Testad produkt: Huawei Watch Fit
Pris: Kostar 790 kronor hos Amazon Sverige

När vi packar upp bandet ur kartongen slås vi av hur snyggt Huawei Fit Elegant Edition är. Boetten, om vi får kalla den för det, är guldfärgad som inramas av ett benvitt armband. Den är verkligen snygg. Skärmen är en rektangulär amoled-skärm på 1,64 tum, med upplösningen 280 x 456 pixlar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ett aktivitetsband som storleksmässigt nosar på den smarta klockan. Huawei Watch Fit är full av finesser, har en bra app, gps och är dessutom tillräckligt stilig för att kunna bäras på en snofsig middag.

Positivt

  • Snygg
  • Gps
  • Animerade träningar
  • Bra app

Negativt

  • Går inte att använda för musik
  • Skärmen svår att tyda i starkt solsken

Det är således en relativt stor skärm om du jämför med andra aktivitetsband från exempelvis Garmin eller Beurer. Vilket är positivt. Det är mycket enklare att se hur mycket klockan är eller träningsdata. Ljusstyrkan justeras automatiskt och det går att se vad den visar, även vid relativ hög ljusstyrka, om det är direkt solsken är det svårare att tyda skärmen.

Gränssnittet är en kombination av svep, duttar samt en funktionsknapp. Den större skärmen gör det enklare att svepa mellan de olika menyerna. Knappen används dels för att välja meny, dels för att påbörja eller avsluta ett träningspass. Vilket är ett smart drag. Många aktivitetsarmband kräver att du duttar på skärmen, vilket inte alltid är helt enkelt med svettiga fingrar. Här trycker du på knappen och sedan en dutt på skärmen för att pausa eller avsluta träningen. Visst, det krävs en skärminmatning, men det är ändå betydligt enklare än att behöva svepa fram och tillbaka på en pytteliten skärm med svettiga fingrar.

Huawei Watch Fit
Sa vi att den är snygg? Den är snygg!

Animerade träningspass

Det finns ett gäng olika typer av träningar du kan använda – hela 96 stycken. Många av dem är variationer på en aktivitet, exempelvis inom- eller utomhuslöpning, simning i havet eller pool, ni fattar. Oavsett är det många. Den kan också autodetektera när du börjar exempelvis påbörjar ett löppass.

Vad som är riktigt kul är att bandet har flera animerade typer av träning, sådana som du bland annat kan göra på kontoret. Det rör sig inte heller om några streckgubbar som rör på sig, utan de ser riktigt professionella ut.

Huawei Watch Fit har även inbyggd gps, något som de andra aktivitetsbanden saknar. Du slipper således släpa med dig telefonen för att få en mer exakt över hur långt du har sprungit. Däremot måste du fortfarande ha med dig någon form av musikspelare om du vill kunna lyssna på musik medan du springer.

Klart det finns en app

Klockan parkopplas via bluetooth med appen Huawei Health. I denna kan du sedan enkelt följa din träning, sömn, puls och mycket annat. All info presenteras på svenska och är enklare att följa än exempelvis Xiaomis app. Du kan ställa in om aktivitetsbandet ska visa samma notiser som du får i telefonen – det fungerar även med Iphone. Tyvärr kan du inte agera på en notis genom aktivitetsarmbandet, utan du måste då använda telefonen. För att kunna agera på notiser måste du ta steget upp till en smartwatch.

Huawei Watch Fit
En riktigt bra upp som ger dig enkel koll på din träning, sömn, puls med mera.

Batteri som räcker länge

Med en vikt på bara 21 gram är det inte utan att vi imponeras över batteritiden. Den grejar upp till tio dagar. Använder du gps får du dock räkna med att batteriet tar slut bra mycket snabbare. Som tur är går det att snabbladda: efter fem minuters laddning har du så det räcker för en dag.

Om vi slår in på något som inte går hand i hand med ström hamnar vi i vattnet. Och det grejar även Watch FIt. Den är vattentät ned till 50 meters djup.

Aktivitetsarmbandet håller dessutom konstant koll på puls och ditt blods syremättnad (SpO2) så länge du bär det. Bär det medan du sover och du får en översikt över din sömn. Om det fungerar? Jorå, över förväntan bra. Din sömn, eller brist på sådan, presenteras i ett överskådligt diagram. Det går även att lägga in menstruationscykler och ägglossning.

På det hela taget är Huaweis Watch Fit Elegant ett alldeles förnämligt aktivitetsarmband som träningsmässigt står sig mycket bra jämfört med dyrare smarta klockor. Det är även ett aktivitetsarmband som vi utan att tveka kan rekommendera!


Specifikationer

Produkttyp: Aktivitetsarmband
Anslutningar: Bluetooth, gps
Skärm: 280 x 456 pixel amoled-färgskärm
Batteritid: Upp till 10 dagar enligt tillverkaren. Varierar beroende på användning
Funktioner: Accelerometer, optisk pulsmätare, SpO2-sensor (vid sömnmätning)
Vattentät: Ja, ned till 50 meter
Pris: Kostar 790 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5