Nya flaggskeppet Xiaomi 12 Pro slog både rekord i Android-prestanda och batteriladdning när vi testade den, men är precis som de flesta mobiler i absoluta toppskiktet både irriterande stor och orimligt dyr för många som letar efter en ny mobil. Det gör Xiaomi 12 till ett intressant alternativ. Det är en betydligt nättare och kompaktare mobil till ett klart mer överkomligt pris, som inte heller kompromissar med prestandan. 

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Xiaomi 12 har ett par frågetecken, som batteritid som varierar stort beroende på användning, avsaknad av ip-klassning och udda val av kameror. Men dess goda egenskaper är fler och mer avgörande. Letar du extra snabb premium-mobil som är bra på det mesta och varken är för stor eller för dyr, har du det här.

Positivt

  • Kompakt men fortfarande snabb
  • Snygg skärm och bra ljud
  • Kompetent både för foto och video
  • Rätt pris

Negativt

  • Ingen zoomkamera
  • Ojämn batteritid
  • Kan bli varm
M3 rekommenderar

Med samma Snapdragon 8 gen 1-systemkrets som finns i Xiaomi 12 Pro levererar Xiaomi 12 riktigt höga prestanda, och lyckas precis som Pro-modellen förvalta processorn och grafikkretsens kraft väl. Vi får inte riktigt samma toppnoteringar i mätningar som i 12 Pro, men inte långt ifrån. Du har samma Balanserad- och Prestanda-läge som du kan välja mellan, men skillnaden är inte så stor att det märks vid vanlig användning.

Det är knappast värt att gå upp ett steg och riskera högre batteriförbrukning. Den mest uppenbara skillnaden är att spelprestanda sjunker snabbare när maximal belastning av grafikkretsen höjer temperaturen. Då kan telefonen också bli obekvämt varm att greppa. Om du kommer att spela mycket spel kan det medföljande transparenta skalet vara värt att använda.

Smal men inte minst

Det är en ovanligt kompakt mobil, i alla fall på bredden, och även med skal på är den smalare än många konkurrenter. Med tunna skärmkanter på sidorna är den precis under sju centimeter bred. Detta trots att dess bildskärm inte är ovanligt avlång, som Sony Xperia 5 III. 

Xiaomi 12, Galaxy S22 och Zenfone 8
Tre kompakta android-mobiler. Xiaomi 12, smal och lång. Samsung Galaxy S22, kort med bredare. Och fjolårets Asus Zenfone 8, smal på bredden och kort, men tjock.

Det är mindre än Iphone 13 som är 7,15 centimeter och Samsung Galaxy S22 bredd på 7,06 centimeter. Bara förra årets Asus Zenfone 8 och just Sonys mobil är smalare. Samt givetvis Iphone 13 Mini, men den spelar i en egen division och har sina egna problem, som alltför kort batteritid.


Det är givetvis inte det enda mått som spelar roll, men det viktigaste för att greppa och använda mobilen i en hand. Xiaomi 12 har också avrundad baksida med matt Gorilla Glass 5, omgiven av matt aluminium, som ger en behaglig känsla att greppa. Baksidans glasyta är ovanligt hal, greppar du telefonen fel kan den glida i handen. Ytan på den grå Xiaomi 12 Pro vi testade var faktiskt mer greppvänlig. 

Enklare skärm, fortfarande bra

Glaset på framsidan är Gorilla Glass Victus, även det med en aning böj i kanten, men så pass lite att vi inte upplever att det påverkar användbarheten. Under glaset sitter en skärm av toppkvalitet, en amoled med 1080p-upplösning, 120 Hz bildfrekvens och samma höga skärmavläsning som Xiaomi 12 Pro för snabb pekrespons.

Tre färgval.
Tre färgval.

Det är en nedgradering på två punkter. Maximala ljusstyrkan är för det första inte lika hög utan landar på cirka 1 100 cd/m2 mot hela 1 500 cd/m2 i 12 Pro. Men det räcker långt, och vi lyckas inte hitta några scenarion när det känns för lite. Vi spelar upp hdr-film med fantastisk stuns i bilderna och fin dynamik, och vi använder mobilen problemfritt i fullt solljus, vilket vi trots aprilvädret lyckas med.

För det andra har den inte samma avancerade ltpo2-teknik för bildfrekvenskontroll, så det dynamiska läget för bildfrekvens, som gör att du kan få upp till 120 Hz vid behov och ändå spara batteri, är inte lika effektivt. Den växlar automatiskt mellan 60 och 120 Hz, men går såvitt vi kan se inte lägre.

Ibland utmärkt, ibland precis godkänt

Inte för att vi märker av det vid dagligt bruk. Mindre skärm, lägre upplösning på 1080p istället för 1440p och en mindre bildyta att lysa upp är ett lyft för batteritiden. Batteriet är mindre här än i Xiaomi 12 Pro, men bara marginellt, 4 500 mAh mot 4 600 mAh. I vissa moment som videouppspelning och strömning räcker den lika länge som just nu ledande Oneplus 10 Pro, som har klart större batteri.

