Testad produkt: JBL Tune 230NC
Pris: 790 kronor hos Kjell & Company

JBL Tune 230NC är ett par nätta (de väger bara fem fram styck) och smidiga true wireless-hörlurar av typen med en utskjutande ”pinne”. Utseendemässigt påminner de en hel del om nyligen testade JBL Live Pro Plus.

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Tune 230NC låter efter lite finjusterande i appen riktigt bra med tanke på prislappen. De är små, lätta och bekväma och har en riktigt bra batteritid. Lite begränsade funktioner och inställningsmöjligheter i appen drar dock ned betyget.

Positivt

  • Bra ljud
  • Bra brusreducering
  • Lätta och bekväma
  • Lång batteritid

Negativt

  • Måste finjusteras för bra ljud
  • Ingen röststyrning via Siri
  • Begränsade funktioner i appen

De sitter lätt och skönt i örat utan att för den skull kännas som de ska ramla ur. Synd bara att det inte medföljer fler än tre par proppar.

M3 rekommenderarTrots det lilla och lätta formatet har JBL Tune 230NC en riktigt bra batteritid. Hela 10 timmar utan brusreducering (8 timmar med) och totalt 40 timmar med laddning i dosan (32 timmar med brusreducering).

Touchkontrollerna är bra och tydliga, inte minst tack vare de bekräftande pip som tydligt visar om du tryckt en, två eller tre gånger på dem. Vad touchkontrollerna ska göra går att ändra i den tillhörande appen. Det går dock inte att ändra inställningarna helt fritt, utan bara välja bland ett antal förinställda lägen.

Bra ljud efter finjustering

Precis som för storasyskonet JBL Live Pro Plus är ljudkvaliteten direkt ur förpackningen lite tveksam för JBL Tune 230NC. Det är lite för platt, murrigt och otydligt i mellanregistret. Men med equalizern i den utmärkta appen går det snabbt och enkelt att justera detta och förbättra ljudkvaliteten åtskilligt. Visserligen är de förinställda lägena (Jazz, Vocal och Bass) inte mycket att ha, men du kan lätt ställa in och skapa dina egna lägen för snabbåtkomst.

Efter denna finjustering låter JBL Tune 230NC mycket bättre, även om de inte riktigt nåt upp i sammal klass som JBL Live Pro+. Men med tanke på prislappen är ljudet ändå så bra som man kan önska, med en (relativt) tung bas, rent mellanregister och klar diskant.

Även brusreduceringen är bra. Inte den bästa bland de true wireless-hörlurar vi har testat, men den får klart godkänt. Tyvärr går det inte att göra några justeringar av denna i appen, bara välja ”på” eller ”av”.

Samma sak gäller för samtalskvaliteten. Bra och helt klart godkänd, utan några större störningar eller missljud.

I appen kan du också välja röstassistent, Google Assistent eller Amazon Alexa. Tyvärr finns inget stöd för Siri. Ytterligare en smart funktion är ”Find my Buds”, som låter dig spela upp ett högt ljud i hörlurarna för att lättare kunna hitta dem.

Tune 130NC 230NC
JBL Tune 130NC till vänster, JBL Tune 230NC till höger.

Syskonet JBL Tune 130NC

Samtidigt som man lanserar Tune 230NC, lanserar man även syskonet JBL Tune 130NC. Den enda egentliga skillnaden mellan dessa två par hörlurar är utformningen. Där Tune 230NC är ett par hörlurar med utstickande ”pinnar” är Tune 130 NC ett par mer kompakta och ”knubbiga” hörlurar.

Tune 130NC väger en aning mer (5,5 gram per hörlur mot 5,0 gram för Tune 230NC). Å andra sidan är laddosan för Tune 130NC lättare (40 gram mot 48 gram för Tune 230NC).

I övrigt är specifikationerna, funktionerna och ljudkvaliteten samma. Vilka man väljer handlar med andra ord mest om tycke och smak när det gäller utformningen. Personligen tyckte jag att Tune 230NC med sina ”pinnar” satt aningen bättre och bekvämare i öronen än Tune 130NC:s ”klumpar”.

Specifikationer

Produkt: JBL Tune 230NC
Testad: Mars 2022
Tillverkare/kontakt: JBL, jbl.se
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja (Amazon Alexa och Google assistant)
Färger: Svart, vit, blå och beige
Vikt (två hörlurar): 10 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 48 gram
Storlek laddosa: 6,0 x 4,5 x 2,6 centimeter
Batteritid bara musik totalt: 40 timmar
Batteritid med brusreducering totalt: 32 timmar
Batteritid bara musik per laddning: 10 timmar
Batteritid med brusreducering per laddning: 8 timmar
Trådlös laddning av dosan: Nej
Cirkapris: 1 000 kronor
Pris: 790 kronor hos Kjell & Company

Betyg: 4 av 5