Testad produkt: Dustmagnet 5440i
Pris: Från 5 020 kronor via Prisjakt

Blueair är en välkänd tillverkare av luftrenarare och tidigare modeller vi testat har presterat övertygande. Nu har vi fått in den nyligen lanserade Dustmagnet 5440i och som namnet antyder ska den kunna fånga luftburet damm innan det lägger sig på golv och andra ytor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dustmagnet 5440i är en både snygg, effektiv samt relativt tystgående luftrenare som renar rum upp till 33 kvadratmeter med bravur. Den är något mindre avancerad än modellerna i tillverkarens Health Protect-serie men är å andra sidan betydligt billigare i inköp.

Positivt

  • Effektiv rening
  • Snygg design
  • Smidig och användbar app

Negativt

  • Pris

Riktigt snygg design

Smaken är som baken, men frågar ni oss är Dustmagnet 5440i utan tvekan tillverkarens just nu snyggaste modell. Det liknar mer ett trendigt sidobord än en luftrenare och faktum är att den tack vare sin smarta design kan användas just som ett sådant – samtidigt som den renar din hemmamiljö från damm, pollen och andra partiklar.

Blueair dustmagnet 5440i

Dustmagnet 5440i har inte bara ett huvudfilter, utan två – ett i enhetens ovandel, ett i botten – bestående av kombinerade partikel-, och kolfilter. Dessa är placerade i ett utdragbart förfilter i rostfritt stål, och det är just dessa förfilter som gör Dustmagnet-modellerna unika. De är nämligen konstant positivt laddade och i kombination med enhetens luftflöde ska detta resultera i att luftrenaren aktivt drar till sig luftburna dammpartiklar innan de lägger sig på golv och andra ytor.

Det är dessvärre svårt för oss att kontrollera om funktionen är så effektiv som utlovas då vi saknar de optiska mätinstrument som för att krävs för detta, men ska vi gå på ren känsla så upplever vi ingen märkbar reducering av damm på vare sig möbler eller golv jämfört med när vi har testat andra luftrenare.

Smidig app, enkel installation

Installationen är enkel. Via bluetooth och den tillhörande appen hittas enheten snabbt, varpå du därefter ansluter den till ditt trådlösa hemmanätverk. I appen kan du därefter styra luftrenarens hastighet, se filterstatus samt schemalägga luftreningen av ditt hem. Du kan även använda ”välkommen hem”-funktionen som innebär att enheten går ner i viloläge när du lämnar hemmet för att slås på igen för att rena luften strax innan du kommer hem igen. Smart och miljövänligt!

Blueair dustmagnet 5440i

Det går givetvis även att använda funktionsknapparna på att själva luftrenaren för att ställa in önskat effektläge. Förutom tre manuella lägen finns ett nattläge samt ett autoläge där fläkthastigheten justeras automatisk beroende på aktuella föroreningsnivåer.

Underhållet är minimalt, förutom att huvudfiltret givetvis måste bytas ut med jämna mellanrum krävs det inte mycket av dig som användare för att luftrenaren ska fungera. Dra ut och dammsug förfiltret emellanåt, mer än så behöver du inte göra.

Vid våra partikelmätningar* presterar Blueair 5440i riktigt bra. Efter en halvtimmes drift i vårt sedan tidigare ”orenade” referens-rum redovisar vår partikelräknare på en drastisk minskning av föroreningar i luften. PM2,5 reducerades från 199 till under 14, PM5 från 49 till 5 samt PM10 från 31 till 1. Det vill säga utan tvekan med beröm godkänt.M3 rekommenderar

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

Modell: Dustmagnet 5440i
Testad: april 2022
Tillverkare: Blueair
Funktioner: Totalt fem effektlägen, positivt laddade förfilter
Area (rekommenderad): Upp till 33 kvadratmeter.
Filter: HEPASilent, aktivt kol, förfilter
Maximalt luftflöde: rök 391 m³/h, damm 408 m³/h och pollen 433 m³/h.
Mått: 29 x 29 x 65 cm.
Vikt: 6,8 kilo
Ljudnivå: från 30 - 49 dB (enl. tillverkare).
Pris: Från 5 020 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5