Amerikanska Insteon var en av de tidiga spelarna inom smarta hem-produkter och utvecklade en egen teknik som blandar trådlös kommunikation på 900 MHz-bandet med powerline-teknik.

Nu ser det ut som att företaget plötsligt och utan förvarning har klappat igen, rapporterar Ars Technica. Företagets servrar har försvunnit från nätet, supportforumet är nere och ingen på företaget svarar på sociala medier. Flera höga chefer på Insteon, bland annat vd:n Rob Lilleness, har även raderat all information om företaget från sina Linkedin-profiler.

Insteon var en av de första tillverkarna att anamma Apples Homekit-teknik.

På Reddit skriver frustrerade användare om hur de inte längre kan köra automatiseringar och styra prylar eftersom servrarna är nere. Vad värre är: Användare som har försökt fabriksåterställa företagets hubb har upptäckt att det lämnar den i ett oanvändbart skick.

Insteon har aldrig kommit till Sverige, men nedläggningen är ändå en varning till alla som skaffar smarta hem-produkter. Vad kan du göra med en produkt om tillverkaren och dess servrar och appar försvinner? Det är stor skillnad mellan olika tillverkare – vissa är helt beroende av internetåtkomst, andra fungerar bra utan och några behöver inte tillverkarens app över huvud taget.