Testad produkt: Air Purifier 2
Pris: 2 490 kronor hos Webhallen

För drygt ett år sedan testade vi föregångaren, Smartme Air Purifier, en riktigt trevlig maskin som till det stora hela presterar bra och är enkel att hantera. Det enda egentliga minustecknet vid testtillfället var appen (Xiaomi Home) som hade en del begräsningar, bland annat avsaknad av integration i Google Home.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Smartmi Air Purifier 2 är inte enbart snygg yta, smidigt handhavande, kompatibilitet med Apple Homekit, Alexa och Google Home, utan här snackar vi även rening i absolut toppklass – och det till ett till ett riktigt bra pris.

Positivt

  • Effektiv rening
  • Snygg design
  • Appen
  • Pris 

Negativt

  • Inget särskilt
Smartmi Air Purifier 2

Nya Smartmi Air Purifier 2, som av en händelse förärats med en tvåa i slutet av produktnamnet, är förutom den nya färgen (midnattsblå i stället för vit) till det yttre onekligen svår att skilja från föregångaren. Sett till själva handhavandet är de i stort sett identiska. Den pekkänsliga displayen på enhetens ovansida består av två funktionsknappar – en för att slå på/av luftrenaren, en för att välja effektläge och mellan dessa finns en display bestående av olika informationsflöden. På baksidan sitter en knapp för att ställa in ljusstyrkan på displayen och under samma lucka är luckan för filtret placerad.

Smartmi Air Purifier 2
Smartmi Air Purifier 2
Filterbytet är enkelt och snabbt avklarat.

Nytt med med Air Purifier 2 är kompabilitet med Apple Homekit samt att i stället för att använda Xiaomi Home-appen är det nu tillverkarens egna Smartmi-app som gäller. Sett till funktioner och inställningsmöjligheter är den inte den mest omfattande vi stött på, men här finns det nödvändigaste, såsom information om filtrets återstående livslängd, timerfunktion, temperatur och luftfuktighet inomhus, liksom givetvis aktuell kvalitet på luften (tvoc, pm2,5, pm10) inklusive historik. Nytt för övrigt är att Air Purifier, som komplement till hepa- och kolfiltret, även har inbyggt uv-ljus för sterilisering av bakterier och virus.

Smidigt handhavande, effektiv rening

Installationen är snabbt avklarad och inom loppet av ett par minuter är luftrenaren redo att utföra sin uppgift. Effektlägena är tre till antalet; autoläge – där fläkthastigheten anpassas automatiskt efter luftkvaliteten i hemmet, nattläget – där varvtalet reduceras till ett minimum samtidigt som displayen släcks ned samt Custom-läget där du via ett skjutreglage kan välja rumsstorlek (från 2 upp till 46 kvadratmeter). Handhavandet är väldigt enkelt och gränssnittet riktigt snyggt.

Smartmi Air Purifier 2

En stor fördel med Air Purifier 2 är att trots sin relativt kompakta storlek renar riktigt stora rum, som tidigare nämnt upp till 46 kvadratmeter och den fungerar även riktigt bra även i sovrum, då den i lägsta effektläge arbetar riktigt tyst (19 dB).

Men hur effektiv är då reningen av luften i hemmet? Riktigt bra visar det sig. Våra partikelmätningar* visar på ett fantastiskt resultat med en näst intill total reducering av föroreningar i luften. Pm1,0 reducerades från 11 till 0, pm5.0 från 17 till 0, pm2,5 från 81 till 3 samt pm0,5 från 840 till 50. Ett strålande resultat som placerar enheten i den absoluta toppen!M3 rekommenderar

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.


Specifikationer

Modell: Air Purifier 2
Testad: April 2022
Tillverkare: Smartmi
Funktioner: Totalt tre effektlägen, UV-ljus
Area (rekommenderad): Upp till 46 kvadratmeter.
Filter: Förfilter, Hepa, aktivt kol.
Maximalt luftflöde: Upp till 380 m3/h (damm), Upp till 350 m3/h (pollen), Upp till 100 m3/h (rök)
Mått: 26 x 26 x 56 cm.
Vikt: 5 kilo
Ljudnivå: från 19 dB i sleep mode till runt 65 dB
Pris: 2 490 kronor hos Webhallen

Betyg: 5 av 5