Testad produkt: Garmin Venu 2 Plus
Pris: Från 3 967 kronor hos Amazon Sverige

Garmin har alltid gjort bra träningsklockor, men som mer kompletta smartklockor har de har fallit på bökigt gränssnitt, frustrerande synkning och knapert apputbud. Men Garmin Venu 2 var en trevlig överraskning som åtgärdade flera av de problemen. Vi testade den förra sommaren och nu har vi testat uppföljaren Venu 2 Plus.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ny och smidigare storlek och smart ny funktionalitet blir Venu 2 Plus Garmins mest kompletta klocka hittills. Den har utmärkt komfort och bockar av det mesta i hälso- och träningsväg. Mikrofonen är en välkommen nyhet, och trots kortare batteritid än förr är den fortfarande bland de bättre på den punkten. Det finns dock småsaker som kan förbättras och höga priset är en utmaning.

Positivt

  • Bra format och hög komfort
  • God uppsättning kvalitetssensorer
  • Gedigen hälsospårning och träning
  • Nu med mikrofon och röstassistentstöd

Negativt

  • Bökigt att ansluta assistent
  • Opraktiska laddningen
  • Inte bästa apputbudet
  • Något dyr
M3 rekommenderar

Plus innebär inte en större storlek, utan att nya klockan har fler funktioner. Venu 2 var stor så det räcker, med 45,6 millimeters diameter på boetten och en 1,3 tums skärm. Venu 2 Plus är faktiskt mindre, skärmen är densamma men har mindre kanter så klockan är 43,6 millimeter bred. Det gör den till ett mellanting storleksmässigt mellan Venu 2 och ”damklockan” Venu 2s.

Den har samma konstruktion som de andra Venu 2, med boett av matt och mycket stryktålig fiberförstärkt plast och rostfritt stål, och är liksom dem vattentät ner till fem atmosfärers tryck, eller 50 meter.

Skärmen är en färgstark amoled med hög pixeltäthet och ljusstyrka som räcker för alla situationer vi utsätter den för. Den anpassar sig exempelvis snabbt till dunklare ljusförhållanden för att spara batteri.

Klockan finns i tre färgalternativ, vit med guldfärgad inramning av urtavla och knappar, ljusgrå med silverfärg och mörkgrå med mörkt mattat stål. Den tappar lite av lyxvibbarna jämfört med en klocka som har boett helt i metall, men är å andra sidan betydligt lättare än många av dem.

Till vardera kommer ett matchande silikonarmband och är följsamt och bekvämt, men som också ger klockan ytterligare sportklockevibbar. Andra armbandsalternativ finns att tillgå, och beställer du den från Garmin direkt så kan du smidigt kombinera valfri klocka med olika typer av armband, från plast till textil och läder. Det är också vanlig 22 millimeters standardfattning, så du kan enkelt byta det i efterhand.

Garmin Venu 2 Plus skärm
Garmin Venu 2 Plus

Aktivitet framför allt

Det är i och för sig inte missvisande att Venu 2 Plus ser ut som en sportklocka, för det är först och främst fortfarande det den är. Den loggar puls, blodsyre, andning, stress och hudtemperatur med vad som verkar vara hög precision, och dess gps-träffsäkerhet hör till branschen bästa. I standardläge får vi regelbundna uppdateringar om vår aktivitet och påminnelser om att vi bör röra på oss under en stillasittande kontors-arbetsdag.

Bara så lite som att växla till stående jobb och ta en minuts bensträckare kan göra mycket, och Venu-klockorna hanterar det bra utan att bli ett irritationsmoment. Dynamisk måljustering av sådant som stegmängd per dag och intensivträning per vecka gör att du hela tiden uppmanas att förbättra dig, men så pass subtilt att det inte känns som ett måste.

Du kan givetvis anpassa detta efter egna behov, och du har många olika typer av träningspass och aktivitetsprogram att manuellt välja mellan. Här finns färdiga program för allt från gång, löpning och högintensiv träning till pilates och yoga, med anpassad visuell guidning och aktivitetsspårning.

Redan vid fösta konfiguration uppmanas vi att välja en huvudinriktning på träning, komplett med en "personlig coach" med videoguider i appen på telefonen. Den kan hoppas över eller pausas om du vet vad du vill göra aktivitetsmässigt, men kan annars vara ett utmärkt sätt att sätta upp ett träningsschema och följa det.

Garmin Venu 2 Plus gränssnitt
Garmin Venu 2 Plus

Lätt att få musik offline

Venu-klockorna är kompetenta och lättanvända som musikspelare, antingen som mediaspelarkontroll för mobilen, för egen strömning från appar som Spotify och Deezer (om du är ansluten via wifi), eller för lokal uppspelning av ljudfiler. Du har 4 GB utrymme för musik och extra appar, så ett eller annat offline-album eller några timmar podcast ska du kunna ta med dig ut på löprundan utan att släpa med mobilen. Då parkopplar du enkelt ett par bluetooth-hörlurar och ger dig iväg.

