Efter en lång diskussion mellan EU-rådet, -parlamentet och -kommissionen nåddes under torsdagen överenskommelser om flera viktiga delar av den kommande lagen om digitala marknader som EU har jobbat på i flera år, rapporterar Tech Crunch.

De tre lagstiftande organen kom överens om att företag ska omfattas av lagen om de har ett marknadsvärde på över 75 miljarder euro eller omsättning på 7,5 miljarder euro. Företag med över 45 miljoner användare inom EU varje månad och över 10 000 affärsanvändare om året klassificeras som ”grindvakter” med ytterligare regler och krav.

En av de nya regler som har tillkommit i lagförslaget efter de senaste diskussionerna gäller meddelandetjänster. Dessa ska i framtiden bli tvungna att öppna för korskommunikation med mindre aktörer.

Tanken är att innovativa meddelandetjänster ska ha en chans att växa genom att göra det möjligt för användare att kommunicera via text, ljud, video och filöverföringar med användare av de stora tjänsterna som Whatsapp, Imessage och Facebook Messenger.

Ett virrvarr av protokoll

Hur det ska gå till i praktiken med olika meddelandeprotokoll, infrastruktur och så vidare blir en senare fråga. Andreas Schwab, EU-parlamentets så kallade rapportör för lagen, säger till Tech Crunch att interoperabilitet för meddelandetjänster alltid har varit målet för parlamentet.

– Det kommer komma, men samtidigt måste det vara säkert. Om telemyndigheterna säger att det inte är möjligt att leverera totalsträckskrypterade gruppchatter inom nio månader så får det komma så fort det är möjligt.

Reglerna om interoperabilitet gäller bara åt ena hållet, det vill säga små appar ska få tillgång till jättarnas api:er så att deras användare kan skicka meddelanden till användare på de stora tjänsterna men måste inte öppna sina egna api:er.

Först ska reglerna omfatta meddelanden, röst- och videochatt samt enkla filöverföringar mellan två användare. Gruppchatter och andra funktioner ska läggas till senare. All kommunikation mellan olika tjänster måste vara totalsträckskrypterad.

Även om EU-lagstiftarna inte själva vill gå in på tekniska detaljer lär diskussionerna snabbt dra igång om hur det kan gå till. En möjlighet vi kan se är att tjänsterna börjar använda två olika meddelandeprotokoll samtidigt: Ett öppet med interoperabilitet och ett internt som används mellan egna användare. Det finns redan flera öppna tekniker som skulle kunna anammas, till exempel Matrix.