Testad produkt: Lifebike Classic Plus G8
Pris: 17 995 kronor kronor hos Elcykelvaruhuset

Lifebike är en cykel med svensk design som är framtagen för att passa vårt nordiska klimat. Det är en robust cykel, med väl tilltagna dimensioner. Det är således inget fartvidunder, men däremot ett komfortunder vi grenslar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Lifebike Classic Plus G8 är en trevlig allroundcykel väl lämpad för såväl kortare sträckor som medellånga pendelsträckor. Den är välbyggd, har bra komponenter och trevlig komfort. 

Positivt

  • Snygga detaljer
  • Skön att cykla på
  • Relativt rimligt pris

Negativt

  • Något klen i uppförsbackar
Lifebike Classic Plus G8 är en damcykel av traditionellt snitt. Efter att ha testat några damcyklar är det svårt att förstå varför vi ska envisas med herrcyklar. De här är så mycket enklare att kliva av eller på. Och om du har en cykelstol för barn monterad på pakethållaren riskerar du inte att roundkicka ungen i huvudet varje gång du ska kliva av eller på. Bara en sån sak!

När vi ändå är inne på pakethållaren kan vi berätta att den hyser det väl tilltagna batteriet. Detta innebär också att du inte kan lasta hur tungt som helst på den. Så länge du håller dig under 24 kilo ska det inte vara några problem. Pakethållaren är dessutom försedd med spännremmar så att du enkelt kan ta med dig mer skrymmande saker.

Elcykel
Under pakethållaren gömmer sig batteriet.

Motorn sitter monterad i framhjulet. Detta gör att cykeln drar dig framåt, men det är absolut ingenting som påverkar styrningen. Faktum är att assistansen levereras mjukare än vad exempelvis en mittmonterad motor gör. De senare har en tendens att dra iväg när man startar stillastående vid ett övergångsställe, vilket kan överraska cyklisten.

Med motor monterad i framhjulet blir starten lugnare. Å andra sidan får du inte lika mycket fart i uppförsbackarna. Med tanke på att det är en tung cykel får du räkna med att spänna musklerna i de värsta uppförsbackarna, men du får definitivt assistans av motorn!

Elcykel
Motorn sitter monterad i framhjulet.

Lifebike Classic Plus har traditionella växlar, de är inbyggda i navet på bakhjulet. Växlar gör du genom att vrida på höger handtag. Tillverkaren är Shimano och fungerar utan några som helst problem. I och med att du inte har utanpåliggande växlar har cykeln traditionell fotbroms. På framhjulet sitter däremot en rejäl skivbroms. Sammantaget ger de bra bromsverkan.

Elcykel
Den här cykeln har tjusiga små detaljer, som läderklädda handtag.

På styret sitter en display som visar hur mycket hjälp motorn ger. Det finns fem olika assistanslägen, hur mycket batteri som finns kvar, kör-, snitt- och maxhastighet och total körsträcka. Körställning och komfort är mycket bra. Du sitter upprätt och cyklar, vilket är riktigt skönt när du glider runt inne i stan. Sadeln är mjukt stoppad och mycket skön att sitta på.

Överlag är det här en trevlig cykel. Den är gedigen, har snygga detaljer, som handtag i skinn, cykelkorg och har frånvaro av plastdetaljer. Priset är också definitivt överkomligt. Det här är en cykel för den unga familjen som inte har alltför långt till arbete, dagis eller skola. En lugn och sansad som cykel som gör vad den ska. Lifebike Classic Plus är allt annat än spännande, men ibland vill man bara ha trygghet och då är den ett bra val.

Specifikationer

Modell: Lifebike Classic Plus G8
Testad: Mars 2022
Vikt: 25 kg inklusive batteri
Körstäcka på en laddning: 5-8 mil enligt tillverkaren
Batteri: Samsung 36V 13,8Ah 468Wh
Antal assistansnivåer: 5 lägen
Display: Ja, lcd
Cykelhjul: 28 tum
Motor: Barang
Växel: Shimano Nexus 7, sju växlar
Bromsar: Fotbroms bak, hydraulisk skivbroms fram
Motor: Framhjulsmonterad motor
Övrigt: Ringklocka, stänkskärmar, pakethållare, cykelkorg, lås, belysning fram och bak
Pris: 17 995 kronor kronor hos Elcykelvaruhuset

Betyg: 4 av 5