Testad produkt: Viomi Smart Air Purifier Pro
Pris: 1 446 kronor hos Robotexperten

Nu är det förvisso alltid säsong för luftrenare, men behovet är kanske mer påtagligt under vår- och sommarmånaderna när pollensäsongen är som mest intensiv. En bra luftrenare är som bekant inte bara effektivt mot pollen, den filtrerar även bort andra partiklar, virus och bakterier som kan vara hälsovådliga. Har den dessutom ett inbyggt kolfilter hjälper den även till med att eliminera lukter och gasformiga föroreningar.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Viomi Smart Air Purifier Pro är en smart och effektiv luftrenare, som med tanke på att den både är uppkopplad och fullsmetad med funktioner dessutom känns riktigt prisvärd. Förvisso platskrävande men har å andra sidan kapacitet för att rena riktigt stora rum. Myggfångaren är en udda funktion som förhoppningsvis kan underlätta för många användare i utsatta områden under sommarhalvåret.

Positivt

  • Effektiv rening
  • Smidig styrning via appen
  • UV-ljus samt myggfälla
  • Pris

Negativt

  • Tung och skrymmande

Platskrävande pjäs

Det är en rejäl pjäs, Viomi Smart Air Pro mäter drygt 65 centimeter i strumplästen, men så är den å andra sidan anpassad för rum upp till 60 kvadratmeter. Kvalitetskänslan är genomgående hög och frontpanelens stora led-skärm ger enheten ett professionellt intryck.

Installationen är snabbt avklarad, Viomi använder sig av samma app som flertalet andra tillverkare med anknytning till Xiaomi. Men för att förtydliga – Viomi är inte detsamma som Xiaomi. Även om företaget producerar produkter åt teknikjätten står Viomi på egna ben och lanserar även egna produkter.

Viomi Smart Air Purifier Pro

På vardera sidan om displayen finns fyra funktionsknappar; en för att nollställa wifi-anslutningen, en för att välja effektläge, en för att aktivera uv-ljus samt strömbrytaren. Displayen visar aktuell luftkvalitet (PM2.5) samt inställt effektläge – som är tre till antalet; ”Strong”, ”AI” samt ”Sleep”. Det går givetvis även att välja effektläge i appen, som dessutom bjuder på en hel del annat. Här kan du namnge luftrenaren, ställa in olika scenarier (ITFFF) samt serveras aktuell status över Hepa-filtret.

Viomi Smart Air Pro gör mer än att bara rena luften

En udda funktion är den på baksidan inbyggda myggfångaren. Genom ett skjutreglage aktiveras ett uv-ljus som lockar myggor och insekter lockas mot en öppning, där de sedan sugs in och ned i en behållare som sedan går att tömma. Hur effektiv just den funktionen är får vi återkomma till längre fram när myggorna vaknat till liv.

Viomi Smart Air Purifier Pro
Uv-ljus lockar till sig insekterna…
Viomi Smart Air Purifier Pro
…och samlas upp i en behållare.

Något vi däremot kan konstatera redan nu är att Viomi Smart Air Purifier Pro är en ruskigt effektiv renare av luft och våra mätningar resulterar i idel glada miner. Efter en halvtimmes drift i ett sedan tidigare ”förorenat” rum redovisar vår partikelräknare på en drastisk minskning av föroreningar i luften. PM2,5 reducerades från 328 till under 43, PM5 från 90 till 3 samt PM10 från 59 till 0 (!). Bra!

Viomi Smart Air Purifier Pro

Testmetodik

För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Smart Air Purifier Pro
Testad: mars 2022
Tillverkare: Viomi
Funktioner: Tre effektlägen, UV-lampa, Myggfälla
Area: Upp till 60 kvadratmeter.
Filter: förfilter, Hepa, kolfilter (samt UV-lampa).
Maximalt luftflöde: 500 m³/h
Mått: 32 x 32 x 65 cm.
Vikt: 9,5 kilo
Ljudnivå: från 39 - 65 dB (enl. tillverkare).
Pris: 1 446 kronor hos Robotexperten

Betyg 4,5 av 5