Flitiga Xiaomi har släppt ytterligare två mobiler, denna gång under Redmi-varumärket, som ska vara deras mest prisvärda. Men även här finns det två produktserier att hålla isär, billigare Redmi och dyrare Redmi Note, som prismässigt också överlappar flera av tillverkarens olika mobiler. Den vi testat här, Redmi Note 11 Pro, är den mest påkostade modellen med ett pris på 3 990 kronor.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Xiaomi gör en del saker riktigt bra. Skärm, ljud och batteri är i toppklass, prestandan räcker långt och byggkvaliteten håller klass. En yxig design, en kamera som ger sämre bilder än föregångaren och avsaknad av Android 12, kombinerat med snål uppdateringspolicy, gör oss mer tveksamma.

Positivt

  • Godkända prestanda
  • Hög klass på skärm och högtalare
  • Stort, snabbladdat batteri

Negativt

  • Tveksam komfort
  • Mycket ojämn kamera
  • Android 11 och få uppdateringar

Telefonen ger oss precis den stabila mellanklassprestanda som prislappen indikerar, byggd på åttakärniga Snapdragon 695, som kom hösten 2021. Den presterar ungefär hälften så bra som de bästa kretsarna just nu, fast ligger längre efter på grafikprestanda. Ska du inte spela på telefonen är den ett bra val, men den klarar också en del av den varan om du inte har höga krav.

Med gott om minne och lagring, sex gigabyte ram och 128 gigabyte lagring med möjlighet att bygga ut mer via mikro sd, går det mesta vi gör med Redmi Note 11 Pro stabilt och problemfritt. Det enda vi saknar för en snabb upplevelse är wifi 6. Här får vi nöja oss med wifi 5-uppkoppling, vilket i och för sig räcker långt så länge signalen är godkänt stark. Och vi har inga problem med mottagningen under vårt test, varken över wifi eller 4g och 5g-uppkoppling.

Resten av telefonens specifikationer går inte heller av för hackor. Du får ett 5 000 milliamperetimmar batteri som levererar runt 20 timmar av aktiv blandad användning, i alla fall så länge vi håller oss undan från mer energikrävande appar, kameran samt spel. Då tappar den några timmar driftstid. Det är dock inget problem så länge du har laddaren tillhands, för med den medföljande 67 watts laddare går det snabbt att fylla på med energi. 

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G skärm
En färgstark amoled-skärm hör till höjdpunkterna.

Ljud och bild övertygar

Telefonen har en snygg och godkänt ljusstark amoled-skärm på 6,67 tum med 1080p-upplösning och upp till 120 Hz adaptiv bildfrekvens. Skärmen har fullt färgomfång enligt dci-p3-standard, hög färgkorrekthet i dess tre förinställda standardlägen för färg, och bra möjlighet att justera färgtemperatur efter eget tycke och smak. Xiaomi uppger inget specifikt hdr-stöd, så förvänta dig inte det i film-appar, men med en ljusstark oled får du ändå den rätta ljusintensiteten, om än inte perfekt nyansering i mörka ytor.


Du får också välljudande stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd som har fin detaljåtergivning. Det kunde ha varit mer fyllighet i basen och balansen mellan höger och vänster är inte perfekt, då ena sidan är den framåtriktade högtalaren för telefonsamtal, medan den andra är nedåtriktad. Men att vi får stereo i den här prisklassen är allt annat än garanterat. Och det i allmänhet bra, det är således svårt att klaga. Traditionellt analogt hörlursuttag har telefonen också.

Slutligen får du en rejäl kamera på baksidan. I alla fall på pappret, men här är vi inte lika övertygade som av resten av mobilen. Huvudsensorn, Samsungs Isocell HM2-sensor som sitter i många mer påkostade mellanklassmobiler, är på 108 megapixel och kompletteras med en åtta megapixels vidvinkel och en två megapixels makro. Huvudkameran tar detaljerade bilder i dagsljus, med jämna färger, korrekt vitbalans och väl avvägd dynamik.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G kamera
Kamerorna sticker ut i i två steg i ett kamerahus med kantig design. 

Många megapixlar till lite nytta

Kameran är inte bäst i klassen för att hänga med för att plåta rörliga motiv. Det finns ett ai-läge för detta som går att slå på som dock hjälper till viss del. Håll dig också borta från all typ av inzoomning. Utan optisk zoom försöker den göra digital avmaskning och förstoring. Det borde i teorin gå bra med tanke på den höga sensorupplösningen, men slutresultatet imponerar inte. Redan vid 2x ser vi artefakter samt början till brus i bilden.

