte blir lika användbar ute i solskenet.

Du får inte riktigt färgintensitet i skärmen som med en del av de bästa konkurrenterna, utan landar på några procent över srgb-standard. Specifikt hdr-stöd saknas också. Trots det skulle vi säga att den är väl godkänd för att avnjuta en strömmad långfilm eller serie på. Färg och bildbehandling för det är väl avvägd. Men när vi surfar och kör diverse andra appar märks det att färgkorrektheten inte är den bästa, det är svårt att neutralt vit ton.

Högtalarna är fyra till antalet, signerade JBL, och levererar kvalitetsljud med bra fyllighet. Vi blev bortskämda med extra tung bas och tryck i volymen i Yoga Tab 13, och saknar det här trots att det på pappret är samma högtalaruppsättning. Det blir inte heller samma fina surruondupplevelse, även om Dolby Atmos-stöd även i 11:an gör ett bra jobb med det. Vill du använda hörlurar är det bluetooth eller en usb-c-adapter som gäller, för precis som i 13-tummaren saknas hörlursuttag.

Lenovo Yoga Tab 11
Lenovos Android-gränssnitt gör inget radikalt, men fungerar bra.

Yoga Tab 11 är snabb nog för det mesta

Yoga Tab 11 drivs av Mediatek-kretsen Helio G90T, en halvsnabb åttakärnig processor som levererar prestanda som en bättre budgetmobil. Det är långt ifrån de snabbaste plattorna i prisklassen, men den är inte heller diskvalificerande långsam. Du får räkna med att en del Android-spel är för mycket för den att ta sig an, och att tunga appar för sådant som AR, videoredigering och en del kontorsjobb kan gå segt. Men ska du bara surfa, mejla, köra lite Facebook, videosamtal och strömma film från de större tjänsterna, räcker den alldeles utmärkt.

Den hushåller också relativt bra med batteriet. Med ett 7 500 milliamperetimmar batteri får vi ut mellan sju och åtta timmar aktiv användning på hög ljusstyrka, och runt tolv timmar om vi dämpar den och bara slösurfar. Det är lite bättre än flera konkurrenter som ofta till och med har snäppet större batteri. Batteriet stödjer 20 watts laddning, och en sådan plugg medföljer. Med den blir den fulladdad på drygt två timmar.

Android 11 och Lenovos egna gränssnitt ZUI är en upplevelse nära Androids original, bara med ett par extra funktioner som ett barnläge, en handfull extra möjligheter till egen anpassning, och en egen stil på ikoner.

Yoga Tab 13 gjorde många rätt, men föll på ett orimligt pris. Yoga Tab 11 klarar sig bättre på den punkten. Vi hade dock hoppats på lite mer av skärmen och ett steg bättre prestanda, vilket hade kunnat göra den mer mångsidig.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga Tab 11
Testad: Februari 2022
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: MediaTek Helio G90T
Processor: 2 st Cortex-A76 2,05 GHz + 6st Cortex-A55 2,0 GHz
Grafik: Mali-G76 MC4
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 11 tum ips, 2000x1200 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel bak, 8 megapixel + ToF fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Android 11 med ZUI 12.5
Övrigt: Utfällbart stöd, stöd för pekpenna
Batteri: 7 500 mAh, ca 7h strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 10h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka)
Storlek: 25,7 x 16,9 x 0,8-2,4 cm
Vikt: 650 gram
Pris: 3 988 kronor hos ComputerSalg

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 295 819 poäng
Geekbench 5: 1 628 poäng
Geekbench 5, en kärna: 450 poäng
3dmark Wild Life: 1315 poäng
Lagring, läsning: 685,4 MB/s
Lagring, skrivning: 212,8 MB/s

Betyg 3,5 av 5