Vi blev inte riktigt övertygade av Xiaomi Redmi Note 11 Pro. Mellanklassmobilen har en del problem och designmissar som gör att helheten inte blir rätt, trots andra fina egenskaper. Nu är det dags att testa icke Pro-modellen Redmi Note 11, som ligger närmare riktigt budgetklass. Xiaomis rekommenderade pris är
2 690 kronor, och den som jämför priser i butiker kan också hitta den för under 2 500 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi kan ibland leverera mycket prisvärde i sina budgetlurar, och det här är en av dem. Den är enklare än Redmi Note 11 Pro på flera punkter, har samma svaga sidor, men har bättre batteritid, är betydligt mer bekväm att greppa och konkurrerar i en helt annan, lägre, prisklass. Det gör den till ett bättre köp.

Positivt

  • Bra budgetprestanda
  • Utmärkt skärm och stereoljud
  • Stort, snabbladdat batteri
  • Bra pris

Negativt

  • Inte så övertygande kamera
  • Android 11 och få uppdateringar
M3 rekommenderar

Den delar flera av Pro-modellens bättre egenskaper, som ljusstark amoled-skärm, stereohögtalare, stort batteri och trippelkamera. Men det mesta är enklare och billigare. Du får för det första klara dig med 4g mobiluppkoppling istället för 5g. Å andra sidan vet vi inte hur viktigt det är, förutom i mer kraftfulla mobiler.

Baksidan är i matt plast istället för glas, men kvalitetskänslan är fortfarande hög. Det är dessutom en mer greppvänlig telefon än Redmi Note 11 Pro. Dels tack vare lite mindre mått, skärmen är på 6,43 tum mot 6,67 tum för Pro, dels tack vare en bekvämare design med sluttande, avrundade sidor.

Processorn är en Snapdragon 680, som med enklare kärnor och framförallt klart svagare grafik hamnar på en lägre prestandanivå. För sin prisklass är den klart godkänd, så länge du inte spelar krävande spel. Vi kan surfa, mejla, navigera i Google maps, och köra de flesta appar utan att känna av någon nämnvärd seghet.

Redmi Note 11
Högfrekvent, färgglad och ljusstark oled i den här prisklassen hör inte till vanligheterna.

Det som inte riktigt hänger med är multitasking och att arbeta med delad skärm. Då hade det varit välkommet med mer ramminne än de fyra gigabyte Redmi Note 11 levereras med. Det finns en sex gigabytes version, som enskilda butiker säljer, men den är inte officiellt släppt här. Även en del lägen och funktioner i kameran går långsammare, men å andra sidan har du inte en lika krävande bildsensor att hantera.

Tre kameror, en godkänt bra

Det mesta med kameran är mycket snarlikt Pro-modellen. Det är en trippel med stor huvudsensor, åtta megapixels vidvinkel och en enkel liten makrokamera. En fjärde lins har djupsensor för huvudkameran, men den räknar vi inte som en egen kamera. Huvudkameran är dock byggd på en 50-megapixelsensor istället för Pro-modellens 108 megapixlar, och är också betydligt mindre fysiskt, såväl sensoryta som optik. Positivt med det är att den inte sticker ut lika mycket på baksidan.


Foton med huvudkameran håller godkänd kvalitet. Foton i dagsljus blir detaljerade, om än aningen mörka i tonen och med måttlig färgintensitet, något som vi sett i många Xiaomi-mobiler. Det är egentligen inte fel, det reflekterar verkligheten bättre än de ofta överdrivna färger som många mobilkameror levererar, men det kan kännas ovant om du haft en annan mobil.
Redmi Note 11 kameror
En på pappret ambitiös kamerauppsättning, som inte riktigt levererar vad den lovar, men som ändå är godkänd med tanke på priset.

Dynamiken är godkänd, även om en del mörka detaljer går förlorade, medan fokus är snabbt och pålitligt. Så länge det är ljust, den här kameran har samma problem med dämpat ljus som den större i Redmi Note 11 Pro. Det blir brusigt och flammigt i mörka ytor när dag blir till kväll, och foton inomhus i dämpad belysning blir visserligen ljusa, men tappar många detaljer och mycket i kontrast.

