Testad produkt: Xiaomi Watch S1
Pris: Cirka 1 909 kronor hos Amazon Sverige
Det finns många typer av smarta och halvsmarta klockor. Våra kriterier för vad som är en ”riktig” smartklocka är en som är skapad både för aktivitet, träning, information och kommunikation på handleden, med notifiering- och meddelandehantering. Den ska också ha möjlighet, precis som en mobil, att tanka hem och installera nya appar. Möjlighet till nfc-baserade kontaktlösa betalningar är också ett plus. Xiaomi Watch S1 är den första klockan från tillverkaren som uppfyller de kraven. Om än med knapp marginal.
Omdöme
Positivt
- Snygg lyxig design
- Högklassig skärm och bra högtalare
- Utmärkt batteritid och trådlös laddning
- Bra kvalitet på sensorer
Negativt
- Begränsad för ambitiös träning
- Halvdan notifieringsfunktion
- Knappar ej programmerbara
- Alexa i Sverige och fler appar, tack
Den släpptes i mitten av april och går att köpa i flera stora svenska butiker för mellan cirka 2 200 - 2 700 kronor. Klockan finns i två versioner. Watch S1 som vi testat här, med klassisk design, boett i rostfritt stål och läderarmband, och Watch S1 Active med lättare plastmaterial i boetten, gummiarmband och sportigare design.
Watch S1 har trådlös laddning, medan S1 Active har ytkontakter på undersidan. Det är en klar fördel med laddningen i S1, då den fungerar ihop med alla laddplattor som följer qi-standarden.
Watch S1 har en enkel, klassisk och elegant armbandsursdesign med riktig premium-känsla, 46,5 millimeters diameter och repsäkert safirglas framför skärmen. Komforten går inte att klaga på, läderarmbandet har rätt balans mellan stabilt och följsamt och klockan känns inte överdrivet klumpig på handleden. Den går att få i mattsvart med svart armband eller silverglänsande med brunt läder.
Skarp och stark skärm
Klockan har en färgstark och skarp amoled-skärm med diameter på 1,43 tum med 466 pixlar från kant till kant. Den utlovar upp till 450 cd/m2 i ljusstyrka, och med automatisk ljusstyrka inställd tycker vi den levererar god läsbarhet i alla lägen utom vid direkta reflexer i skärmytan.
Klockan styrs med pekskärm som har snabb, följsam respons samt med två knappar. Den övre öppnar en appmeny med korttryck eller röstassistenten med Amazon Alexa med ett långt tryck. Operativsystemet är Xiaomis eget och precis som deras mobilgränssnitt MIUI följer det inte riktigt konventioner som andra tillverkare.

Snabbmeny för inställningar sveps in nedifrån, och notifieringar uppifrån. Xiaomi gör en del saker riktigt bra, som snygga widgetpaneler insvepta från sidan. Dessa samlar flera informationspaneler på samma sida utan att det blir trångt och oöverskådligt. Dessa kan du kombinera själv i Xiaomis app Mi Fitness, där du också hittar träningsfunktioner och ytterligare inställningar till klockan, som inte finns i dess interna menyer. Nedre knappen har bara en funktion: en meny med träningsprogram vid ett korttryck.
Tyvärr stöds inte Alexa i Sverige, och det går inte heller att programmera om knappen så att den kan användas till en funktion som klockan faktiskt har. Det här är en missad möjlighet från Xiaomi, då det skulle vara bra att kunna utnyttja knapparna mer.
Början till betallösning
En sak som vi skulle vilja lägga till är till exempel Xiaomi Pay för kontaktlösa betalningar med nfc. Funktionen debuterade med en uppdatering av Mi Smart Band 6 NFC i höstas, och finns nu även till dessa klockor. Den har i dagsläget direkt stöd i Swedbank och SEB, men fungerar även med andra betalkort via tredjepartstjänsten Curve. Med den i mobilen ska du kostnadsfritt kunna ansluta valfritt Mastercard-kort.
Xiaomi är förtegna om hårdvaran under huven på klockan. De berättar ingenting om vare sig processor eller inbyggt minnesmängd. Enligt obekräftade uppgifter ska den ha två gigabyte minne, men det är inte officiellt kommunicerat. Vi återkommer om vi får något svar från Xiaomi på den här punkten.
Då klockan inte stödjer lokal lagring av musik är det mindre viktigt, det finns en mediaspelarapp, men den är bara kontroll för spelaren i din mobil. Men du kan ladda ned ett par hundra olika urtavlor med varierad design, flera av dem riktigt snygga och funktionsrika, samt en handfull extra appar.
I skrivande stund finns löjligt få appar, totalt tre i vår region, men förhoppningsvis byggs det biblioteket på i framtiden. Och då kan det vara bra att veta hur mycket det finns utrymme för.