I andra situationer dras Xiaomi 12 med oförklarlig energiförbrukning, till exempel vid vanlig webbsurf. Det är dock fortfarande en besvikelse att behöva leta vägguttag framåt sen kväll efter en heldag av aktivt användande. Sitter problemet i optimering av MIUI-mjukvaran så är det något som kanske kan trimmas i framtiden.

Får du slut på batteri är Xiaomi 12 snabb att ladda med medföljande Hypercharge-laddaren på 67 watt. Inte lika extremt snabb som Oneplus 10 Pro eller Xiaomi 12 Pro, men en full laddning under 40 minuter är inte fy skam. Framförallt om vi jämför med den halvdana laddningen hos kompakta konkurrenter som Galaxy S22 och Iphone 13. Xiaomi 12 stödjer också 50 watts trådlös laddning.

Xiaomi 12 högtalare
Harman Kardon-högtalarna gör ett bra jobb.

En sak som gjorde oss besvikna med Xiaomi 12 Pro var dess högtalare som slarvar bort detaljer i ljudbilden. Här klarar sig Xiaomi 12 klart bättre, och det Harman Kardon-brandade ljudsystemet levererar kraftfullt och rent stereoljud med krispig diskant och fyllig bas. Tydligen har ljudoptimeringsmjukvaran lättare att hantera den enklare högtalaruppsättningen med bara två element istället för Pro-modellens fyra.

Fotar bra trots enklare sensor

Kameran är den största nyheten i bägge de två nya Xiaomi-mobilerna, men här är det bara huvudkameran som är ny och intressant. Läser du mindre noggrant är det lätt att tro att kameran här är samma som i 12 Pro, bägge har 50 megapixels upplösning och liknande optik och bländare. Men här sitter en enklare sensor med mindre yta, Sonys IMX766. Den är absolut inte dålig, men vi får inte samma utmärkta egenskaper vid mörkerfoto som Xiaomi 12 Pro har. Framförallt tar det längre tid att få bra foton i nattläget.

På alla andra punkter övertygar den dock stort. Vi får samma snabba och smarta fokushantering som i 12 Pro, både för foto och video, samt mer livfulla färger än tidigare Xiaomi-mobiler. Likaså är skärpan i detaljer övertygande utan för mycket artefakter eller brus. Dessa saker är tydligen inte knutna till just sensorn utan till smart mjukvara och kraften i cpu och signalprocessor. Utmärkt bildstabilisering, både optisk och digital, gör både foto och video stadig.

Sedan har den två kameror till på baksidan. För det första en vidvinkel på 13 megapixel, med relativt brett synfält på 123 grader. Den får kämpa med linskorrigeringen i kanterna, men gör annars ett bra jobb med bättre detaljåtergivning och nyansering än tidigare modeller. Den gör även ett godkänt jobb i mörka miljöer, men då kan det automatiska nattläget ta tid på sig – och kräva en stadig hand.

Xiaomi 12 kameror
Designen på kamerahuset är samma som för Xiaomi 12 Pro, men den är mindre i måtten.

Slutligen har telefotokameran i 12 Pro bantats bort och ersatts av en annan tele, samma telemakro som Xiaomi 11 har. Den är bra för närbilder, och du får fina detaljer utan att behöva krypa extremt nära ditt motiv, men vi hade hellre sett en enkel vanlig zoom här.

Plus och minus i gränssnittet

Xiaomis egna gränssnitt MIUI 13 hör på gott och ont till de mer funktionsfyllda. Många funktioner och anpassningsmöjligheter är aldrig fel, men det gör också gränssnittet mindre rent. MIUI fortsätter att ha en handfull små irritationsmoment som vi önskar kunde rensas ut. Men det finns också positiva sidor, som överskådligheten i den nedsvepbara snabbmenyn, och extra säkerhetsfunktioner. Tre år uppdateringar av nya Android-generationer och fyra års säkerhetsuppdateringar är också godkänt, även om det finns konkurrenter som lovar mer.

Xiaomi 12 är inte helt utan frågetecken. MIUI är ett gränssnitt som fortfarande behöver bantas ned, batteritiden är bara lång för vissa typer av användning, och en kamera i premiumklass utan optisk zoom känns udda. Xiaomis val att skippa ip-klassning i både denna och 12 Pro är också svårförklarligt, särskilt när ingenting sägs om telefonernas tålighet för övrigt.

Men med rätt pris kan vi ha överssende med dess nackdelar. När allt annat, som skärm, ljud, känsla, design, prestanda, snabbladdning, uppkoppling och resten av kameran, är så pass bra som de är, blir det en solklar rekommendation.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi 12
Testad: April 2022
Kontakt: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,28 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med MIUI 13
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 22 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 27 tim samtal
Batteriladdning: 64 W usb (Xiaomi HyperCharge), 50 W trådlös
Storlek: 15,3 x 7 x 0,82 cm
Vikt: 179 gram
Rek. pris: 8 690 kr
Aktuellt pris: 8 690 kr hos Webhallen (+Xiaomi Watch S1 GL på köpet)

Prestanda

Antutu Benchmark: 981 885 poäng
Geekbench 5: 3 716 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 237 poäng
3dmark Wild Life: 10 053 poäng
Lagring, läsning: 1 852,5 MB/s
Lagring, skrivning: 1 364,5 MB/s

Betyg 4,5 av 5