Renault Captur E-tech 160 är namnet på den här lilla smidiga suv:en som har både bensinmotor och ett laddbart batteripaket på nästan 10 kWh. Det går inte att ta miste på att det är en Renault när vi synar bilen framifrån, även om bilar överlag i det här segmentet blir alltmer lika utseendemässigt.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En trevlig och lättkörd liten framhjulsdriven suv, med möjlighet att köra 3-4 mil på ren el om förutsättningarna är rätt. Prislappen är dock väl hög hos E-Tech160-version, med extrautrustning som vi tycker är självklar i en modern bil. Dessutom är MMI:t inte det bästa.

Positivt

  • Lättkörd
  • Snål i hybridläge
  • Snygg och praktisk

Negativt

  • Segt och buggigt MMI
  • En hel del vindbrus
  • Priset när vi adderar utrustning
När vi kliver in i bilen ser vi direkt att interiören är av nyare snitt än den Megane vi nyligen testade. Här sitter en rejäl stående skärm i mittpanelen och när vi startar bilen lyser det digitala mätarklustret upp, som ser riktigt modernt och bra ut. Du sitter bra i framstolarna fram. I testbilen (R.S Line) finns en hel del påkostade detaljer, som du inte får med instegsmodellerna.
Test Renault Captur phev
Förarmiljön är trevlig och modern, även om materialen är plastiga vid närmare inspektion. Ratten sitter dock som gjuten i händerna!

3-4 mil på en laddning

På pappret står det att vi ska ta oss över sex mil på en laddning, men som vanligt bör du siffrorna med en rejäl nypa salt. Vår jungfrufärd på 31 km klarades nätt och jämnt av i Pure-läge (enbart batteridrift), men då var det inte mycket kvar på batterimätaren. Och då hade bilen ändå stått inomhus. Men när bilens batteri är tömt kör den väldigt effektivt i hybridläget Mysense. Vi hade inga problem med att hålla oss under en halv liter per mil i ren hybridkörning (tomt batteri från start). Räkna med att du i praktiken tar dig mellan 3-4 mil på en laddning, om bilen är varm. Och kortare vintertid om du parkerar utomhus.

Läs även: M3 testar elbilar

Du hör direkt när den lilla 4-cylindriga motorn drar igång, men övergången känns smidig. Bilen har blygsamma fartresurser, men inne i stan är den väldigt bekväm att ratta. Den är liten, smidig och har lätt styrning. Sikten är okej plus att du har såväl kameror som sensorer runt om bilen som hjälper dig att få till den där perfekta fickparkeringen.

Test Renault Captur phev
Vi gillar utseendet, även om bilen inte sticker ut nämnvärt från mängden i det här superpopulära segmentet.

På motorväg är Renault Captur mindre kul att köra. Den går tryggt och säkert på vägen och har bra förarhjälpmedel, men vindsuset från A-stolparna (vi gissar att det är backspeglarna som är största boven) blir helt enkelt för påtagligt när hastighetsmätaren visar över 70 km/h. Vi kommer på oss själva med att vi sitter och halvskriker när vi försöker prata i handsfree på 110-väg.

Om du är av meddellängd eller kortare funkar baksätet, men är du lång kommer huvudet att ta i taket. Det här är helt klart ingen familjebil, men bagageutrymmet sväljer några stora kassar från Willys när det är dags att månadshandla.

Test Renault Captur phev
Bagageutrymmet rymmer en del och sätena går smidigt att fälla.

MMI som brister

Det nya MMI:t är helt klart snyggare än föregångaren med en skarp och fin skärm. Problemet är touchresponsen. Vid flera tillfällen lyckades vi inte ens svara i telefonen med hjälp av knappen på touchskärmen, dessutom laggar ofta systemet märkbart. Det här är utan tvekan bilens akilleshäl. Vi hade även en del problem med att bluetooth-kopplingen förlorades sporadiskt korta stunder, för att snabbt återansluta igen. Något knas är det med systemet.

Test Renault Captur phev
Skärmen är skarp och fin men den utnyttjas inte optimalt tycker vi och touchresponsen är dålig.

Skärmen är relativt stor, men i och med att den är i stående läge, känns ändå en del vyer små. Till exempel backkameran och 360-gradersvyn, både visas för smått. Även carplay på halv skärm känns inte optimalt.

Sedan har vi det här med priset. När du går in och bygger din Captur börjar prislappen på 225 000 kronor. Bra, tänker du, det kanske går att få ihop en liten andrabil att pendla till arbetet med? Eller om du inte har stor familj utan letar en smidig förstabil. När du väl hittar till plugin-hybridversionerna i E-tech-utförande hoppar priset genast upp närmare 400 000 kronor. Vill du ha döda vinkeln-varnare och adaptiv farthållare? Kanske metalliclack? Ja, då är du uppe en bra bit över 400 000 kronor. Då är det inte lika kul längre.

Test Renault Captur phev

Fakta Renault Captur laddhybrid

Tillverkare: Renault
Testad: Mars 2022
Pris: Från 225 900 kronor
Pris testbilen (R.S Line): 394 900 kronor
Motor: 4-cylindring bensinmotor + elmotor,160 hk
Batteri: 9,8 kWh
Angiven räckvidd el (WLTP): 65 km
Prestanda: 0-100 km/h på 10,1 sek
Drivning: Framhjulsdrift
Bränsleförbrukning (WLTP): 0,10 l/mil blandad körning
CO2-utsläpp (WLTP): 30 g/km blandad körning
Fordonsskatt: 360 kr/år

Betyg 3,5 av 5