Klockan stödjer wifi 4, lågenergi-bluetooth, nfc samt stöd för all viktig satellitnavigering, inklusive dubbelbands-gps. När vi testar den hittar den korrekt position relativt snabbt, och håller sedan godkänd precision när vi är ute och rör på oss. Den är inte perfekt, men tillräckligt bra för vardaglig användning och loggning av ett motionspass.
De flesta viktiga sensorerna
Klockan har givetvis en uppsättning aktivitetssensorer. Det finns accelerometer och gyro som ger, vad vi kan se, korrekt stegräknare. Andra exempel är barometer för höjddata, optisk pulssensor som stödjer mätning av blodsyrenivåer samt ljus- och närhetssensorer för att främst styra skärmen. Genom att kombinera dessa analyserar den även sömnmönster, om du har den på under natten, samt stressnivå på dagen.
Pulsmätaren verkar vara något överkänslig och ger oss en något högre puls än en Garmin Venu 2 Plus på samma arm, en klocka som vi konstaterat har överlag korrekt pulsmätning. Men den är pålitlig för att detektera relativa intervaller och kan varna för onormalt hög puls vid träning. Vill du lugna ned dig så har klockan en bra app för avslappnande andningsövningar.
Xiaomi gör inte så mycket mer med insamlade data än att logga dem, kalkylera ungefärlig kaloriförbrukning som presenteras i ett enkelt format i mobilappen. Du kan dock snabbt och enkelt exportera all data till Strava om du vill ha mer ingående aktivitetsanalys.

För träning finns ett drygt hundratal inbyggda program för olika typer av aktiviteter. Med så många är frågan om vad som egentligen skiljer dem åt, men en handfull är mer detaljerade med instruktioner och intervaller som kan vara behjälpliga.
För enkla aktiviteter som gång och löpning går det att slå på autodetektering, och den verkar pålitlig på att känna igen när vi tar en raskare promenad, men har svårt att skilja det från löpning. Kanske behövs det mer spänst i stegen än vad undertecknad testares tveksamma form kan uppbåda.
Grundläggande funktion, inte mer
Som träningsklocka är Xiaomi Watch S1 duglig för allt grundläggande, och således utmärkt för en vardagsmotionär. Men den som vill ha något extra för fitness och specifik träning kan känna att detaljerna saknas. Ungefär samma sak kan sägas om klockans mer generella smartklockefunktioner. Det allra mest grundläggande finns här, men det finns utrymme för förbättringar.
Notifieringar visas snabbt och är lättlästa, men du har ingen möjlighet att svara på meddelanden. Du kan svara på samtal i klockan, men inte starta samtal. Mediaspelaren är som sagt bara en fjärrkontroll till mobilen, och det finns så vitt vi kan se ingen kalenderfunktion. Vi får en handfull enklare appar som väderuppdateringar, timer, stoppur, kompass och ficklampa. Vi laddade även ned en miniräknare, som är en av de få tillgängliga extra apparna.

För att Xiaomi Watch S1 ska leva upp till sin fulla potential krävs det att systemet får ett par omgångar till på ritbordet och kompletteras med fler funktioner. Gärna då i form av fler nerladdningsbara appar.
Räcker i en vecka utan problem
Batteritiden är en av klockans starkare sidor. Xiaomi uppger upp till 12 dagar under normaldrift och dubbelt i standby-läge. Vi antar att det är med klockan liggande, för något enklare läge som till exempel bara att visa tid finns inte. 12 dagar verkar gå att nå med neddragen ljusstyrka och ingen aktiv spårning påslagen.
Vi kör klockan med automatisk ljusstyrka och alla sensorer påslagna för kontinuerlig loggning, förutom då gps som alltid drar extra. Då håller den sju dygn innan vi behöver ladda batteriet. Lägger vi till ett kort träningspass på en halvtimme, med gps, varje dag räcker den fortfarande i fem dagar. Det får anses mycket bra. Och med smidiga trådlösa laddningen blir det stort plus för batteriupplevelsen.
Priset är dock vad som inte riktigt talar till Xiaomis fördel. Du kan få en Samsung Galaxy Watch 4 för samma slant, och det är en mycket mer funktionskomplett klocka. Då är frågan om dess onekligen mycket bättre batteritid är värd så pass mycket?

Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Watch S1
Testad: April 2022
Kontakt: Xiaomi
Processor: Ingen uppgift
Lagring: Ingen uppgift
Bildskärm: 1,43 tum rund amoled, 466 x 466 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc
Operativsystem: MIUI Watch
Mått, boett: 46,5 x 49,8 x 11 mm
Vikt: 64 gram
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Batteritid: 5-12 dygn (normalanvändning)
Övrigt: Vattentålig (5 atm), mikrofon, högtalare, Xiaomi Pay
Rek. pris: 2 960 kronor
Pris: Cirka 1 909 kronor hos Amazon Sverige
