Testad produkt: Bresser mobil powerbank
Pris: Kostar 1 701 kronor hos Amazon Sverige

Få saker stör vardagen så mycket som att gå tom på ström till telefonen eller datorn. Ännu värre om du sitter i tältet och knåpar på nästa bestseller. Så vad göra? Du ser till att alltid ha ett vägguttag med dig. Ja, det går faktiskt!

Betyg 3 av 5

Omdöme

Bresser är en imponerande produkt i ett format som gör den enkelt att ta med. Tillsammans med ett par mobila solceller kan du få till ett riktigt fint basläger ute i vildmarken. Men faktumet att enheten använder modifierad sinusvåg gör att anslutningsmöjligheterna till 230V-uttaget begränsat. Många klarar sig säkert lika bra med en kraftfull fickvänlig powerbank med usb-c-uttag som orkar ladda den bärbara datorn också.

Positivt

  • Lätt
  • Många anslutningsmöjligheter
  • Stabil spänning och frekvens på 230V

Negativt

  • Lågt effektuttag
  • Ganska dyr
  • Använder ej ren sinus utan modifierad
Bressers mobila powerstation har, förutom stöd för snabbladdning via usb och flera 12V-anslutningar, även en inbyggd växelriktare. Växelriktaren gör att du kan plocka ut 230V via det vägguttag som sitter på själva enheten. Vi slås direkt av hur lätt och kompakt enheten känns. Den är givetvis större än till exempel de powerbanks vi testat här, men de kan å andra sidan inte leverera 230V. Att vi får hela tre stycken usb-utgångar (varav en QC3.0 och en usb-c QC3.0) gör inte första intrycket sämre.
Test Bresser powerbank
Det medföljer ett antal adaptrar till enheten.

230V-uttaget klockar ut vid 100 watt vilket inte är speciellt mycket, men det räcker för att ladda datorn eller för att till exempel driva några mindre fotolampor. Batteriet ska leverera 14 Ah men förlusterna vid omvandling till 230 volt brukar vara påtagliga så vi ser med spänning (pun intended) fram mot att se om specifikationen stämmer.

Vi testar att ladda upp Bresser på två olika sätt, med ett 120 watt solcellspaket och med den medföljande laddaren. Båda tillvägagångssätten ger likvärdig laddtid men solcellerna är givetvis beroende av att solen är framme. Det tar cirka åtta timmar att ladda från noll till hundra så det är ingen snabbladdning vi pratar om här.

Test Bresser powerbank

När vi använder usb- och 12V-utgångarna så får vi bra drifttid, vår 12V-kylväska snurrar på i nästan fyra timmar. När vi testar att ladda upp vår Macbook Pro lyckades vi klämma ut hela fyra laddningar utan att batteriet går tomt.

Tyvärr går det inte ladda datorn direkt via usb-c-utgången, denna är till för mindre enheter så som telefonen.

Vi stöter även på lite patrull på grund av att Bresser använder en så kallad modifierad sinusvåg och inte en ren sinusvåg. Detta gör att förlusterna blir större, det vill säga batteriet tar slut snabbare. Och att vissa laster inte går att driva/mår speciellt bra av att försörjas via enheten. Det handlar då främst om produkter så som AC-motorer och finelektronik. Så, nej du kan inte använda Bresser för att strömförsörja din nya platt-tv. Produkter som däremot omvandlar växelström till likström, till exempel en datorladdare fungerar fint. Vi mäter upp en mycket stabil spänning under belastning och det gör att produkter som klarar av modifierad sinus verkar trivas väldigt bra!

Test Bresser powerbank

Sammanfattningsvis är vi ändå ganska nöjda med vår lilla egenbyggda kraftstation när vi tar med oss den här enheten ut i skogen tillsammans med ett solcellskit. Utrustning som inte kan laddas via usb eller 12V laddas med egen strömadapter i 230V-uttaget. Har du planer på att driva en minikyl eller en stavmixer ute i skogen bör du hitta en motsvarande produkt med så kallad ren sinusvåg, och kanske en modell med lite högre effekt.

Specifikationer

Tillverkare: Bresser
Pris: Kostar 1 701 kronor hos Amazon Sverige
Effekt: 100W (230V) 2A (USB) 10A (12V)
Anslutningar: 2 st usb-a, 1 st usb-a (QC3.0), 3st 12V (5.5 / 2.1), 1st schuko 230V uttag
Vikt: 1,6 kg
Mått: 200 x 90 x 170


Mätvärden

Uppmätt spänning 230V uttag = 228V (stabil)
Uppmätt frekvens 230V uttag = 48hz (stabil)
Max mottagen laddeffekt till batteri 25W (samma med adapter och solceller)

Betyg: 3 av 5