Vidvinkel och makro är samma som i Pro och är dessvärre lika medelmåttiga här. Vidvinkeln duger i dagsljus men tappar mycket så fort det skymmer på. Makron är av enklast möjliga typ, med låg upplösning, märkligt varma färgtoner och svårt att hitta rätt avstånd för fokus. Men att du får bägge i en budgettelefon får räknas till plussidan.

Lysande i sin prisklass

Är kamerorna inte viktiga för dig och du accepterar denna precis godkända nivå, då finns det mycket annat att glädja sig åt. Inte minst telefonens snygga skärm. Det är en amoled-panel med 1080p-upplösning, 90 Hz bildfrekvens, med en ljusstyrka upp till 700 cd/m2 i ett speciellt solljusläge. Normalt landar vi på strax under 500 cd/m2, vilket också räcker bra för det mesta. Faktum är att den uppges stödja upp till 1 000 cd/m2 i punktljusstyrka, vilket ger en bra hdr-upplevelse. Men till skillnad från Pro-modellen är inte stöd för hdr10+ angivet.

Redmi Note 11 blue
Denna färg kallad Twilight Blue är också vanlig i svenska butiker, en tredje med tonad baksida verkar inte finnas tillgänglig ännu.

Den har dock fullt dci-p3-färgomfång, utmärkt färgkorrekthet och all kontrast som en oled-skärm levererar, upplevelsen när vi tittar på film på Youtube och Netflix är riktigt lyckad. Långt över förväntan för en mobil i budgetklass.

Även här får vi stereohögtalare med rejäl volym. Det låter dock inte lika rent och snyggt som i Redmi Note 11 Pro – här saknas Dolby Atmos ljudförbättring. Även om det är bra i prisklassen, och välkommet med stereoljud, hade vi hoppats på lite mer.

Räcker hela dagen och mer

Batteriet på 5 000 mAh, kombinerat med en strömsnål systemkrets och oled-skärm, som för det mesta går att dämpa rejält med bibehållet tydlig bild, gör att batteritiden blir utmärkt. Den räcker snäppet längre än den redan bra Pro-modellen, och den som kör försiktigt kan utan problem gå två dagar eller mer utan att behöva ladda.

När det är dags för det får du 33 Watts snabbladdning. Mer beskedligt än de 65 Watt eller mer, som vi ser i en del andra mobiler nu för tiden, men det är starkt i budghet-prisklass, och med full laddning på bara drygt en timme är det svårt att klaga.

Mjukvarusituationen är densamma för Redmi Note 11 som för Redmi Note 11 Pro. Den kör nya gränssnittet MIUI13, vilket borde ha inneburit att det var Android 12 bakom, men istället har Xiaomi valt att leverera den med Android 11. Det innebär att dess enda utlovade systemuppdatering under året är en kommande till Android 12. Det uppskattade vi inte hos Pro, och inte heller här, men det är mer förlåtligt i den här lägre prisklassen.

Specifikationer

Produktnamn: Redmi Note 11
Testad: Mars 2022
Kontakt: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 680
Processor: 2 st Kryo 256 Gold 2,4 GHz + 6 st Kryo 256 Silver 1,9 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,43 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 11 med MIUI 13
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP53)
Batteri: 5 000 mAh, 21 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 20 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 33 W usb (PD 3.0 / Quick Charge 3+)
Storlek: 16 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 179 gram
Rek. pris: 2 690 kr
Aktuellt pris: 2 364 kr hos Computersalg

Prestanda

Antutu Benchmark: 250 014 poäng
Geekbench 5: 1 705 poäng
Geekbench 5 en kärna: 385 poäng
3dmark Wild Life: 444 poäng
Lagring, läsning: 939,5 MB/s
Lagring, skrivning: 527,5 MB/s

Betyg: 4 av 5