I mörker blir huvudkameran svår att kontrollera. Autofokus, som inte ens var snabb på dagen, blir ännu segare och har en tendens att hoppa runt. Ned till en viss ljusnivå går det bra, typ dämpade lampor inomhus, då lyfter den upp ljuset kraftfullt och levererar rätt skärpan. Är det mörkare tappar den helt och bilden blir omedelbart oskarp brusig och flammig.

Framförallt är vi besvikna på kvaliteten vid kvällsfotografering utomhus, där mörka partier i bilder får flammiga ytor och färgtemperaturen på gatljus hamnar fel. Vidvinkelkameran lider av samma sak vid kvällsfoto, och är inte heller särskilt imponerande på dagen, med färgbalans som inte matchar huvudkameran och levererar uträtta ljusa ytor. Makrokameran är just en makro av enklast möjliga slag, med fast fokus och duglig kvalitet, men begränsat användningsområde.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G design
Två av färgvalen för Redmi Note 11 Pro. Den går också att få i vitt. 

Nedgraderad bildhantering

Med samma kamerahårdvara som i föregångaren Redmi Note 10 Pro, eller i alla fall mycket snarlik, är vi förvånande över den ojämna kvaliteten. Den var visserligen inte heller något för proffsfotografer, men mycket mer pålitlig i olika ljusförhållanden. Så det är antingen bildprocessorn eller mjukvaran som behöver ses över. 
Det andra som vi vill klaga på är telefonens kantiga design. Det är en stor mobil, och med vassa, rätvinkliga kanter kombinerat med en hög vikt gör den inte direkt komfortabel att hålla under längre perioder. Det är å andra sidan inte en Iphone 13 Pro Max heller och går ju alltid att åtgärda med ett bra skal. Något som kan vara bra att ha, då det är matt glas på den plana baksidan, vilket gör den enklare att ha sönder än en med plastbaksida.

Kamerorna sitter i ett stort, fyrkantigt kamerahus tillsammans med led-blixt. Huvudkameran sticker ut rejält, vilket ibland irriterar, därför känner vi oss manade att stoppa in den redan stora mobilen i ett medföljande transparent skal.

MIUI 13
MIUI 13 har inga enorma skillnader i stil och design jämfört med MIUI 12.5. Det är fortfarande snygga och tydliga menyer, och en förkärlek för onödigt mycket tredjepartsappar.

Nytt gränssnitt, gammalt system

Tyvärr levereras Redmi Note 11 Pro inte med Android 12 från början utan med Android 11. Fast med XIaomis senaste version av sitt eget gränssnitt, MIUI 13. MIUI har redan sedan tidigare en del designelement som Android 12 har, när telefonen väl får en uppdatering till 12:an lär det inte märkas mer än i bakgrunden.

Utrullning av Android 12 pågår, men hur snabbt den når svenska användare vet vi inte i dagsläget. Men att den inte levereras med det från början innebär att den bara får just uppdatering till Android 12. Xiaomi utlovar inte mer än en generation nytt Android till Redmi Note-serien. Därför känns det tveksamt.

Det kan vara en avgörande faktor när du väljer mobil i den här prisklassen, där konkurrensen är stenhård och alla mervärden är viktiga. Därför blir Redmi Note 11 Pro en besvikelse trots flera trevliga egenskaper, särskilt skärmen, ljudet och batteriet.

Prestanda är bara plikttroget förbättrad, kameran schabblas bort och att släppa den med gammalt Android så här långt in på 2022 är inte okej. Vi klagade till exempel på samma sak i vårt test av Moto G71. Men det är en mobil som kostar tusen kronor mindre, trots jämförbar nivå på det mesta (förutom ljudet), därför var vi mer förlåtande. Redmi Note 11 Pro känns inte som en fullvärdig uppföljare till sin föregångare. Inte när det finns flera riktigt bra konkurrenter att välja mellan.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
Testad: Mars 2022
Kontakt: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Processor: 2 st Kryo 660 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 660 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,67 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med MIUI 13
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP53)
Batteri: 5 000 mAh, 21 tim 50 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 67 W usb (PD 3.0 / Quick Charge 3+)
Storlek: 16,2 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 202 gram
Rek. pris: 3 990 kr
Aktuellt pris: Från 3 990 kr hos Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 402 299 poäng
Geekbench 5: 2 083 poäng
Geekbench 5 en kärna: 694 poäng
3dmark Wild Life: 1 214 poäng
Lagring, läsning: 526,1 MB/s
Lagring, skrivning: 491,4 MB/s

Betyg: 3 av 5