Venu 2 Plus har en lite kortare batteritid än Venu 2. Garmin uppger upp till nio dagars drift med sensorer men utan gps mot elva dagar för Venu 2. Under våra tre dagar med klockan tappar vi halva batteriladdningen. Men det är med alla sensorer aktiverade och mycket aktivt användande av ljusstark skärm. Med gps och musik kan batteriet ta slut på ungefär åtta timmar. Du laddar på det med Garmins vanliga kontakt, en proprietär usb-plugg på undersidan av klockan.

Det du inte får direkt i Venu 2 Plus är sådant som gps-guidad navigering. Men detta finns det tredjepartsappar för i appbutiken Connect IQ, som nås från en separat mobilapp. Här finns givetvis inte samma enorma utbud av appar som i Google Play eller Apples App Store, men en knippe intressanta och roliga appar hittar vi. De flesta är specifika aktivitetsappar för olika ändamål, men här finns även kost-appar, kartor, väderappar, nyhetstickers och mycket mer. Till exempel kontrollappar för Samsung Smartthings och Sonos-högtalare.

Garmin Venu 2 Plus färger
Garmin Venu 2 Plus

Ring eller snacka med assistenten

Det som är mest nytt med Venu 2 Plus är att den fått en inbyggd mikrofon, vilket gör att du kan använda den som komplett högtalartelefon för samtal till din bluetooth-kopplad mobil. Den har också fått stöd för röstassistenterna Siri, Google Assistent och Bixby. För detta har den fått en tredje knapp på klockan där Venu 2 och Venu 2s har två. Ett klick på den aktiverar snabbgenväg till en funktion eller app du väljer själv, och ett långklick startar röstassistenten.

Den har dock ett påtagligt problem, det fungerar kort och gott inte med alla mobiler, och Garmin verkar inte ha full koll på vilka den verkligen fungerar med. Det finns en lista med Android-telefoner som inte är kompatibla på Garmnis sajt, mest bestående av Huawei och Honor-mobiler samt enstaka modeller från LG, Oppo, Xiaomi och Samsung.

Vårt första försök var med en Oneplus 9 Pro som inte är på listan men vi fick vid installation beskedet att den inte stödde röstassistentkoppling. Fast när vi väl hittade rätt tillåtelser för mikrofon via bluetooth och Google Assistent så fungerade det ändå. Vi testade även med en Samsung Galaxy S22 och kunde med den få klockan att fungera med Bixby, men lyckades inte hitta rätt inställningar för Google Assistent. Det kräver en hel del trixande med mobilinställningar oavsett vilken telefon du har, vilket kan bli ett hinder för många användare.

Garmin Venu 2 Plus baksida
Garmin Venu 2 Plus

Vi hoppas på mer

Ljudkvaliteten i mikrofonen är fullgod för enklare samtal, så länge du inte är i en alltför bullrig miljö. Röster blir lite burkiga i tonen, men inte otydliga. Vi har inga problem att få Google Assistent att begripa vad vi säger. Det enda som krävs är tillräckligt bra bluetooth-koppling till mobilen, och den kräver inte så stark signal.

Med mikrofon i klockan finns det potential att lägga till ytterligare smarta funktioner. En sak som skulle var pricken över i är röstdiktering. I dagsläget har Venu 2 Plus samma begränsade möjlighet att svara på meddelanden direkt i klockan som föregångaren. Du har en handfull färdiga fraser du kan skicka, men det är allt.

Det finns fortfarande utrymme att växa, trimma till gränssnittet ytterligare och bygga på med fler och mer varierade funktioner och appar. Och egna betallösningen Garmin Pay behöver få bredare stöd i fler svenska banker. Men Garmin har med Venu 2-serien klivit upp och konkurrerar på allvar med Apple Watch, Samsung Galaxy Watch och ett gäng andra Wear OS-klockor – och Venu 2 Plus har riktigt intressanta styrkor. Frågan är om prislappen på strax över fyra tusenlappar avskräcker. Den erbjuder gedigen, varierad och involverad träning, och batteritiden är ett plus. Det kan räcka.  

Specifikationer

Produktnamn: Garmin Venu 2 Plus
Testad: April 2022
Kontakt: Garmin
Processor: Ingen uppgift
Lagring: 4 GB.
Bildskärm: 1,3 tum rund amoled, 416x416 bildpunkter
Kontroll: 3 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc, ant+
Operativsystem: Garmin OS, Connect IQ 4.0
Mått, boett: 43,6 x 43,6 x 12,6 mm
Vikt: 51 gram
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Batteritid: ca 9 dygn (normalanvändning), ca 8 timmar (gps och musik)
Övrigt: Vattentålig (5 atm), mikrofon, högtalare, Garmin Pay
Rek. pris: 4 849 kronor
Pris: Från 3 967 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5