Testad produkt: Realme GT 2 Pro
Pris: Från 6 290 kronor via Prisjakt (8/128 GB), eller från 8 496 kronor via Prisjakt (12/256 GB)
När Huawei och Honor har lämnat svenska marknaden och Oneplus och Xiaomi följt efter Apple Samsung och Sony upp på svidande prisnivåer för sina bästa mobiler, har andra leverantörer klivit in som mer prisvärda alternativ. Till exempel Motorola, Asus, Xiaomis sidoprojekt Poco och uppstickaren Realme, som nu har kommit med sin senaste toppmodell, GT 2 Pro.
Omdöme
Positivt
- Prestanda i topp
- Utmärkt batteritid
- Utstickande design med hög komfort
- Snygg skärm och bra ljud
Negativt
- Kameran steget efter de bästa
- Plastiga stilen inte för alla
- Ingen trådlös laddning

Realme har sakta etablerat sig på svenska marknaden, först med officiell distributör och nu med en lokal organisation som ska göra mobilerna ännu mer lättillgängliga. De tillhör samma koncern som också äger jätten Oppo och numera Oneplus, och de tre har vissa gemensamma drag.
Men Realme utmärker sig med en del unika drag. Eget gränssnitt med en del intressanta funktioner, och framförallt en satsning på design som sticker ut. Med bakstycke i mönstrad vit, grön eller svart repfri plast, komplett med designens signatur i silver under en Realme-logga, är GT 2 Pro lika iögonfallande som tillverkarens tidigare modeller, och det utan att stilen känns som en ploj. Visst, den har inte samma lyxvibbar som andra premiummobiler med glasbaksida, men den egensinniga designen kompenserar för det.
Det är kvalitetskänsla i bygget och telefonen är utmärkt bekväm att greppa. Det kan vara en utmaning för en mobil som denna, med skärm i större format och ett massivt 5 000 mAh batteri, men Realme lyckas hålla ihop det hela så kompakt och slimmat det kan bli. En orsak till det är att de har skippat trådlös laddning, som annars tar upp plats. Med 65 Watts medföljande snabbladdare går det att tanka batteriet fullt på en dryg halvtimme. Trådlöst hade varit pricken över i, men det är inte det viktigaste.
Precis som de senaste topp-telefonerna från Xiaomi och Oneplus saknar Realme GT 2 Pro ip-klassning för vattentålighet. Men till skillnad från Oneplus anger Realme åtminstone att telefonen är stänktålig. Vardaglig användning av den bör således inte innebära någon risk, men du kanske inte ska ha med den i poolen i sommar.

Mycket snabb från början
För övrigt är det mesta i telefonen i toppklass. Den drivs av Snapdragon 8 gen 1. Realme lyckas få mer prestanda ur den än Oneplus 10 Pro, men ligger tvåa i Android-prestandatoppen efter Xiaomi 12 Pro. Realme har ett högprestandaläge, i systemet kallat GT-läge, men med det påslaget får vi bara en marginell ökning av prestanda. Den är mycket snabbt även utan GT-läget, som dessutom drar mer batteri, vilket gör att det inte är värt att använda.
Telefonen blir aldrig mer är ljummen att hålla i, trots det är den tillräckligt bra på att hantera överskottsvärme, för att den ska hålla nivå på grafikprestanda vid längre spelpass. Alla telefoner tappar prestanda med tid, men Realme GT 2 Pro gör det inte mer än andra, trots att värmen är mer inkapslad.
Skärmen är av samma ljusstarka och snabba amoled-typ som Oneplus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro använder, med 120 Hz bildfrekvens och ltpo2-teknik, som gör att den dynamiskt kan skala bildfrekvensen ned till 1 Hz för att spara batteri. Något den gör med bravur! Precis som hos Oneplus får vi upp emot 25 timmars driftstid när vi strömmar video i full hd.

