Testad produkt: TCL Breeva 5
Pris: 3 516 kronor via Amazon Sverige

Att rena luften hemma är en ständigt aktuell fråga, men ämnet känns mer aktuellt inför och under stundande pollensäsong, då besvären till följd av orenad luft för vissa av oss blir mer påtaglig. Det är allt fler tillverkare som vill vara med och slåss om marknadsandelar i detta populära och ständigt växande produktsegmentet – som exempelvis TCL.

Betyg 4 av 5

Omdöme

TCL Breeva 5 är en snyggt designad, lätthanterligt, och som vi bedömer det, riktigt effektiv luftrenare. Den arbetar nästintill ljudlöst i nattläget vilket innebär att den passar bra även i sovrummet. En högintressant nykomling tillika prispressare vi rekommenderar utan att tveka.

Positivt

  • Effektiv rening
  • Snygg design
  • Smidig och användbar app
  • Pris

Negativt

  • Ostabil kommunikation mellan app och luftrenare

TCL:s produktserie med ”smarta” luftrenare har nyligen lanserats på den nordiska marknaden och innefattar modellerna Breeva A2, Breeva A3 samt flaggskeppsmodellen Breeva A5, som vi fått in för test, som har kapacitet att rena upp till 48 kvm stora rum. Epitetet ”smart” betyder i sammanhanget wifi-uppkoppling med en tillhörande app för övervakning och fjärrstyrning av luftrenaren.

Det rekommenderade priset för Breeva A5 är 2 790 kronor. För att vara en så pass avancerad luftrenare ligger modellen således riktigt bra till prismässigt och blir högintressant för d som är ute efter ett något billigare alternativ till dyrgripar som exempelvis Blueair 7440i eller Electrolux Pure A9. För Breeva 5 är, åtminstone på pappret, en riktigt avancerad luftrenare som bör kunna ge de mer etablerade och mer namnkunniga modellerna en knäpp på näsan.

TCL Breeva A5

Modellen är bestyckad med ett 5-i-1 filtreringssystem som går under namnet Breevashield som bland annat inkluderar jonisering, uv-c samt h13 hepa-filter. Här finns även dubbla luftkvalitetssensorer (damm samt voc) och vi måste tillstå att Breeva 5 även är riktigt snyggt designad, med integrerad led-belysning i midjan, som är ställbar i ljusstyrka, som kronan på verket.

Aktuell luftkvalitet i realtid

På den vinklade ovansidan finns ett gäng bakgrundsbelysta ikoner, vissa av dem tryckkänsliga, med vilka du reglerar fläkthastighet, timerfunktionen, slår på eller av belysningen samt aktiverar uv-ljuset. Här serveras du även aktuell luftkvalitet i realtid, aktuell luftkvalitet i rummet (vit för bra, gul för måttlig, röd för dålig) samt när det är dags för filterbyte.

TCL Breeva A5

Installationen går snabbt och smidigt med hjälp av den tillhörande TCL Home-appen. När du har kopplat upp luftrenaren mot ditt trådlösa hemmanätverk kan du sedan fjärrstyra den och kontrollera luftkvaliteten i ditt hem även när du är borta. Breeva 5 är för övrigt även kompatibel med både Amazon Alexa och Google Assistant. Kommunikationen mellan telefon och luftrenare har en tendens att brytas emellanåt, vilket åtgärdas genom att starta om appen. Inte hela världen kanske, och något som förhoppningsvis kommer att åtgärdas med en framtida uppdatering av firmware eller app, men värt att nämna.

Så – snygg yta, enkelt handhavande och en attraktiv prislapp. Men hur presterar den då? Riktigt bra visar det sig. Under våra partikelmätningar* levererar Breeva ett riktigt bra resultat med en märkbar reducering av föroreningar i luften. PM1,0 reducerades från 242 till 6, PM2,5 från 54 till 8, PM5 från 15 till 1 samt PM10 från 12 till 1.

M3 rekommenderar*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

Modell: Breeva A5
Testad: april 2022
Tillverkare: TCL
Funktioner: Totalt fem effektlägen, nattlampa, UV-ljus
Area (rekommenderad): Upp till 48 kvadratmeter.
Filter: Förfilter,HEPA 13, aktivt kol, jonisering.
Maximalt luftflöde: Upp till 400 m3/h
Mått: 27 x 27 x 60 cm.
Vikt: 5,4 kilo
Ljudnivå: från 26 dB i sleep mode till runt 56 dB
Pris: 3 516 kronor via Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5