Ryobis batterisystem Max Power använder 36. Hittills har vi testat bland annat gräsklippare och motorsåg baserad på plattformen. Tillverkaren har även en enkel inverter som låter dig omvandla 36V dc till 230V ac (vanligt vägguttag), men det blir givetvis begränsat med kraft. Ett alternativ för dig med större ambitioner, och som redan gått all in på Max Power-serien, är då detta monster. Ett batteridrivet elverk med 1 600 watts effekt.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Ett märklig och begränsat batteridrivet elverk som hade kunnat vara intressant om det funnits mer funktioner och bättre möjligheter när det gäller laddning. Elverket levererar dock stabilt som det utlovar och tillhör du den i våra ögon smala målgruppen gör den absolut jobbet.

Positivt

  • Massor av usb-uttag
  • Bärvänligt
  • Kan parallellkopplas för högre effekt
  • Ren sinusvåg

Negativt

  • Dyr lösning
  • Endast laddning via 36 volt
  • Ingen 12 voltsutgång

Ryobi Powerhub känns riktigt gedigen med ordentliga bärhandtag. Färg och form matchar resten av deras prylar i serien. Här finns även fästen för bärrem, så att du kan bära runt maskinen som en gammal bergsprängare.

Massor av usb-portar men varför inte 12V? Testkitet innehåller två 36 voltsbatterier, men du kan även köpa elverket separat om du har batterier liggandes. Powerhub går att driva på 1-4 batterier och det är inga problem att "hot swappa". På skärmen placerad i fronten ser du aktuell laddstatus samt hur många procent du belastar systemet med. Här finns även alla anslutningar; två 230 volt ac-uttag (max 7 ampere), fyra usb-a-portar och två usb-c-portar. 12-volts biluttag saknas dock, vilket är synd.

Test Ryobi Powerhub

Vi kopplar in en arbetslampa och ett element som tillsammans belastar Ryobi-elverket med drygt
1 500 watt (6,74 ampere uppmätt). Spänningen ligger stabilt på 228 volt och skärmen i fronten visar att vi belastar enheten till 96 procent. Nu aktiveras en diskret fläkt korta stunder regelbundet, samtidigt som batterimätaren sjunker oroväckande snabbt. Men visst funkar det och frekvensen är stabil. Enheten levererar ren sinuskurva, så att du kan även koppla in känslig utrustning.

Ladda batterierna på elverket

Om du inte vill använda en/flera externa laddare när det är dags att ladda upp batterierna kan du ladda dem direkt på elverket. Det medföljer en 36V-laddare som du enkelt ansluter, denna laddar sedan ett batteri i taget. Trist är att enheten inte har någon annan möjlighet att ladda, om du till exempel har en liten solpanel du vill utnyttja, eller om du vill sätta den på laddning i bilen. Det är väldigt tydligt att Ryobi endast kör på 36V och 230V, förmodligen för att spara pengar.

Test Ryobi Powerhub

Om du köper Powerhub utan batterier kostar enheten 9 000 kronor. Ska du dessutom köpa fyra batterier på 5Ah är du uppe i ytterligare över 10 000 kronor. För de pengarna får du en riktigt fet Power station, vilket ju är lite samma sak som den här enheten. Vi har helt enkelt svårt att förstå vilken målgruppen egentligen är.

Missa inte: M3 testar Ryobis One+ batterisystem

Om du är hantverkare har du säkert redan batteridrivna verktyg och vill du kunna gå off grid längre än några timmar är ett bensindrivet elverk nog att föredra. Hade den här maskinen kunnat laddas på solceller, erbjudit 12 voltsutgång, kanske även haft inbyggd högtalare och varför inte en myggdödarbrännare, ja då hade vi varit helsålda på konceptet. Men visst – har du redan ett gäng batterier i Max Power-serien och till och från behöver kunna plocka ut 1 600 watt genom att tömma motorsågen och gräsklipparen på batteri, ja då kan det säkert vara intressant om än dyrt.

Test Ryobi Powerhub

Fakta Ryobi Powerhub

Tillverkare: Ryobi
Pris: 13 779 kronor hos Verktygsboden (inkl 2 batterier)
Kontinuerlig effekt: 1 600W
Maxeffekt: 3 000W
Utgångar: 2 st 230V ac-uttag (med dammskydd), 4 st usb-a, 2 st usb-c, utgång för parallellkoppling
Laddning: 36V
Vikt (utan batterier): 5,7 kg
Övrigt: Inbyggd arbetslampa

Betyg 2,5 av 5