Hög eller högre upplösning
Skärmen kan ställas att köras i antingen 1080p eller 1440p-upplösning. Vi kan rekommendera 1080p, för vi ser ärligt talat ingen skillnad. Det finns också ett automatiskt läge som byter upplösning efter behov. Om det är lika effektivt som automatiken för bildfrekvens är svårt att säga, då vi inte solklart kan se vilket läge den väljer i olika sitiuationer.
Färgegenskaperna i mobiler är sedan ett par år klanderfria, och när det som här kan kombineras med stöd för hdr10+ och upp till 1 400 cd/m2 i punktljusstyrka kan en film- eller spelupplevelse bli riktigt intensiv. Vad vanlig användning ligger toppljusstyrkan mellan cirka 500 och 800 cd/m2 beroende på om du kör automatiskt eller manuellt, vilket räcker gott och väl för användning i solljus.
GT 2 Pro har också stereohögtalare med gott om kraft. Detaljrikedomen är inte den bästa i klassen, men ljuset är välbalanserat och fylligt. Det finns dock en tendens att bastoner får en skramlig karaktär om vi drar på alltför hög volym. Dolby Atmos är aktiverat, och det är samma upplägg och lösning som i Oneplus 10 Pro. Det går att slå av när du använder hörlurar, men är permanent på för de inbyggda högtalarna. Du får en handfull förinställda ljudprofiler att välja mellan, och de låter alla bra, men vi hade nog gärna sett mer manuell kontroll.
Extra vidvinkel och…mikroskop?
Kamerorna är tre till antalet, en huvudsensor och en vidvinkel som bägge har 50-megapixelsensor och en mindre tredje kamera. Den är av en typ vi inte sett tidigare, istället för makro, vilket vi kanske hade förväntat oss, är det en ”mikroskopkamera”. Dess tre megapixels sensor tar bilder med 40x förstoring på ett par, tre millimeters avstånd. Bildkvaliteten är inte enormt bra och det är svårt att måtta in exakt rätt avstånd för en skarp bild, men visst är det kul när tillverkare försöker något nytt då och då.

Även vidvinkelkameran är okonventionell. Det är samma extrema vidvinkel upp till 150 grader som sitter i Oneplus 10 Pro, och även här med en stor 50-megapixel sensor bakom. Kamera-appen ser ut att ha många funktioner delade med just Oneplus, och även här ser vi hur den har ett ”vanligt” vidvinkelläge med linskorrigering, och sedan 150 graders vidvinkel utan korrigering som separat funktion.
Huvudkameran är även det en 50-megpixel, Sonys IMX766. Den ger oss skarpa bilder i dagsljus och bra dynamik överlag, men i mörka partier, och även i nattfoto, har den en tendens att lägga på mer brus än vi hoppats på. Den är också långsam på att fokusera när det skymmer på. Men med tålamod och en stadig hand går det fortfarande att ta snygga nattfoton.
Nu med fler uppdateringar
Operativsystemet är Android 12. Realme har numera skärpt till sig när det gäller uppdateringar. Det är tre Android-versioner och fyra år säkerhetsuppdateringar utlovade. Det är ett klart steg framåt från att ha varit en av de sämsta på marknaden. Hur snabbt det går att få uppdateringar återstår dock att se.
Det egna gränssnittet Realme UI är snyggt designat och funktionsfyllt, men också fullt av små extra funktioner och inställningar att det är lätt att gå vilse. En upprensning bland appar hade också varit välkommet. Telefonen levereras med en hel drös tredjepartsappar förinstallerade, från Facebook och Linkedin till Amazon och AliExpress.

Det är framförallt med priset som Realme lockar. Här får du samma topp-prestanda, lysande skärm, solida stereoljud och utmärkta batteritid som de bästa av de mycket dyrare alternativen. Kameran är inte ledande, men håller bra lägstanivå, även om en traditionell zoom hade varit pricken över i. Plasten i chassit stör oss inte och med charmig design passar materialet helt rätt. Klarar du dig utan trådlös laddning och vågar dig på en mobil med ett gränssnitt som kan ta ett tag att vänja sig vid, då är Realme GT 2 Pro en vass utmanare.
Specifikationer
Produktnamn: Realme GT 2 Pro
Testad: April 2022
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1440x3216 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 3 megapixel mikroskop (40x) med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med Realme UI 3.0
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig
Batteri: 5 000 mAh, 25 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 20 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 65 W usb (proprietär)
Storlek: 16,3 x 7,5 x 0,82 cm
Vikt: 199 gram
Rek. pris: 7 890 kr (8/128 GB), 8 890 kr (12/256 GB)
Pris: Från 6 290 kronor via Prisjakt (8/128 GB), eller från 8 496 kronor via Prisjakt (12/256 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 991 491 poäng
Geekbench 5: 3 696 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 255 poäng
3dmark Wild Life: 9 664 poäng
Lagring, läsning: 1 776 MB/s
Lagring, skrivning: 1 243,2 MB/s
